Вход
София
Времето в София 22 o C

ЗЛАТНИ РЪЦЕ: Пазарджишки лекари спасиха три родилки и новородените им

ЗЛАТНИ РЪЦЕ: Пазарджишки лекари спасиха три родилки и новородените им

на 11.07.2020
20132
0
ЗЛАТНИ РЪЦЕ: Пазарджишки лекари спасиха три родилки и новородените им
Автор: ПИК
11.07.2020
0
20132

Три тежки раждания с риск за родилките и бебетата в АГО на МБАЛ-Пазарджик в рамките на последните две седмици. Благодарение на бързите и адекватни действия на специалистите от Родилно отделение, ОАИЛ и Неонатологията и майките и новородените са добре, съобщиха от държавната областна болница в града.

ЗЛАТНИ РЪЦЕ: Лекари от Добрич спасиха родилка с тумор

ЗЛАТНИ РЪЦЕ: Лекари от Добрич спасиха родилка с тумор

Лекари от Добрич със златни ръци спасиха живота на...

на 15.04.2019

Имаше голяма вероятност да загубим и трите жени и новородените, признава началникът на АГО д-р Илиян Траянов, който е извикан по спешност и за трите случая. Борбата за живота на родилките продължава с часове, но всички са изключително доволни, че са се справили въпреки трудностите.

Едната майка и бебето вече са изписани от болницата, втората и момченцето и ще бъдат изписани до края на деня, а третата родилка и детето й все още са в болницата. На 20 юни 27-годишна родилка от Пазарджик отключва ДИК синдром по време на раждането чрез цезарово сечение. Тя получава тежка хипотония в състояние на шок.

"При това състояние на отпускане на матката след раждането се стигна до огромна кръвозагуба, която не се повлия от проведеното консервативно лечение с класически акушерски методи и съвременни медикаменти и се наложи да бъде направена животоспасяваща хистеректомия и хирургичното отстраняване на матката на родилката, за която това беше първо раждане.

Няколко часа продължи битката за живота й. Екипът, който се включи в спасяването на жената беше от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолог. Раждането започват д-р Геворгян, д-р Китов и д-р Дудова, с анестезиолог д-р Шопова и неонатолог д-р Захариева и акушерките Кръстева и Станоева", обясни още той.

По спешност ме извикаха, както и старши ординатора д-р Цанов,а освен него и анестезиолога д-р Добрев от ОАИЛ. Беше извършена спешна и адекватна реанимация и използван медикамента Новосевън, който се прилага при тежки кръвоизливи, продължава с разказа си лекарят.

В „Майчин дом“ спасиха живота на родилка след тридневни усилия

В „Майчин дом“ спасиха живота на родилка след тридневни усилия

След близо тримемесечна борба за живота и здравето на...

на 26.03.2020

Жената и детето обаче бяха спасени. Родилката остана няколко дни в реанимация, но вече е добре и заедно с нейното момиченце бяха изписани от болницата. Вторият тежък случай беше седмица по-късно на 28 юни. 28-годишната родилка от Пазарджик с патологично прикрепване на плацентата получава усложнения след раждането чрез секцио на бебето. Момченцето е спасено, но жената загубва значително количество кръв и е на ръба да развие ДИК синдром. Раждането започват д-р Цанов и д-р Георгиева с операционна акушерка Нуриева и акушерка Станоева, неонатолог е д-р Димов, но по спешност ме извикаха от отпуска и мен, както и д-р Китов. Анестезиологът в Родилна зала беше д-р Добрев. Единственият вариант за спасяване на майката беше отстраняване на матката чрез животоспасяваща хистеректомия.

Тази родилка също се наложи да бъде няколко дни под интензивно наблюдение в ОАИЛ до стабилизиране на състоянието й. Майката и нейното момченце предстои днес да бъдат изписани. Третият случай е от 6 юли. Изключително критична ситуация и при тази 41-годишна жена от село Бошуля. Това е второто й раждане.

При него тя развива ХЕЛП синдром, което е изключително тежко усложнение. Благодарение на навременното цезарово сечение момченцето и майка му оживяха.В екипа, който ръководи раждането са д-р Близнакова и д-р Китов, операционни акушерки са Нуриева и Петрова и акушерка Станоева. Неонатологът на раждането отново беше д-р Димов.Аз се включих отново по спешност в реанимационните действия, които бяха поети от д-р Добрев от ОАИЛ.

Жената има и предишна бременност, протекла с гърч в ранния етап на бременността. Родилката все още е в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, но е в сравнително добро състояние и тази вечер предстои да бъде преместена при нас в Акушеро-гинекологичното отделение.

Момченцето й е добре и за него се грижат в Неонатологичното отделение. Благодаря на всички колеги, с които работихме по тези случаи. И трите бяха от най-висока степен на опасност за майките и бебетата, но се радвам, че всички раждания приключиха благополучно.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23201
архив

Нищо не подобрява настроението сутрин в офиса така както шепа "Виагра", разтрита на прах и изсипана в общата кутия за кафе.

 

няма нови новини
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
сега
2852
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
САМО ЗА ДАМИ: Защо не трябва да се срещате с женен мъж?
x