Вход
София
Времето в София 1 o C

За главата на Томислав Дончев. Ако си беше свършил работата в икономиката, народът щеше да прости за НАП

За главата на Томислав Дончев. Ако си беше свършил работата в икономиката, народът щеше да прости за НАП

на 22.07.2019
107618
32
За главата на Томислав Дончев. Ако си беше свършил работата в икономиката, народът щеше да прости за НАП
22.07.2019
32
107618

Хакерската атака върху НАП се превръща в поредната едноседмична криза, която се очаква да свърши, щом започне следващата криза.

Обясненията, че целта е да се катурне правителството отвън или отвътре, че нямало непробиваема защита и че никаква тайна информация не е изтекла звучат нелепо и няма да бъдат приети от българските граждани. Стигна се дотам, че дори премиерът беше принуден да обяснява хакерските атаки с атаки от, през и срещу кухненски уреди.

Наистина ли това е най-доброто, което българското правителство може да предложи в този момент? Конспирации и битовизми?

Истината е, че българският народ не очаква перфектно правителство. Дълго лъган, дълго мамен и много краден, това е народ, който мечтае за някого, който да открадне 20% от парите, но да направи нещо с останалите 80%. Народ, който вече се е примирил, че голям спасител, принц на бял кон няма да дойде.

На фона на трагичния политически фон - затова и този народ избира Бойко Борисов.

Но също така този народ бавно, но сигурно забогатява и формира средноевропейска класа. София вече е средноевропейски град, като дори е по-зелен, с по-добри ресторанти, по-добър градски транспорт и по-нови хотели и офис сгради от доста други бивши социалистически столици. По стъпките на София върви и Пловдив, някъде след тях се виждат Бургас и Варна.

Средната класа в тези градове са съгласни да търпят компромиси и да толерират грешки и кризи на правителството, но в замяна вече изискват по-високи, по-европейски постижения. Не просто да се направи нова спирка на метрото, да се оправят пешеходните пътеки в центъра или да вдигнем заплатите на учителите с 10%. Да, това са чудесни неща, но за една средноевропейска класа са неща, които всяко правителство може, трябва и следва да прави. Вече не са разменна монета, за да толерират хората поредната нелепа грешка и абсурдна криза.

Хората биха искали нещо просто – икономика, в която България се конкурира на равни начала със своите съседи и да има поводи за гордост. Например заводи, в които сглобяваме самолети, кораби или автомобили за световните марки, IT компании и клонове на международните гиганти, в които се разработват най-новите им продукти, български предприемачи в технологиите и индустрията, които периодично създават забележителни продукти и продават своите стартъпи за стотици милиони на глобалните играчи.

Примери, които вече имаме в лицето на Walltopia, Телерик, Sega, SAP и Visteon, но са толкова малко, че просто потвърждават правилото.

А какво постигнахте вие, г-н Дончев, за 10 години вицепремиерство с ресор икономика?

В индустриализацията – застой. Колкото и премиерът Борисов да се хвали с реиндустриализацията на Пловдив, като дял от икономиката българската индустрия през 2001 г. е 24% и днес си е пак толкова. Да не говорим, че през 2008 е била дори по-висок процент, но това се обяснява с балона в строителната продукция тогава.

И преди да чуем похвалите за индустриалните зони, то нека си помислим дали те са плод на целенасочена държавна политика или на чисто случайно партньорство между местните власти и частници около Пловдив?

След като българското правителство видя, че индустриалните зони са работещ модел за привличане на инвестиции, да запитаме ли с колко се скъси срокът за създаване на индустриална зона в България или по-добре не, че току-виж гражданите разберат колко години всъщност е този срок?

И как докато в съседна Македония създават от нищото индустриална зона и рудник за ценни метали, в столицата на европейска България не можем да докараме само ток на инвеститор във вече съществуваща индустриална зона?

Ще рече човек, че вицепремиерът Дончев е заложил на икономическата трансформация на база знание, както наскоро той изложи в своята визия.

Какво показва статистиката?

Български граждани са защитили 283 ключови световни патента през 2001 г., 249 през 2008 г. и 202 през 2018 г. За сравнение, Румъния е с почти 1100 патента, Чехия с 800 патента.

Графиката на Турция пък не се нуждае от коментар – 337 патента през 2001 г. и 8175 патента през 2018 г.

Тоест, българската икономика на знанието е затъпяла с 30% за 20 години, а турската е поумняла с 2400% за същия период.

