Вход
София
Времето в София 23 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Ето кой стои зад "Стомана"- Перник - МВР проверява завода заради кризата с водата, след като плъзнаха съмнения и за обгазяване на града

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Ето кой стои зад "Стомана"- Перник - МВР проверява завода заради кризата с водата, след като плъзнаха съмнения и за обгазяване на града

на 24.12.2019
437506
43
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Ето кой стои зад "Стомана"- Перник - МВР проверява завода заради кризата с водата, след като плъзнаха съмнения и за обгазяване на града
Автор: ПИК
24.12.2019
43
437506

Полиция и прокуратура нахлуха днес в Стомана Перник, както ПИК съобщи преди всички. Акцията е по повод изтичането на водата в града. 

С багери и тежка техника полиция и прокурори са влезли в завода, съобщиха очевидци пред ПИК. Ще се разкопава, за да се провери дали има кражби и течове. Извън частния имот е извършена проверка и нямало установени нарушения, съобщиха пред ПИК от полицията. 

На място операцията се ръководи от вътрешния министър Младен Маринов, министърът на икономиката Емил Караниколов и шефове от прокуратурата в Перник. Според местните магистрати специализираната операция е по сигнали за кражби и източване на вода от водопровода, който минава през завод „Стомана“.

По-рано днес в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов разговаря с представители на кризисния щаб за мерките, които се предприемат във връзка с бедственото положение в града.

Според доклад, оповестен преди време и цитиран от ПИК, завод "Стомана" е ползвал 5 пъти повече вода, отколкото е заявявал и плащал. 290 литра вода в секунда са отивали към индустриалната зона на Перник, стана ясно от доклад.

Докладът е направен за периода 25–28 ноември 2019 г. и е изискан от председателя на Общински съвет-Перник Димитър Колев.

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: "Стомана индъстрис" само с глоба за огромното замърсяване на Перник!

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: "Стомана индъстрис" само с глоба за огромното замърсяване на Перник!

Скандалът със замърсяването в Перник се разгаря. След...

на 28.09.2019

Обяснението е, че кранът към индустриалната зона на Перник е повреден. Така въпреки заповедта на министъра на екологията Нено Димов от 11 ноември 2019 г. водата за промишлени нужди на завод "Стомана" да бъде спряна, за завода са отивали по 290 лиртра в секунда вода.

Ако приемем, че месецът е 30 дни, 290 литра в секунда означава, че "Стомана" ползва 751 680 куб. метра вода. Ако месецът е 31 дни, излиза, че количеството е 776 736 куб. метра.

От януари тази година завод "Стомана" заявява в министерството на екологията, че ползва 150 000 куб. метра вода.

Значи всеки месец "Стомана" е ползвал 600-626 хиляди кубика вода повече, отколкото е заявявал.

Сметките са потресаващи

Цената на водата в Перник за битови абонати е 1,369 лева за кубически метър. В сайта на ВиК-Перник няма ясна тарифа колко струва водата за промишлени нужди, но от различните такси би трябвало да се оскъпи с около 50%. Но дори да вземем най-ниската възможна цена, излиза, че всеки месец завод "Стомана" е плащал между 821 000 лева и 857 000 лева по-малко за водата, която е разходвал.

Ако към това прибавим и таксите, които би трябвало ВиК да начислява за ползването на вода за промишлени нужди, сумата набъбва до 1,2-1,3 милиона лева месечно.

Тази сума обяснява рекордните загуби, които се пишат на битовите абонати в Перник. Според заявките към МОСВ за питейни нужди на Перник месечно отиват 1 550 000 куб. метра, а по водопреносната мрежа се губят рекордните 75%. Това означава, че жителите на Перник и селата наоколо потребяват по-малко от 400 000 куб. метра на месец, а 1 150 000 куб. метра се осчетоводяват като загуби по трасето.

Ако извадим 600 000 литра месечно, които са записани като загуба, за да не ги плати "Стомана", излиза, че загубите са 550 000 куб. метра, което е под 60% и е сравнимо със загубите в други градове със стара водопреносна мрежа.

Освен това става ясно, че при цялата криза в Перник за промишлени нужди завод "Стомана" е ползвал 40% от цялата вода за Перник, заедно със загубите и почти два пъти повече вода, отколкото реално ползват перничани за пиене.

Защо "Стомана" отказва да черпи вода от яз. "Пчелина"?

Тези сметки обясняват защо години наред "Стомана" отказва да черпи вода от специално пострения за нея язовир "Пчелина", въпреки многократните настоявания на "Напоителни системи". Дори водата от там да е двойно по-евтина, отколкото от "Студена", количеството е 6 пъти по-голямо. А тъй като "Стомана" би бил единственият ползвател на вода от яз. "Пчелина", количеството не може да се скрие като загуби по трасето и да се надпише в сметките на битовите абонати..

