Вход
София
Времето в София -5 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Ето кой стои зад "Стомана"- Перник - МВР проверява завода заради кризата с водата, след като плъзнаха съмнения и за обгазяване на града

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Ето кой стои зад "Стомана"- Перник - МВР проверява завода заради кризата с водата, след като плъзнаха съмнения и за обгазяване на града

на 24.12.2019
419267
43
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Ето кой стои зад "Стомана"- Перник - МВР проверява завода заради кризата с водата, след като плъзнаха съмнения и за обгазяване на града
Автор: ПИК
24.12.2019
43
419267

Полиция и прокуратура нахлуха днес в Стомана Перник, както ПИК съобщи преди всички. Акцията е по повод изтичането на водата в града. 

С багери и тежка техника полиция и прокурори са влезли в завода, съобщиха очевидци пред ПИК. Ще се разкопава, за да се провери дали има кражби и течове. Извън частния имот е извършена проверка и нямало установени нарушения, съобщиха пред ПИК от полицията. 

На място операцията се ръководи от вътрешния министър Младен Маринов, министърът на икономиката Емил Караниколов и шефове от прокуратурата в Перник. Според местните магистрати специализираната операция е по сигнали за кражби и източване на вода от водопровода, който минава през завод „Стомана“.

По-рано днес в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов разговаря с представители на кризисния щаб за мерките, които се предприемат във връзка с бедственото положение в града.

Според доклад, оповестен преди време и цитиран от ПИК, завод "Стомана" е ползвал 5 пъти повече вода, отколкото е заявявал и плащал. 290 литра вода в секунда са отивали към индустриалната зона на Перник, стана ясно от доклад.

Докладът е направен за периода 25–28 ноември 2019 г. и е изискан от председателя на Общински съвет-Перник Димитър Колев.

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: "Стомана индъстрис" само с глоба за огромното замърсяване на Перник!

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: "Стомана индъстрис" само с глоба за огромното замърсяване на Перник!

Скандалът със замърсяването в Перник се разгаря. След...

на 28.09.2019

Обяснението е, че кранът към индустриалната зона на Перник е повреден. Така въпреки заповедта на министъра на екологията Нено Димов от 11 ноември 2019 г. водата за промишлени нужди на завод "Стомана" да бъде спряна, за завода са отивали по 290 лиртра в секунда вода.

Ако приемем, че месецът е 30 дни, 290 литра в секунда означава, че "Стомана" ползва 751 680 куб. метра вода. Ако месецът е 31 дни, излиза, че количеството е 776 736 куб. метра.

От януари тази година завод "Стомана" заявява в министерството на екологията, че ползва 150 000 куб. метра вода.

Значи всеки месец "Стомана" е ползвал 600-626 хиляди кубика вода повече, отколкото е заявявал.

Сметките са потресаващи

Цената на водата в Перник за битови абонати е 1,369 лева за кубически метър. В сайта на ВиК-Перник няма ясна тарифа колко струва водата за промишлени нужди, но от различните такси би трябвало да се оскъпи с около 50%. Но дори да вземем най-ниската възможна цена, излиза, че всеки месец завод "Стомана" е плащал между 821 000 лева и 857 000 лева по-малко за водата, която е разходвал.

Ако към това прибавим и таксите, които би трябвало ВиК да начислява за ползването на вода за промишлени нужди, сумата набъбва до 1,2-1,3 милиона лева месечно.

Тази сума обяснява рекордните загуби, които се пишат на битовите абонати в Перник. Според заявките към МОСВ за питейни нужди на Перник месечно отиват 1 550 000 куб. метра, а по водопреносната мрежа се губят рекордните 75%. Това означава, че жителите на Перник и селата наоколо потребяват по-малко от 400 000 куб. метра на месец, а 1 150 000 куб. метра се осчетоводяват като загуби по трасето.

Ако извадим 600 000 литра месечно, които са записани като загуба, за да не ги плати "Стомана", излиза, че загубите са 550 000 куб. метра, което е под 60% и е сравнимо със загубите в други градове със стара водопреносна мрежа.

Освен това става ясно, че при цялата криза в Перник за промишлени нужди завод "Стомана" е ползвал 40% от цялата вода за Перник, заедно със загубите и почти два пъти повече вода, отколкото реално ползват перничани за пиене.

Защо "Стомана" отказва да черпи вода от яз. "Пчелина"?