Та г-н Дончев, вместо да търсите под синеокия бял хакер – конспирация, по-скоро обяснете на българите каква посока дадохте на българската икономика като вицепремиер през последните години, с какво може да се гордее този народ в стопанския сектор и защо да ви прости за поредната нелепа криза, плод на некадърници в държавната администрация.

Българският народ би простил, но трябва да види смисъл в тази прошка.

Сподели:
Напиши коментар »
(32)
1
време е да се разкара
2
Опитват се редкокрасивите да бутнат най-добре работещото министерство чрез НАП,паднат ли приходите ще падне и Бойко и те го знаят ама няма да им се получи.
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Какво постигна Дончев ли? Шуробаджанащина по всички управляващи ЕС пари органи , лобиране на не малко проекти, малки лични отмъщения, ползвайки служебното си положение и заличаване на тъмното му минало!
5
В нормалните държави ,цялото правителство си отива.Това е мега-скандал !
6
Това е българският Борис Джонсън. Въобще няма познания за това с което се занимава, не се знае за какво точне е учил и от какво разбира, силно обича властта и се бори да не излезе виновен за поредното нещо с което не се е справил. Проектите за които можер да се каже че се е справил са общо взето да вземем едни пари и да ги похарчим. Там където трябва да се докаже реален иконмически ефект а не вестникарски хвалебствия този човек няма никакъв шанс. Според мен той трудно разбира това с което се занимава.Въобще нашенски смешко. Ами избрали сме си го да е във властта ще го търпим, на него какво му е ? Той това и чака.
7
Г-н Христозов,преди да съдите Дончев погледнте кой му е началника!Ами те сиромашките толкова си могат. Това им е багажецът.
8
И В ГЕРБ ИМА НЯКАКВА ЧИСТКА, ТАКА И ТРЯБВА, НО В БСП...!!! ТАМ ЕДИН ДЕБИЛ ОТ СТАРИТЕ НЕ ОСТАНА НА РЪКОВОДНА ДЛЪЖНОСТ. А ОТ СЕГАШНИТЕ ПРИБЛИЖЕНИ НА БИВОЛИЦАТА, ЕДИН НЯМА ДА ОСТАНЕ, КОГАТО ПАДНЕ КАКА КУРНИ- СЛЕД ДВА МЕСЕЦА !!!! ТО И БСП НЯМА ДА Я ИМА.
9
Браво, най сетне ПИК признава - докат' Tukвата крадне от всеки и от всичко по 20%, населението бавно забогатява от останалите в икономиката 80% от народните пари!
10
КОГА НОЙ ЩЕ ПРЕИЗЧИСЛИ ВСИЧКИ СТАРИ ПЕНСИИ СЪС СРЕДНО ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА 2018 ГОДИНА?!ИДАТ ИЗБОРИ!НЯКОИ ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ПАРТИИ НИ ЛЪЖЕХА,ЧЕ КАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ,ТОВА ЩЕ СТАНЕ!Е ТОВА НЕ СТАНА!ИДАТ НОВИ ИЗБОРИ НА ЕСЕН,СЛЕД ТОВА ПАРЛАМЕНТАРНИ!КАКТО ИЗГЛЕЖДА ЩЕ СЕ ЛИШИТЕ ОТ НАС ПЕНСИОНЕРИТЕ!
11
Иве не се крии зад Петърчо всички знаем че ти си написала тоя пасквил. Имам един съвет за теб от Томито, Райфаизен банк давали много хубави кредити с добра лихва. ГЕРБ ПОБЕДА ВИНАГИ иначе Пендалко пари нема да знаеш хахах Конгратчулеишън дебили!!!!
12
Трябва да си гнусен червен БСПдираст или пелераст да отречеш очевадното, а то е че БВП на БГ е 130 милиарда лева, с 50 милиарда повече от 2001г. Тоя ръст не е нито от селското ни стопанство, което БСП разсипа, нито от туризма а от икономиката въпреки, че Мавъра я приключи с помощта на БСПдирастите. Така, че такова глупотевене може да се измуши само Посран червен ан/ус от Посрано, или от Гномски пърдялник!!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Ахмако, в Турция не е имало нито ден социализъм, а комунистите ги трепят още като се пръкнат, от ничия червена курабия! Затова са светлинни години напред, но скоро и те ще усетят мурзилския ботуш и ще тръгнат надоло, без запада и Европа!!!
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
Теменужка да смени Дончев. Тя знае как се раздава студен резерв на когото трябва
17
