Ива Николова: Румен Радев и Бойко Борисов сготвиха Кирил Петков за Северна Македония

Епицентър

Ива Николова: Румен Радев и Бойко Борисов сготвиха Кирил Петков за Северна Македония

142825
на 23.06.2022
Ива Николова: Румен Радев и Бойко Борисов сготвиха Кирил Петков за Северна Македония
Автор:   Ива Николова

Бойко Борисов и Румен Радев дружно сготвиха клетия Кирил Петков за Северна Македония. Запретнаха ръкави и го пуснаха "с голо дупе да мачка таралеж" (цитатът по Борисов, казан по друг повод).

препоръчано

В случая с българското вето и Северна Македония обаче картинката с Просто Киро е точно такава.

Днешният държавен глава и бившият премиер - хора, вече добре обиграни не само в политиката, но и в политическата интрига, вкараха Кирил Петков в обяснителен режим пред всичките ни европейски партньори и всичките лидери на държави от Западните Балкани на тема "защо правителството на ПП" не пуска Северна Македония да влезе с преговорен процес с ЕС.

И буквално му изтръгнаха всички аргументи в негова защита. Простичко и с вкус, както се казва в една прекрасна комедия.

Лишиха го от възможността да прехвърля вината за това на "лошия" ГЕРБ, на "фашизирания" Костадин Костадинов, на "Мафиота" Слави Трифонов. Дори на "гадния" български парламент, който не иска да пусне Северна Македония в ЕС, защото са закоравели ретрогради и мафиотски мекерета.

Да де, ама какво да направят родните депутати, за да гласуват друго решение извън вече прието през 2019 г. и потвърденото на КСНС при Радев през януари тази година?

Нямат какво да гласуват. Кирил Петков не е внесъл нищо в парламента. Правителството няма позиция по този въпрос. Има само едно решение, според което въпросната позиция не може да се променя без съгласието на Народното събрание.

До днес по обед Кирил Петков можеше да се оправдава така. Но днес по обед Борисов му дръпна това килимче със заявлението, че дава на Просто Киро 59-те депутати на ГЕРб-СДС за вдигането на ветото.

ДПС никога не са крили, че биха подкрепили такава позиция. Техният човек Илхан Кючук, високопоставен активист на АЛДЕ, е докладчикът за приемането на Северна Македония в ЕС. Какъвто беше Джефри ван Орден за България и най-ревностен застъпник на нашето членство в общността. Какъв да е тогава Кючук, ерго, и политическата му сила ДПС? Същите като Орден за България.

Демократична България също не крият подкрепата си за френската позиция. Те пък в това виждат лелеяната си "депутинизация". Което може и да е обратното, но в момента на тях така им изглежда.

И ето ти го мнозинството за вдигането на ветото.

Да де, ама къде е позицията на правителството, че да я подкрепят? 

Няма такава позиция. Просто Киро е толкова уплашен, че народната любов ще го споходи необратимо, ако вдигне ветото, че нито иска, нито смее да го направи.

И това си пролича и на днешната внезапно свикана външна комисия, чието заседание се провали, защото позиция на правителството няма. И очевидно няма и да има. 

Киро й подхвърли само т.н. "френски предложения" за уреждането на отношенията между България и Северна Македония. Без българска позиция.

Ама били най-добрите. Да де, само че е безпрецедентен куриоз една суверенна държава да взема решения за външната си политика въз основа на предложенията на чужди, пък макар и партньорски държави. И няма как да се случи.

Заради това Радев отсече: "Кирил Петков е премиер, не куриер". И натърти, че макар "френските предложения" наистина да са най-добри, трябва и позиция на българското правителство.

А Бойко Борисов, обявявайки, че е за вдигането на българското вето за Северна Македония, цитира Радев: "И съм съгласен с президента, че това е най-доброто предложение".

И така кой остана с пръст в устата? Просто Киро с просташките му номера и врътки да накисне българския парламент за мракобесен виновник.

И кой е прогресивен проевропейски и пронатовски политик в България? Румен Радев и Бойко Борисов.

Или преведено на простокировски, "мафията, която иска да го свали, понеже той се бори с нея", е проевропейска и пронатовска и ама съвсем прогресивна и дори антируска и антипутинска.

А пък Кирил какво е? Ами Кирил е Просто Киро. И обратното на всичко, което са онези, които искат да го свалят барабар с шуро-зетьо-баджанашкото му правителство.

И Радев, и Борисов имат за какво да си връщат на Киро. Много за какво. И си го връщат. Добре си го връщат.

Как ли? Ей-така: на ти власт, Киро, на ти вето, на ти Северна Македония, на ти френска позиция, на ти Европейски съюз. Хайде сега, оправяй се да те видим.

Така че след днес Просто Киро, колкото и да се опитва да сготви Радев и Борисов с протести в своя подкрепа и на шуро-зетьо-баджанаците, сготвеният е той. И на национално, и на европейско ниво.

И ако има поне една здрава клетка в сивото си вещество, няма да чака дори да му гласуват оставката. Сам ще я хвърли. Защото е в ситуацията, в която детето на едно ромско семейство паднало в калната локва, а бащата го вдигнал и попитал: "Това ще го перем ли или ново ще правим?".

И още нещо: враговете на нашите врагове са наши приятели. Разбра ли, Просто Киро? "Оня отсреща" няма да раздава парите. Другият от "статуквото ГЕРБ" няма да управлява. Обаче всички те ще са на терена. А ти вече си сготвен. И си само част от менюто. И българското, и европейското. Че дори и американското.

Сподели:
Бомба x
Тези напитки предотвратяват появата на съсиреци Тези напитки предотвратяват появата на съсиреци
ПИК TV x
Мика Зайкова заговори пред ПИК ТV за здравословното състояние на Слави Трифонов и разпада на ИТН: Плаващо мнозинство в тази икономическа криза е много опасно, губим 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване заради липсата на законодателна програма на кабинета Петков (ВИДЕО) Мика Зайкова заговори пред ПИК ТV за здравословното състояние на Слави Трифонов и разпада на ИТН: Плаващо мнозинство в тази икономическа криза е много опасно, губим 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване заради липсата на законодателна програма на кабинета "Петков" (ВИДЕО)
ново
Днес: 92
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това