Не се знае откога разваленият кран пропуска по 290 литра в секунда. Възможно е това да е от десетилетия и спестената от "Стомана" сума да е над 100 милиона лева.

КОЙ Е СОБСТВЕНИКЪТ НА СТОМАНА-ПЕРНИК?

Както ПИК съобщи, в социалните мрежи се появи кой е собственикът на Стомана-Перник, малко след обгазяването на града и тежката миризма на бакелит преди няколко месеца. Ето какво пише във фейсбук профила на Живка Трифонова в групата "Снимай Перник":

Решихме да се поинтересуваме кой управлява скандалното дружество „Стомана индъстри“, което се оказа, че обгазява жителите на Перник, след като най-после се надяваме да имаме чист въздух в града. Стана ни любопитно защо толкова дълго време бе пазена информацията за това, че именно пернишката "Стомана "е замърсителят в града, от който всички се оплакват. Това пише във фейсбук перничанката Живка Трифонова по повод разкритията на РИОСВ-Перник за причинителя на обгазяването с бакелит, побъркал жителите на града.

"Официално управител на дружеството е гръцки гражданин, но не можем да коментираме дали той не е подставено лице. Само можем да предполагаме. Бърза проверка в интернет ни насочи към името на Константин Стаменов, който на документи се води директор „Стратегическо планиране и инвестиции“ в „Стомана индъстри“ АД. Но освен тази ръководна и влиятелна длъжност, едновременно с това той е и председател на Управителния съвет на БФИЕК – Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Стаменов се появява често в медиите като представител на тази организация и ръси бисер след бисер, но никъде не говори за бизнес ангажираността си", пише още жената в коментара си. ПИК вече съобщи, че неофициално в бизнес средите за бос на дружеството се смята спонсорът на президента Георги Първанов - Людмил Стойков.

"От уебстраницата на БФИЕК става ясно, че почетният и председател е Петър Домусчиев, който е баща на небезивестните братя Домусчиеви. Добре, че и техните връзки са се оказали недостатъчни да спасят Стаменов и да излезе истината за замърсителя, предвид огромния екологичен проблем, който е поставил под заплаха Перник", завършва Трифонова.

През септември излезе и информация, че „Стомана Индъстри“ в Перник трови града с опасни миризми

Както ПИК съобщи, до 500 000 лева глоба за „Стомана Индъстри“ в Перник заради задушлива миризма и опасен въздух. Това става ясно от решение на РИОСВ Перник, след като експертите установили, че именно замърсяване от предприятието "Стомана"-Перник е в основата на проблема, от който пропищяха хората в града.

Органите на Министерство на околната среда и водите направиха щателна проверка след многобройни сигнали от гражданите на Перник. Те се оплакваха седмици наред от страховита миризма на бакелит в районите на кв. „Църква“ и с. Кралев дол. "Не можем да спим, като в постоянна война сме и посред нощ се будим да си връзваме шалове на носа и маски, за да може да дишаме", алармираха те и медиите.

В крайна сметка експерти от РИОСВ Перник са извършили среднощна проверка на 18 септември, при която са установили, че Електростоманодобивния цех на „Стомана Индъстри“ е източникът на неприятните миризми. Инспекторите съобщиха официално, че ще санкционират дружеството, което е спрягано за собственост на основния спонсор на президента Георги Първанов - Людмил Стойков.

По закон ще бъдат предприети административнонаказателни мерки заради неизпълнение на едно от условията от комплексното разрешително – да извършва всички дейности на площадката по начин, недопускащ разпространението на миризми извън границите на производствената площадка. Предвидената санкция според Закона за опазване на околната среда може да варира от 10 000 до 500 000 лв.

За въпросната компания се знае малко, преди да стане ясно, че истинският замърсител на Перник и околността е именно „Стомана индъстри“. Освен, че е един от най-големите производители на стомана, до момента изглежда над въпросното дружество имаше медиен и политически чадър, тъй като името му скоро не е замесвано в каквото и да било и екологичните инспектори го посетиха едва след стотици настойчиви сигнали. 

Сега хората се надяват да се установи и дали са виновни за изчезването на водата и се надяват, че политически чадър няма да осеути акцията на прокуратурата и МВР. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9337
архив

Двама си говорят:
- В неделя ще водя тъщата до битака.
- А колко ще и искаш?

няма нови новини
Днес: 254
hot
най-четени новини в момента
сега
3679
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Топ експертът Боян Чуков проговори за кроежите на Корнелия Нинова в БСП и разцеплението на столетницата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Как да се предпазите от заразяване в мола
x