Нецензурно е въпросът как ще направим икономика като ни съветват да направим стартъпи и да ги продадем, а не да направим световна фирма. Още по нецензурното е че българската държава нарушава патенти, които сама е издала или не издава патенти, които могат да се превърнат в многомилионни проекти. Може пък да е нецензурно, че Турция купува руски ракети, за да спре да е във васално положение.
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
Тоа е самонадценил се габровски кундурджия! Нищо по-вече. Но е достоен за премиера ни !
20
На всичките “критичари“ дето и пирон за простор на дрехи не са забили в жевота си ще ви кажа,че много ви миришат краката да критикувате Томислав Дончев!!Че вие дето ви мързи да се протегнете и да си вземете филия хляб от масата,си въобразявате,че може да подскачате 50 години на манифестации с червени байряци,а после трябва да дойде някой и да ви построи светлия капитализъм за една петилетка,ще ви кажа,че много,ама много сте заблудени!Като не ви харесва ГЕРБ,кака ви Корни е нагласила голямата ,пазарска чанта да нареди пачките и да ги повлече към офшорките!Пуснете бюлетината за нея и тя ще ви оправи за 5 дена,не за 5 години!!
21
Съгласна съм с мнение -20.
22
Ба си мамата. Вече официализираха и регламентираха 20 % крадене от бюджета. Бе пичове, това са много пари бе. Ако ги намалят даже на половина могат да удвоят размера на пенсиите в България. А за тоя "къдрокосия красавец" не се гневете. Те всички са гачели един ги е правил.
23
Тоя габровски цървул си е повярвал, че луксозна марка чепик. Да, ама не, не става!
24
СОРОСОИДЕН ЦЪРВУЛ !
25
Г-Н АВТОР -- ХРИСТОЗОВ, А ДА СТЕ ЧУВАЛИ КАКВА БЕШЕ ДОХОДНОСТА В БАНКИ,БОРСИ И Т.Н. ПРЕДИ 2008 И СЛЕД ТОВА КАКВА КРИЗА НАСТЪПИ.... А КАК ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СТАНИШЕВ НАТОВАРИ ГЕРБ ДА ИМ ПЛАЩА ВЕРЕСИИТЕ... МАЛКО ПО ЛЕКО ГО РАЗДАВАЙТЕ И НЕ ЗАБЛУЖДАВАИТЕ ХОРАТА.... АЗ ЗНАМ КАК СЕ ЗАБАТАЧИ ВСИЧКО В ЦЯЛА ЕВРОПА И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ОЦЕЛЯХМЕ....
26
Хакерите направо се подиграват с бойковците , които се правят на управляващи ! А те пък излизат и се чудят какво да обяснят. Е , естествено е , че те НИКОГА НЕ са виновни , но най-важното е да останат на кофрата , че там яденето е обилно и НИЕ ИМ ГО ПЛАЩАМЕ ! Нали ?
27
А дали няма да плащаме и на следващите след тях, които вече си облизват празните лъжици ?!?! И кои ще са те, май се сещам.
28
ИЦО ИЦО, май си от нарциси ти психопати. Кой разбира повече от теб?Май си се пръснали такава,такава и ще си си отидеш...Томито е интелегентен възпитан и за разлея от теб -много ИСТИНСКИ образовян.
29
отговор на коментар
5: Ехоооо да си чул че руското правителство си тръгва.Ако за всичко всеки си тръгва - анархията ще е пълна.
30
Т.ДОНЧЕВ НЯМА ДА БЪДЕ ОТЛЮСПЕН, ЗАЩОТО ЦЕЦО ЦВЕТАНОВ СИ ОТИДЕ, А АКО ТОВА СТАНЕ И С ТОМИСЛАВ, БОЙКО ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ НАПРАВИ ХАРАКИРИ.
31
Какво значение има Томислав , Цецо , Фидосова , Главчев и още много знайни и незнайни разбойници от т. нар. ШАЙКА ? Както е казал великият Вапцаров - какво тук значи някаква си личност ! Принципът им е - изгори , за да свети нашия единствен бог ! Важното е бат Бойко да остане най-отгоре и да свети чист и неопетнен !
32
Ти да видиш,ДОЙЧОВЦИТЕ,ИЗБРАА,Измир.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24692
архив

Седят двама рибари на брега на морето. Единият измъква русалка и дълго я разглежда. След това я хвърля обратно в морето. - Защо? - пита го другият. - А как? - отвръща колегата му.

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
1698
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Полицията обяви резултатите от акциите срещу джигитите на пътя
x
АРГУМЕНТИ И ФАКТИ: Грубият секс е... комплимент за жената
x