Тези сметки обясняват защо години наред "Стомана" отказва да черпи вода от специално пострения за нея язовир "Пчелина", въпреки многократните настоявания на "Напоителни системи". Дори водата от там да е двойно по-евтина, отколкото от "Студена", количеството е 6 пъти по-голямо. А тъй като "Стомана" би бил единственият ползвател на вода от яз. "Пчелина", количеството не може да се скрие като загуби по трасето и да се надпише в сметките на битовите абонати..

Не се знае откога разваленият кран пропуска по 290 литра в секунда. Възможно е това да е от десетилетия и спестената от "Стомана" сума да е над 100 милиона лева.

КОЙ Е СОБСТВЕНИКЪТ НА СТОМАНА-ПЕРНИК?

Както ПИК съобщи, в социалните мрежи се появи кой е собственикът на Стомана-Перник, малко след обгазяването на града и тежката миризма на бакелит преди няколко месеца. Ето какво пише във фейсбук профила на Живка Трифонова в групата "Снимай Перник":

Решихме да се поинтересуваме кой управлява скандалното дружество „Стомана индъстри“, което се оказа, че обгазява жителите на Перник, след като най-после се надяваме да имаме чист въздух в града. Стана ни любопитно защо толкова дълго време бе пазена информацията за това, че именно пернишката "Стомана "е замърсителят в града, от който всички се оплакват. Това пише във фейсбук перничанката Живка Трифонова по повод разкритията на РИОСВ-Перник за причинителя на обгазяването с бакелит, побъркал жителите на града.

"Официално управител на дружеството е гръцки гражданин, но не можем да коментираме дали той не е подставено лице. Само можем да предполагаме. Бърза проверка в интернет ни насочи към името на Константин Стаменов, който на документи се води директор „Стратегическо планиране и инвестиции“ в „Стомана индъстри“ АД. Но освен тази ръководна и влиятелна длъжност, едновременно с това той е и председател на Управителния съвет на БФИЕК – Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Стаменов се появява често в медиите като представител на тази организация и ръси бисер след бисер, но никъде не говори за бизнес ангажираността си", пише още жената в коментара си. ПИК вече съобщи, че неофициално в бизнес средите за бос на дружеството се смята спонсорът на президента Георги Първанов - Людмил Стойков.

"От уебстраницата на БФИЕК става ясно, че почетният и председател е Петър Домусчиев, който е баща на небезивестните братя Домусчиеви. Добре, че и техните връзки са се оказали недостатъчни да спасят Стаменов и да излезе истината за замърсителя, предвид огромния екологичен проблем, който е поставил под заплаха Перник", завършва Трифонова.

През септември излезе и информация, че „Стомана Индъстри“ в Перник трови града с опасни миризми

Както ПИК съобщи, до 500 000 лева глоба за „Стомана Индъстри“ в Перник заради задушлива миризма и опасен въздух. Това става ясно от решение на РИОСВ Перник, след като експертите установили, че именно замърсяване от предприятието "Стомана"-Перник е в основата на проблема, от който пропищяха хората в града.

Органите на Министерство на околната среда и водите направиха щателна проверка след многобройни сигнали от гражданите на Перник. Те се оплакваха седмици наред от страховита миризма на бакелит в районите на кв. „Църква“ и с. Кралев дол. "Не можем да спим, като в постоянна война сме и посред нощ се будим да си връзваме шалове на носа и маски, за да може да дишаме", алармираха те и медиите.

В крайна сметка експерти от РИОСВ Перник са извършили среднощна проверка на 18 септември, при която са установили, че Електростоманодобивния цех на „Стомана Индъстри“ е източникът на неприятните миризми. Инспекторите съобщиха официално, че ще санкционират дружеството, което е спрягано за собственост на основния спонсор на президента Георги Първанов - Людмил Стойков.

По закон ще бъдат предприети административнонаказателни мерки заради неизпълнение на едно от условията от комплексното разрешително – да извършва всички дейности на площадката по начин, недопускащ разпространението на миризми извън границите на производствената площадка. Предвидената санкция според Закона за опазване на околната среда може да варира от 10 000 до 500 000 лв.

За въпросната компания се знае малко, преди да стане ясно, че истинският замърсител на Перник и околността е именно „Стомана индъстри“. Освен, че е един от най-големите производители на стомана, до момента изглежда над въпросното дружество имаше медиен и политически чадър, тъй като името му скоро не е замесвано в каквото и да било и екологичните инспектори го посетиха едва след стотици настойчиви сигнали. 

Сега хората се надяват да се установи и дали са виновни за изчезването на водата и се надяват, че политически чадър няма да осеути акцията на прокуратурата и МВР. 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(43)
1
А кой държавен орган е разрешавал Стомана да източва безконтролно водата от язовира? Кой министър и кое министерство и СРЕЩУ КАКВО!
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
ДА СЕ ЗНАЕ ! МВР е Престъпна Организация, Създадена от Престъпници, Генерираща ПРЕСТЪПНОСТ ! https://www.dw.com/image/40468879_403.jpg Как се Изгради Еничарския КОРПУС на МВР от Безродни, Безпризорни и Безобразовани К-ОПЕЛЕТА ! Постановление на МС от 10.09.1944 Узаконява Формираната Предния Ден от ПАРТИЗАНИ и КОМУНИСТИ Народна МИЛИЦИЯ ! До Средата на Септември са Уволнени 30 000 от Старите Служители на Полицията, Много са Арестувани и УБИТИ ! В МВР Само К-ОПЕЛДАК ! В ДАНС Само К-УРВОЛЯК ! ТРЕПИ МАМИЦАТА ИМ ЕНИЧАРСКА ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
4
от кръга на КОТАРАЦИТЕ НА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ...ТОВА Е ЛЮДМИЛ СТАЙКОВ ...И ПО МОРЕТО ИМА СОБСТВЕНОСТ ...КУРОРТА “ ДЮНИ “ ...!И Е БИЛ ОТ ВИС 2 ..!
5
ШАРИ Фифти-Фифти на К-опелетата от ГДБОП и К-урвите от ДАНС и Няма Кой те Барне! СИМБИОЗАТА Между К-УРВИТЕ от ДАНС и К-ОПЕЛЕТАТА от ГДБОП: К-УРВИТЕ от ДАНС Набелязват Жертвата,Събират Информация за Нея,Семейството,Приятелите и Бизнеса му,След Което Изпращат Данните на МУТРИТЕ от ГДБОП ! К-ОПЕЛЕТАТА от ГДБОП Извършват Изнудванията, Рекета,Отвличанията,Убийствата,Кражбата на Имоти,Фирми и Бизнес ! В МВР Само К-ОПЕЛДАК ! В ДАНС Само К-УРВОЛЯК !ТРЕПИ,МАМИЦАТА ИМ ЕНИЧАРСКА! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/police.html
6
ОЩЕ ЕДИН ЧЕРВЕН ОЛИГАРХ ИЗГОРЯ! БСП ОСТАНА БЕЗ СПОНСОРИ БЕ ДРУГАРИ! А НЕКЪПАНИТЕ ВИНКЕЛИ ПАК СИ ГЛАСУВАТ ЗА БСП? ЩЕ СИ МИРИШАТ, ЩЕ СЕ ТРОВЯТ С МРЪСЕН ВЪЗДУХ НО ЩЕ СИ ГЛАСУВАТ ВИНАГИ ЗА БСП!
7
Като си толкова информиран, би ли казал,че не мога да си спомня, кой имаше палат в Барселона?
8
Няма виновни - при цветарите това е водещ мотив ! Има дежурни за вината - Орешарски, Путин и хан Аспарух, но от шайката - НЕ - НИКОГА. Ако се наложи - поемат вина със суджуци !
9
ЛЪСВАТ ЩОТ НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ ЧЕСТНО .......ТОЯ ЛЮДМИЛ Е БИЛ И ОТ ВИС 2 .....ТАКА ЧЕ КОТАРАЦИТЕ НА ПЪРВАНОВ ОЩИ СИ ИГРАЯТ С КЪЛБЕНЦЕТО ..!
10
Разбира се , че гърка е подставено лице от самото начало !
11
отговор на коментар
Никой държавен орган не е разрешавал да крадат вода няма и да разреши. точно за това е влязла прокуратура, но хейта си е като въздуха и водата за трола.
12
Иначе, ако следите водят към ГЕРБ, дали щяхте да пуснете статията....))))!?
13
Грам не си оригинален. А съм и сигурен, че немаш още "Гоуф" като моя - с куиматико и уети джанти. Аре бее се купи не къде, че яз нема къде да се изкъпем.
14
Heдялко само от собственика на "Стомана " Перник беше съден, сега и той ще го съди. Още преди 3 години Людмил Стойков е прехварлил 76 % от кациите си в завода на фирма свързана с "Котараците". Знаете, че собствеността на котараците всъщност е на Питека с мушамата.
15
отговор на коментар
ПРОЧЕТЕТЕ ДОКЛАДА НА КЕВР ОТ ПРОВЕРКАТА НА ВИК ШУМЕН ЕДИН ЗАВОД ЗА ФАЯНСИ гр НОВИ ПАЗАР НЕ Е ПЛАЩАЛ ВОДА ОТ --3 -ГОДИНИ, а е произвел стот ици хиляди кв м. фаянси като е крадял вода от вик . 40 хил.куб. на месец...500 хил. на година. започна раследване от прокуратурата потули се случая и испратиха тамошният шеф във перник проверката еот миналата година
16
Някой от червените тролове може ли да посочи поне един от ръководството на БСП-ОПГ, който да не е престъпник?Това,че имало давностен срок за престъпленията на червената клика,унищожила България, не е пречка да им се потърси отговорност!Най-пресен пример са семейство Баневи, които за без пари,също както Нинова и Добрев,приватизираха и унищожиха български предприятия и заводи!За това Нинова се хили шизофренично, страх от възмездие за престъпленията я тресе, защото дори амнистията на БСП-Станишев и амнистията по давност, не е пречка да си плати за мизиверлъците със съдбите на ограбените от нея специалисти!Тогава да видиш какъв вой ще се разнася от тези хищни хиени!Въобще има ли нещо,което Нинова и Радев да са обещали и да са изпълнили?Нинова смени розовите кюлоти с жълти, осраното да не личи,дори на Радев му е подари 10 чифта кафяви кюлоти,не че се изпускал от портрета на Бойко,а защото много боб с джолан в къщата за гости на Йончева консумирал!
17
Мисля, че ако доцент. д-р, инж., ген. от пожарн. г-н Борисов бъде назначен за управител на "В и К" Перник едва тогава ще пием вода от язовира. Иначе ще се наложи тази зима да топим сняг и да лочим. Той разбира от гьолове, както знаете. Разбира от асфалт, мантинели, разбила даже на урочасал xyи, както твърди Ивa Hиколова. Ние го чакаме да дойде в Перник от миналия четвъртък. Него е страх, да не изкривим винкелите върху лояcaлия му гръб. Чакаме го да го eбa.
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
за случая в гр НОВИ ПАЗАР беше запознато и омбусмана МАЯ МАНОЛОВА,за съжеление и тя замълча въпреки, че в Шумен най много вдигнаха цената на водата ,въпреки доказаната кражба 500 000 хил куб никой от кметовете в района или областният управител или омбусманана страната или оммбусмана на шумен не искат преразглеждане на цената ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА СПРЯ РАСЛЕДВАНЕТО ЗАЩО НЕ НАКАЗАХА ДИРЕКТОРА НА ВИК то завод за фаянци не плаща вода от 3 год-------500 000 кубика по 3.20лева на кубик
21
До 7ми!! Кат си толкова информиран,можеш ли да посочиш някой каталунец от някой квартал на Барселона да се е оплакал ,че го тровят с газове с миризма на изгорял бакелит??!! Това червените гадове сте да ви почне човек с гьостерицата през главата,през краката и бой,бой ама до посиняване!! Много ви боли когато истината излезе на яве и няма какво да кажете насреща и почвате както българския граничар да се зъби на турския си колега, “ама вие защо биете негрите“??Хората в момента говорят за страданието на Перничани,а ти мръсния,червен миндил почваш с опорките и пучите масали,Барселона,Рим,Мадрид!!??
22
Не си голф и не си от Перник!! Ти си Масквич от Подмосковието и плачеш за един здрав български х,й, да та е,ба!!
23
НИЕ- ПЕРНИЧАНИ ИСКАМЕ БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ В ЗАТВОРА!!!
24
Стомана Перника е на Sidenor S.A която принадлежи на гръцката Viohalko какви поставени лица санувате пак ... Говорим за фирма на гръцкия милярдер Nikos Stasinopoulos Става дума за изключително нагли византийски мошенци "инвеститори"
25
отговор на коментар
Ами пийте тиня тогава, майната ви, хем жадни и мръсни, хем тъпанари и червени. Какво ти правиш таквиз?
26
А сега кажете и имената на всички граждани на Перник, които са източили водата на язовира! Важно е кой е разрешил, а не кой е ползвал!
27
нещо не разбрах - ЗАВОДА НЕ ИСКАЛ ДА ПОЛЗВА ВОДА ОТ ПОСТРОЕНИЯ ЗА НЕГО ЯЗОВИР ВЪПРЕКИ НАСТОЯВАНИЯТА НА Напоителни системи. ОТ КОГА ДЪРЖАВАТА НАСТОЯВА И ПРИ ОТКАЗ СИ ПОДВИВА ОПАШКАТА ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА РЕСУРС,КОЙТО Е НАЦИОНАЛНА СОБСТВЕНОСТ -ВОДАТА. АМИ ТАПИ НЯМА ЛИ ПО МАГАЗИНИ И СКЛАДОВЕ БЕ ДЪРЖАВО
