Вход
София
Времето в София 16 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Шефът на службата за охрана си даде оставката и захапа Радев: В НСО хора с имунитет няма!

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Шефът на службата за охрана си даде оставката и захапа Радев: В НСО хора с имунитет няма!

на 10.07.2020
86615
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Шефът на службата за охрана си даде оставката и захапа Радев: В НСО хора с имунитет няма!
Автор: ПИК
10.07.2020
0
86615

Шефът на НСО ген. Красимир Станчев си подава оставката. Това става ясно от негово изявление до медиите. "След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", твърди той в документа.

Ето какво се казва в изявлението на ген. Станчев: 

Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат. 

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана.

От изявлението на Станчев става ясно, че той сам е подал оставката си, а не както бе съобщено по-рано,че тя му е поискана от Румен Радев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяна на тези писма. 

Разкритията за скандалните писма бяха направени преди минути от премиера Бойко Борисов. За тях обаче няма как да не е знаел и самият Радев, тъй като ръководи пряко службата, но сега явно е решил да се прави на изненадан!

Припомняме, че премиерът и министрите обясниха цялата схема, чрез която се е целяло да бъде ударен кабинетът. От НСО поискали от изпълнителната власт плажът и акваторията да бъдат затворени и пазени. После Христо Иванов отишъл да се прави на герой, а пък Радев да има повод да скочи срещу властта, за да прикрие скандала с аферите на най-приближените си хора. 

Сценарият обаче беше разкрит и лъсна още вчера, заради което Радев вече няма друга опция, освен да се разграничи и да се направи, че не е знаел какво върши назначеният от него и негов личен подчинен Станчев. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 24008
архив

- Деца, - пита учителката - кой ще каже какви пари имат американците? Петърчо? - Долари, госпожо. - Правилно! А французите какви пари имат, Марийке? - Франкове, госпожо. - Точно така! А ние какви пари имаме, Иванчо? - Ние нямаме пари, госпожо!

 

няма нови новини
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
сега
3234
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Терор на Румънското посолство! Силоваци крещят на хората от блоковете: Свини герберски, сега ще се качим да ви потрошим! Десетки треперят, блокирани в градския транспорт (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
x
ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Ето как трябва да закусвате
x