Здравният министър проф. Костадин Ангелов: Високата смъртност е заради неспазването на мерките. Не мога за три месеца да създам нови лекари

Здраве

Здравният министър проф. Костадин Ангелов: Високата смъртност е заради неспазването на мерките. Не мога за три месеца да създам нови лекари

33559
на 26.11.2020
Здравният министър проф. Костадин Ангелов: Високата смъртност е заради неспазването на мерките. Не мога за три месеца да създам нови лекари
Автор:   ПИК

"Не сме позволили България да е на първите места по смъртност. От самото начало на епидемията ние насърчавахме хората да спазват мерките. Това сега е резултат от недоверието на хората, горенето на маските. Не е необходимо да търсим виновник. Високата смъртност е разултат от неспазването на мерките", каза в ефира на Би Ти Ви здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

препоръчано

"2518 човека са излекувани вчера. Съболезнования на близките на починалите, които не са успели да влязат в болницат", поясни проф. Ангилов по повод случая в Пловдив, при който хора умряха на стълбите пред болницата. ТТой нарече случая недопустим и ненормален. "Разбрлахме кои са виновните, те са наказани", уточни проф. Ангелов. 

Здравната система има нужда от сериозен ремонт, според министъра. "Всички знаем какво е българското здравеопазване. Много пъти съм казвал, че здравната система е нереформирана. Нямаме обществен и политически консунсус за реформа. Ситуацията е извънредна. Освен пациентите с коронавирус, има хора с други болести, които се нуждаят да постъпят в болница. Това е основно предизвикеталство пред всяко здравно заведение", поясни той. 

"Нито един ден от летните месеци не е проспан. Тогава направихме план стъпка по стъпка. Проблемът не е в  липсата на органанизация и на легла. всичко, което може да бъде направено, е направено. Да сте чули, че няма апарати за дишане? Нямаме недостиг на болнични легла. Пациенти не се връщат. Ако някой може за три месеца да създаде нови лекари, медицински и санитари, аз не мога да го направя.", каза проф. Ангелов. 

"Нито една от мерките не е смекчена. Решихме да направим удължаването на извънредно положение на две стъпки. Първата е за два месеца. В зависимост от резултатите ще решим дали да го удължим", каза здравният министър.  Той уточни, че 8 декември е позволен на местата, които са разписани от неговата заповед.  Основната идея била да се спрм масовото разпространение на пандемията. "Ние не можем да спрем заразата, а темпа на разпространението й. Не можем и да направим хората затворници - да пускат есемеси и да сложим вечерен час. Все още не сме стигнали това положение", уточни проф. Ангелов. 

Нямало отстъпление от залените коридори. Рискът от заразяване във фитнесите бил по-голям от този в басейните. 

"Снощи в 20 ч. ми донесоха подписания рамков договор за електронните направления за ПСР тестове. Министърът не участва в този процес. Националният рамков договор се подписва от НЗОК и БЛС. Все още няма да признаем антигенните тестове. на тези пациенти, които имат клинична картина, личният лекар може да започне лечението. То се започва не базата на позитивен тест, а на клинична картина", подчерта министърът. 

Ваксинационният план на България се работи в момента. Ше зе започне  от хората на първа линия, минава се през възрастните и след това всички останали. 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това