ИЗВАДИХА ГИ ОТ БЕХ: Нов холдинг ще управлява "Булгартрансгаз" и ЕСО

ЧАС ПИК

ИЗВАДИХА ГИ ОТ БЕХ: Нов холдинг ще управлява "Булгартрансгаз" и ЕСО

68562
на 17.09.2024
ИЗВАДИХА ГИ ОТ БЕХ: Нов холдинг ще управлява Булгартрансгаз и ЕСО
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Преносните държавни оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийния системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката. Това съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост и е съгласувана с Европейската комисия.

препоръчано

Брюксел е настоявал двете компании да бъдат извадени от Българския енергиен холдинг, в който се намират в момента. Целта е да се гарантира, че няма кроссубсидиране между дружествата и останалите енергийни компании в холдинга, съобщава БНТ.

"Съгласихме се с решението на Народното събрание, да не бъдат отделяни двете дружества и задължението да отпадне от Плана за възстановяване, но комисията го отхвърли, предложихме да се постигне същия ефект чрез законодателни поправки, за да няма кросфинансиране. Това също беше категорично отхвърлено", обясни Малинов.
Той допълни, че все пак е стигнато до компромисното решение за ново дружество.

"Успяхме да постигнем и считаме че е приемливо - да създадем нов холдинг в рамките на който да бъдат отделени двата оператора в рамките на министерството.Ще предложим Булгартрансгаз и ЕСО да бъдат включени в забранителен списък за приватизация, за да няма притеснение, че се готви тяхната продажба", обясни Малинов.
Ако България не изпълни не изпълни тази мярка, рискуваме да загубим средства по ПВУ в частта - RePowerEU, каза още служебният министър.

"България е сключила изключително неизгодна сделка по ПВУ преди две години и кой го е направил. Защо не сте отстоявали докрай запазването на "Булгартрансгаз" и ЕСО като дружества на БЕХ, никъде не е забранено кроссубсидирането", попита Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.
В отговорът министърът допълни, че само тази възможност е била приета от Европейската комисия. Страната ни е успяла да договори и промяна при задължението за декарбонизация. Няма да се иска намаление на въглеродните емисии със 40% през 2025 година спрямо 2019 г. Според Брюксел въглищните централи сами ще отпаднат от пазара чрез либерализацията на пазара на ток.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 104
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК