Вход
София
Времето в София -1 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бюджетната комисия реши за партийните пари - ДПС категорично против субсидията да е левче (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бюджетната комисия реши за партийните пари - ДПС категорично против субсидията да е левче (ОБНОВЕНА)

на 06.06.2019
28103
12
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бюджетната комисия реши за партийните пари - ДПС категорично против субсидията да е левче (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
06.06.2019
12
28103

Парламентарната бюджетна комисия проведе заседание и прие внесеното предложение субсидиите за партиите да станат 1 лв. В момента те взимат по 11 лв. за всеки действителен глас, който са получили на изборите.

"Всякакви спекулации на тази тема са популизъм. Партията ни беше обвинявана в популизъм. ДПС е направило така, че преките данъци да бъдат 10%. Това, което в момента се прави е популизъм с много тежка цена. Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени и сенчестия бизнес", заяви Йордан Цонев от ДПС. 

"Другата седмица в сряда и четвъртък ще имаме срещи със съсловните организации, които да дадат гаранции, че цените ще паднат. Това, което направи ДПС не е популизъм", отчете той. И заяви, че ДПС са категорично против намаляването на партийните субсидии.

Според Румен Гечев, предложението субсидията да стане 1 лв. за всеки получен действителен глас, е кризисен пиар.

"Имаме едно предложение, г-жо председател. Считано от 3 юни депозитите, които са натрупани в партиите и не са похарчени, да се преведат в държавния бюджет. Така, както в бюджетните организации в края на годината отиват за бюджета за следващата година. Ще ви помоля да го осмислите това предложение", заяви финансовият гуру Гечев.

"Гласовете от квадратчето "не подкрепям никого" не е трябвало да бъдат взимани под внимание и мисля, че това беше много добре обяснено в дебатите в пленарна зала днес", отчете Менда Стоянова. "За съжаление дивият популизъм, който обхвана БСП, касаещи всички аспекти на живота, нагнети общественото мнение, особено по въпроса със субсидиите. Така че, това е предложението. Радвам се, че това ще породи дебат и в пленарна зала той ще е всеобхватен", допълни председателката на комисията.

"Колко ще загуби бюджетът, когато партиите станат зависими? Премиерът е прав, че няма безплатен обяд. Нищо безплатно няма. Лицемерието и популизмът на всички партии, с изключение на ДПС, са ни довели до тук и да мислим как да върнем страната в 2001 г.", включи се в дебата отново Йордан Цонев.

10 от членовете на комисията подкрепиха промените, един пък беше против. От БСП не гласуваха. "Ние не участваме във вашите циркове", заяви Румен Гечев, който реагира остро на твърдението на Менда Стоянова, че социалистите нямат мнение и демонстрират явна незаинтересованост по темата.

Промените предвиждат размерът на държавната субсидия от 1 януари до 30 юни 2019 г. да бъде както досега – 11 лв. на получен действителен глас, а от 1 юли до 31 декември 2019 г. да стане 1 лв. на глас.

Сред мотивите на вносителите от Министерски съвет се посочва, че с намаляването на партийните субсидии ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Предлаганата промяна на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. в средата на годината, при общественото внимание към въпроса, е показателна за желанието на правителството да отговори на обществените очаквания.

Фиксирането на субсидиите в размер 1 лв. за глас в годишен размер считано от 1 юли 2019 г. ще намали разходите по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде 1 460 402 лв.

Вижте заседанието на комисията във видеото на живо на ПИК TV: 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 12674
архив

Водят двама българи към бесилото, а единият прошепва на другия: - Хайде да се опитаме да избягаме... - По-добре да си траем, че да не стане по-лошо...

няма нови новини
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
сега
2412
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Неочакват годеж в родата на Ахмед Доган - ето кой получи пръстен с масивен диамант...
x
РАЗКРИХА: Старостта е болест, която се лекува
x