Иван Кондов участва в Срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ

Политика

Иван Кондов участва в Срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ

7532
преди 4 часа
Иван Кондов участва в Срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Министър Иван Кондов участва в Срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ (Даеш). Домакин на срещата беше държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Министерската среща във Вашингтон по покана на държавния секретар на САЩ е юбилейна и е по повод 10 години от създаването на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ (Даеш).

препоръчано

„Вече повече от десетилетие Глобалната коалиция срещу ИДИЛ (Даеш) играе решаваща роля в победата над терористичната група, където и да действа, и в подкрепа на усилията за стабилизиране в освободените райони“, заяви първият дипломат на България и подчерта, че страната ни остава ангажирана с целта на коалицията да осигури трайно поражение на ИДИЛ.

Иван Кондов открои важността на прилагането на мерки срещу финансирането на тероризма в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, което е от съществено значение за преустановяване на връзката между организираната престъпност и тероризма.
По думите му все по-голямо предизвикателство в днешния свят е разгръщащата се хибридна и информационна война. „В това отношение е необходим индивидуален подход за конкретни държави и региони. Като външна граница на Европейския съюз, България счита за ключов приоритет антитерористичното сътрудничество с непосредствените съседи на ЕС, особено със страните от Западните Балкани“, заяви Иван Кондов и допълни, че трябва да бъдат намерени работещи решения за справяне с първопричините за тероризма.
По рано през деня министър Кондов проведе среща във Вашингтон и със заместник-подсекретаря по вътрешната сигурност на САЩ Робърт Паскал. Разговорът бе фокусиран върху усилията на България за включване в Програмата за безвизово пътуване, което ще позволи българските граждани да посещават САЩ без визи. Един от основните проблеми пред постигането на тази цел, е високият процент на отказани визи за българи.
Бяха идентифицирани конкретни стъпки, които ще придвижат България напред и ше доведат до спад на отказите за издаване на американска виза. Тези стъпки включват разясняване на специфични особености при кандидатстването за американска виза, както пред индивидуалните кандидати, така и пред туристическите агенции, предлагащи посредничество при кандидатстването за американска виза.
Договорена бе двустранна експертна среща още през октомври, която ще задълбочи координацията между България и САЩ за отпадане на американските визи за български граждани.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния ден на септември: Овните да не пътуват, пари за Девите и Везните САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния ден на септември: Овните да не пътуват, пари за Девите и Везните
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК