Вход
София
Времето в София 12 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ГЕРБ и Патриотите отрязаха Радев за консултациите за Изборния кодекс (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ГЕРБ и Патриотите отрязаха Радев за консултациите за Изборния кодекс (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

на 17.01.2020
117163
57
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ГЕРБ и Патриотите отрязаха Радев за консултациите за Изборния кодекс (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
17.01.2020
57
117163

Президентът Румен Радев продължава с политическите си игри. Той събра представители на парламентарно представените партии, изпълнителната и законодателната власт. Поводът за президентското рандеву са проблемите в изборния процес.

Радев, Корнелия, Мая и Рада Дълбоката сплетничат. Бойко работи и...пак печели

Радев, Корнелия, Мая и Рада Дълбоката сплетничат. Бойко работи и...пак печели

"Ревизоро си купи фабрика на 8 септември", четем прокоби...

на 14.01.2020

В края на миналата година президентът вече обсъди с анализатори и представители на Централната избирателна комисия сигналите от кметските избори. Сред тях са високият процент на недействителни или сгрешени от гласуващите бюлетини, както и разминаването в избирателните списъци .

Радев вече наложи и вето върху промените в Изборния кодекс. Тогава единият от мотивите му беше, че гражданите нямали възможност да обжалват резултатите в съда. 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" отсвириха свиканата среща от Румен Радев. Хора от "Воля" също няма. Там са само БСП, ДПС, ДАЕУ и ГРАО.

"Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция - да имаме честни и прозрачни избори. Поканите към участниците в тази среща съм изпратил още на 8 януари. Ако искаме машинно гласуване, промените трябва да започнат сега", заяви преди срещата президентът Румен Радев. Той категорично се обяви за честни и прозрачни избори. И поиска от Министерски съвет да каже докъде се простират неговите амбиции, възможности и воля това да стане.

"Знам, че на управляващите не им се иска този диалог, но той трябва да се случи, защото е важен за българските граждани. Трябва и подкрепа за дейността на ГРАО", обяви Радев.

"Времето за промени и за разговори е сега", отсече Крум Зарков, който представлява БСП на срещата в президенството. "Следващите емроизбори трябва да се проведат с машинно гласуване. За да не се правят промени в 12 без 5, трябва това да се реши сега", добави той. Зарков обясни, че е важно къде ще се съхраняват машините. "Основната теми за нас е да започне разговорът сега и да се създаде работна група. Гражданите трябва да се върнат към избирателния процес. Големият брой недействителни бюлетини показа, че машините са абсолютно необходими. Преференциите усложняват вота и водят до голям брой недействителни бюлетини, но това не значи, че преференциите трябва да бъдат отменени. Машинното гласуване може да реши този проблем", обясни Крум Зарков. Той заяви, че имат предложения как да бъде улеснена работата на ЦИК и администрацията.

"В годините парадигмата за промяна на изборното законодателство не е била да бъдат улеснявани българските граждани да упражняват своите права, а в друга посока. Обикновено властимащите са правили промени за себе си", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Ако тръгнем да изреждаме всички пролеми, трудно ще стане за един ден. Изборният кодекс може да се опрости до такава степен, че да улесни всички - първо избирателите, после изборната администрация и всички, които участват в избирателния процес", добави той.

"Правомощията на президента за гражданските права ги считаме за задължение. Въпросите с технологията са второстепенни и ние можем да ги разглеждаме. За машинното гласуване. Имаме опит в машинното гласуване. Всяка една добра идея може да се изкриви във времето. Машините трябва да са на държавата, софтуеърът трябва да е изработен от "Информационно обслужване", а одитът да бъде на държавата. Всяка друга форма на притежание - наем, не го одобряваме", заяви Карадайъ. Според него, най-важно е да се осигури възможност за гласуване на всеки един български гражданин.

Хамид Хамид пък призова тази среща да се фокусира изцяло върху машинното гласуване. Той, както и Мустафа Карадайъ защитиха тезата на ДПС, че трябва и изселниците в Турция, да могат да гласуват. Те определиха уседналостта като лишаване от правото на гласуване. "Преференциите се превърнаха в средство за контролиран или корпоративен вот. Този въпрос с преференциите също трябва да бъе решен законодателно", допълни Хамид.

"Проблемите искат диалог, който все още не виждам на достатъчно ниво. Първо за правата на гражданите. Да, описани са в Конституцията, нашият изборен закон е взаимстван от европейските държави. Правата на гражданите до голяма степен зависят дали ще успеем да гарантираме демократичен изборен процес. Трябва да започнем от купения контролиран вот, където българските партии масово участват и дори ръководят процеса. Настоях да се инкриминира още по-силно този процес. Делът на купуване и на контролиране на изборите, расте. Настоявам за много по-строги наказания. Преференциите са демократично право, не бива да го отнемаме от гражданите. Моето мнение е машинно гласуване с машини, закупени от държавата и дистанционно гласуване. Сканирането, новата технология, която е много по-евтина, няма да реши проблема с недействителните бюлетини", включи се отново в разговора Румен Радев и изтъкна, че чрез електронното дистанционно гласуване, ще могат да гласуват българите в чужбина.

Проф. Емилия Друмева, която е част от юридическия екип на Радев подкрепи преференциите, а това не се хареса на Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид. От ГРАО пък заявиха, че всички промени в Изборния кодекс през годините, са отразявани коректно и своевременно от дирекцията. Те не носили и никаква вина за т.нар. "мъртви души" в изборните списъци, защото според сегашното законодателство, те се изготвят според настоящия адрес, на който живеят гражданите.

Радев продължи да критикува като заяви, че страната ни изостава значително от електронното управление. Коя страна обаче Радев има за пример, според която изоставаме, той така и не уточни. 

Крум Зарков изчетка президента, че темите, които се засягали на днешната среща, били важни. Той се опита да бъде духовит и каза, че изборните списъци са "неадекватни". Съпартиецът му Филип Попов влезе в същия червен критичен тон и изказа съмнение, че у нас съществуват правото и свободите.

Уж надпартийният президент завърши напълно безсмислената среща с хвалбата, че е избран от всички български граждани и ще работи за тях. "И от агенции, и от медии, станахме свидетели на нарушаване на изборните правила и на двата избора, които се проведоха миналата година", просъска Радев и обеща на опозицията, че остава отворен за диалог по всяко време.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 2801
архив

Питат Радио Ереван: - Как може да се преживее кризата? - С помощта на правилно подбрани антидепресанти. - По-точно? - Пари, имоти, злато, диаманти.

няма нови новини
Днес: 175
hot
най-четени новини в момента
сега
3736
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: ГЕРБ опровергава лъжите на БСП за икономическия дисбаланс (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Пазете се от лоши мисли, днес е ден за молитва
x