28
ПИТАНЕ:От КОЯ година "бсп" нарекло се "герб" начело с Бойко Методиев Борисов "УПРАВЛЯВА" България? ЗАЩО чак сега достига до ИСТИНАТА? УПЛАШИХА се от ВИНКЕЛА ли, или от ОЩЕ НЕЩО????
29
Става, става далаверата. Работя във варненска фирма, дето ползва питейна вода денонощно за охлаждане на машините. Една служителка има връзки във ВиК, която предупреждава за предстояща проверка. Тогава почукват водомера да тръгне. След проверката го почукват да спре.
30
Тъпак не говори от името на всички перничани!
31
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
32
Bravo Браво бе българи .Целия си живот посветих и дадох да ВИнаправя българи,дави иьбаея отробство и немилост,а ВИЕ отново сте в РОБСТВО.Бъдете роби,като ви харесва.ЖАЛКОТО р,че обричате вашите родени и неродени деца,на робство и прокуда.СВОБОДАТА не е даденост.Макар и свободни трябва да я отстоявате ежечасно иначе сте приели робството .зТовс еумизително.Засрамете се.Снощи се видях ТОДОР ЖИВКОВ и двамата плакахме за вас.
33
Da izkopaqt pred vseki blok po edin bunar za elementarni nuzdi.
34
Трябва да проверят и самия Седефчов- Първанов. Преди време той се е сдобил с голям имот в Банкя, в кв. Иваняне- за каква цена, откъде има парите, плащал ли е данъци, той изобщо какво работи ? Всички жители на Иваняне знаят за този имот, застроил ли го е ?
35
№23,ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е КАЗАЛ Н.ХАЙТОВ В ЕДНО ОТ ПРОИЗВЕДЕНИЯТА СИ? ЧЕТИ:"ЕДНО Е ДА ИСКАШ,ДРУГО Е ДА МОЖЕШ,А ПЪК ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО ДА ГО НАПРАВИШ..." ТАКА ЧЕ,ЩЕ СИ ОСТАНЕШ САМО С...ИСКАНЕТО! ЧЕСТИТА ТИ КОЛЕДА!!!!
36
отговор на коментар
Въпрос в играта Стани Милиардер: - Кой ли е с палат в Барселона и жена му и децата му си живеят там, далеч от България? Правилният отговор е - Кирил Домусчиев
37
А кмето от БСП веднага е защитил комунистическата мафия на Стомана. Оставка бе мизерник!
38
Гешев бий чорбата по главата, бий, бий, бий!
39
Червен, син, жълт или черен цветът няма никакво значение. Водата в България отдавна не става за пиене...
40
Разрешение да се ползва водата от източвания язовир е дадено от Нено Димов. А зад Стомана Перник е Тиквопитека, да не се правите на луди от ПИШ! Всеки бурно развиващ се бизнес плаща на Питека за да работи и да няма приблеми. Който се опита без такса Спокойстеие да работи, лежи с месеци в арестите. Вижте Баневи, Стайков, Арабаджиеви и още много други. Така, че измислиците тук на Опъ€рдялко(((вите плоски червеи да си ги заврат в разшлякания за(((ници!
41
Как не се знае собственика? Ако е така, Министерският съвет да приеме решение за конфискацията му, и като изреве собственика, всички длъжностни лица, които е следвало да го знаят, вкупом в затвора, но не за по-малко от 20 години без право на замяна! Сигурен съм ,че тия, които ще искат да ги заместят няма да "калинки".
42
юне разбрах Людмил Стойков къде е във цялата схема?
43
ДАНС и МВР могат е без разпити да минат - просто трябва да четат коментарите на обикновените хора и ще им стане ясно как стоят нещата. Просто, искрено и неподправено!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 4550
архив

По какво си приличат соята и вибр*тора?
- И двете са заместител на месото.

няма нови новини
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
сега
2981
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на важна среща с Чавушоглу (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за 21-и януари - ето какви изненади е подготвила съдбата на зодиите
x