Изборът на нов шеф на КЕВР ще се забави

Политика

Изборът на нов шеф на КЕВР ще се забави

6045
на 14.01.2022
Изборът на нов шеф на КЕВР ще се забави
Автор:   ПИК

Изборът на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране ще се забави. Това стана ясно след проведен експертен съвет на парламентарно представените партии.

препоръчано

Междувременно енергийното министерство подготвя план, така че цената на тока за бита да не се повиши шоково след отпадане на мораториума, съобщава БНТ.

Мандатът на настоящият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов изтече преди година и половина. Два от конкурсите за председатели се провалиха заради липсата на кандидати. Днес партиите също не излязоха с обща позиция кога точно и в какъв формат ще бъде обявен конкурса - само за председател или за всички членове.

"В какъвто и да е формат, министерството на енергетиката трябва да работи възможно най-ефективно, с който и да е регулатор. Нямам забележки относно експертния състав на комисията, доколкото е необходимо да обсъждаме данни и пазарна динамика в момента това се случва", каза министърът на енергетиката Александър Николов.
Критика към забавянето на процедурата за избор на нов председател отправи депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев, който разкритикува днешната среща между експерти от различните партии.

"Критериите и правилата са заложени в закона, така че каквото и да обсъжда коалиционния съвет, няма как тези правила да бъдат по-различни", каза Добрев.

Междувременно два дни след като енергийното министерство обяви, че КЕВР не е сметнал правилно по-високата с 30% цена на природния газ от януари, ведомството е изпратило мотивите си на КЕВР.

"Коментирали сме единствено текстове по съответната наредба и съответно инструменти, с които разполагат органите при взимане на едно или друго решение", коментира енергийният министър.

Николов отказа да направи подобни разчети и за цената на тока, която най-вероятно ще бъде увеличена от 1 април, когато отпада забраната за поскъпването.

"Всички мерки, които са взети текущо от министерството на финансите и от нас са свързани с това натиска на какъвто и да е състав на Комисията за енергийно и водно регулиране относно повишаване на цената на електроенергията да бъде смекчен. Всичко, което е възможно, се прави, така че да няма последващ ценови шок", каза Николов.
По време на днешния парламентарен контрол енергийният министър обяви също, че все още се търси пътната карта за развитие на отношенията с руската държавна компания "Газпром".

Сподели:
Бомба x
Жените ненавиждат тези 3 неща в секса Жените ненавиждат тези 3 неща в секса
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! ГЕРБ с кърваво писмо: Управляващите нямат решения за хляба и тока! Ще се стреснат, когато пред парламента се изсипят 3000 души (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! ГЕРБ с кърваво писмо: Управляващите нямат решения за хляба и тока! Ще се стреснат, когато пред парламента се изсипят 3000 души (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това