Вход
София
Времето в София 20 o C

За схемите на адвокат Хаджигенов и манипулациите на "Свободна Европа"

За схемите на адвокат Хаджигенов и манипулациите на "Свободна Европа"

на 03.08.2020
99920
0
За схемите на адвокат Хаджигенов и манипулациите на "Свободна Европа"
03.08.2020
0
99920

В края на октомври Боецът за спасяването на Цветан Василев оповести пред цяла България, че прокуратурата го репресирала, тъй като "заличила" неговия адвокат (Николай Хаджигенов) от производството.

Тогава от партийната преса се изляха гигабайти помия по адрес на държавното обвинение и много хора бяха заблудени, че може би наистина има някаква завера срещу боецЪТ; че може би е прав за глупостите, които плещи; че може би няма правова държава.

В това срамно хоро се включиха и "Свободна Европа", които охотно даддоха камера и микрофон на Хаджигенов, за да може да дооблъчи обществото. 

Междувременно обаче благодетелите на недоволството се увеличиха, а с това се увеличиха и вождовете на "тълпата" и защитник (Хаджигенов) и подзащитен (Георги Георгиев) се оказаха в различни дворчета. Това пък ни даде възможност да надникнем зад булото на есенната истерия и да прозрем истината (която реално не е чак толкова мистична).

Във видеоинтервю с някой си Иван Дошев довчерашния гербаджия и настоящ радетел за ...(неизвестно какво) Георги Георгиев изпусна няколко интересни неща:

1. Че с Хаджигенов са развалили "калимерата".

2. Че в онзи прословут и преекспониран случай Хаджигенов е дал нередовно пълномощно, в което не е бил описан номера на преписката. И именно това е причината да го заличат като защитник.

3. Че ден преди някакво заседание Хаджигенов се е обадил на клиента си и му е казал, че няма да се яви.

Първото е донякъде разбираемо. Второто обаче е симптом за изключително голям проблем. То може да означава две неща:

Опция 1: Хаджигенов, адвокат с толкова практика, не знае как да си напише пълномощното (което донякъде се доказва с репликата, че проблемът със заличаването често му се случва). Това пък поставя въпросите:

- как точно си е взел изпита по наказателен процес в университета?

- как си е взел държавния изпит по наказателноправни науки?

- как е взел изпита, който се организира от Висшия адвокатски съвет?

Въпросите може да изглеждат скандални и заядливи, но ако сме изправени пред Опция 1, значи проблемът с юридическото образование е повече от сериозен, а адвокатурата съвсем фриволно допуска всякакви хора в редиците си.

Опция 2: Хаджигенов много добре знае, че пълномощното му не отговаря на изискванията, но нарочно го прави така, за да шиканира процеса и в случая прокурорът просто не му се е вързал на номерата.

Опция 2 (ако тя е актуалната) има своето продължение и в точка трета. Тук трябва да отбележим, че по българския Закон за адвокатурата клиентът може да се откаже от адвоката си, но един път поел защита, адвокатът НЕ МОЖЕ да се откаже от своя клиент без негово съгласие. 

Всичко това би могло да значи, че Николай Хаджигенов се отнася неуважително към етичните правила на Закона за адвокатурата и на Етичния кодекс на адвоката. В този случай обаче си задаваме въпроса къде е адвокатското съсловие? Защо колегията, в която той членува, не взема мерки, защо не провери какви ги върши в името и в рамките на собствената си известност?

Въпросите са много, а отговор вероятно няма да бъде получен.

Въпроси има обаче и към "Свободна Европа". След като охотно дадоха своята трибуна на Хаджигенов да прави внушения срещу държавна институция, защо сега не реагират? Защо не направят своя проверка и не уведомят своите читатели за какво става въпрос? Нямат капацитет или нямат желание да го направят? Защото ако е второто, вече се поставят други много сериозни въпроси:

Знаят ли "Свободна Европа", че трибуната им се използва за манипулация на обществото? И пука ли им?

Знаят ли американските данъкоплатци и институции, които осигуряват финансирането на "Свободна Европа", какви ги вършат техните заплатаджии?

Осъзнават ли българските представители в "Свободна Европа", че именно такъв подход към журналистиката е проблема на нейното плачевно състояние в България? И че когато говорим за това състояние, всъщност виновниците не са тези, които биват сочени с пръст, а тези, които сочта с пръст?

Може би трябва да сме благодарни на Хаджигенов - благодарение на него си зададохме толкова много въпроси, които макар и без конкретни отговори дават отговор за реалните проблеми на обществото.

  

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 17373
архив

Интервю за работа. Задават въпрос на блоднинката-кандидат:
– Ниво на английски?
– Отлично.
– Знаете ли какво означава „allow“?
– Да.
– Използвайте го в изречение!
– Allow, кой е на телефона?
– Аха, благодаря. Ще се свържем с вас…

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
2154
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Премиерът Борисов: В условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от ООН като морален лидер (ВИДЕО)
x
Има ли ползи от несериозната връзка
x