Вход
София
Времето в София 18 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите в скандал за заплатите си - Марешки и Юлиан Ангелов в остър спор, Лъчезар Иванов захапа Нинова за "Техноимпекс" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите в скандал за заплатите си - Марешки и Юлиан Ангелов в остър спор, Лъчезар Иванов захапа Нинова за "Техноимпекс" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 06.04.2020
72901
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите в скандал за заплатите си - Марешки и Юлиан Ангелов в остър спор, Лъчезар Иванов захапа Нинова за "Техноимпекс" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
06.04.2020
0
72901

Депутатите замразяват заплатите си на извънредно заседание на парламента и ремонтират бюджета, като добавят 10 милиарда дефицит, които ще бъдат изтеглени като заем заради борбата с коронавируса.

Народните представители ще променят и Закона за мерките по време на извънредното положение.

Десислава Атанасова от ГЕРБ представи предложението за замразяване на депутатските заплати, считано от 1 април.

"Мотивите са ясни за всички. Мярката е необходима във време на криза и пандемия. Считаме, че Народното събрание като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки. По данни на бърото по труда, хиляди са регистрирани без работа, други са в принудителен отпуск", изтъкна Атанасова.

Крум Зарков от БСП изказа своето несъгласие с предложеното. 

От "Воля" внесоха предложение, считано от 1 април, до отмяна на извънредното положение, народните представители да получават минималната работна заплата, която е в размер на 610 лв. Предложението направи Пламен Христов.

От ВМРО пък припомниха, че са искали преди време да бъде внесена поправка, с която депутатските заплати да се индексират веднъж годишно - на 1 юли. "Когато предложихме, от ГЕРБ ни казаха, че сме популисти. Сега, когато ГЕРБ внасят подобно предложение, не са популисти", учуди се Юлиан Ангелов.

Той обърна внимание, че няма предложение за ограничаване по време на извънредното положение кметовете да не вдигат заплатите си. Той направи и предложение заплатите на депутатите и министрите да бъдат ограничени до 50% от брутното месечно възнаграждение.

Веселин Марешки взе думата и призова колегите си да се осъзнаят, за да не дразнят хората. Той се усъмни в искреността на Юлиан Ангелов и отново поиска депутатите да взимат минимална заплата за времето на извънредното положение.

"Не знам дали да се радвам, че съм ви впечатлил с две неща - не знам дали това е хубаво или нехубаво. Явно толкова добре сте слушали. Това, което правите в момента е грозно и отвратително", отговори му Ангелов.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ. Уверението беше дадено от трибуната от Йордан Цонев. "Няма да подкрепим другите предложения, защото те не отговарят за периода по време на криза. Спестените пари ще останат в бюджета на Народното събрание, аз предлагам спестените средства да бъдат внесени от Народно събрание по сметка на министерство на здравеопазването за борба с коронавируса", отсече той.

Думата взе отново Крум Зарков. Той изказа своето несъгласие с преждеговорившите.

"Когато БСП отсъстваха нерегламентирано от парламента, получаваха възнаграждения", каза доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ в реплика към Корнелия Нинова.

"Когато вие отсъствахте нерегламентирано от парламента и бойкотирахте парламента, вие получавахте възнаграждение. "Ха-ха-ха" - има справка в счетоводството колко пари сте взимали за никакъв труд. Втори въпрос - как 28-годишна девойка извади 70 хил. долара, когато хората работеха в Либия по 5-6 години и печелеха по 10 хил. долара. Как вие на 28 години извадихте с труд тези 60 хил. долара и лишихте много работници от възможността да участват в приватизацията", каза още Иванов.

Той попита как БСП са гласували Закона за извънредното положение. "Добре сте си написали там в айпадчето изказването, но тук когато заставаме пред хората и говорим с "Аз" и "Ние", искам да кажете колко се катерехте на раменете на вашите другари, за да се изкачите тук и да давате морална оценка на тук присъстващите", заяви още Иванов.

"Сега вече ще се обърна директно към българските граждани. Уважаеми български граждани, това, което видяхте като реплики, е част от една тактика на управление в последните 10 години. Принизяване на българския парламент с елемертащина. С това, когато нямаш аргументи да отговориш на политическия си опонент по същество да го нападаш и клеветиш, да наричаш народните представители безделници и те от управляващото мнозинство да ръкопляскат на това, когато лидера им ги нарича така. Когато не могат да ти кажат защо взимат 6000 лв. като техните избиратели са с 200 лв. пенсия, излизат и започват персонални нападки срещу онзи, който изтъква аргументи. Сигурно сте усетили тази демагогия и този начин на работа на премиера Борисов, на ГЕРБ, на "Обединените патриоти", на управляващото мнозинство", коментира Нинова.

Тя заяви, че отказва да бъде част от поредния пример, с който да показва, че не се решават проблемите на хората, а се разправят помежду си кой е по-по-най.

"Ще ви кажа само следното. Претендираме от "БСП за България" за подредена държава, за силни институции, за парламентаризъм и за правова държава. Това означава клеветниците на съд и за ваша информация не просто, за да отговарям на тях. Заведох дела за "Г-жа Лъжа" и осъдих г-н Борисов за това и ми дължи разноските по делото. Заведох дела за всичките клевети срещу мен за участието ми в СДС под каквато и да е форма от редови член до заместник-министър. И го спечелих. Ето срещу тези, които 10 години ви внушават, че председателя на българските социалисти някога е членувал в друга партия. Спечелих, осъдих ги. Така ще правя и занапред. Претендираме за правова държава, а в правовата държава клеветниците си получават заслуженото", допълни още Нинова.

Веднага след кризата заплатите на депутатите ще вървят надолу, защото кризата ще окаже пряко влияние на минималната работна заплата и затова смятам, че решението ни е изключително разумно и не е популистко. Във всяка една друга ситуация подобни решения са били само, за да се харесате на избирателите. БСП пък от своя страна се троснаха, че подобни предложения трябвало да излязат от всички депутати и да предложат и на другите да се включат. Според Вигенин дебатът за заплатите ерозирал доверието в парламента.

Лидерът на Воля Веселин Марешки предложи депутатските заплати да бъдат замразени до края на мандата и да бъдат колкото е една минимална работна заплата до края на мандата на Народното събрание. Той повдигна въпроса и за субсидиите, които също трябва да бъдат спрени.

Депутатът от НФСБ Валентин Касабов призова колегите си да бъдат по-скромни като говорят за дарения, защото това което се прави е спокойно и в името на една кауза и това е българският народ.

Проф. Станилов от Атака призова депутатите да прекратят позорния дебат за заплатите, защото било изключително непристойно. Малко след това от трибуната Веселин Марешки поиска думата за декларация от името на група, като заяви, че в такива моменти народа трябвало да знае, че има лидер, който да го води. "Когато търсиш само временни партийни дивиденти олекваш, кризата ще свали много маски", заяви Марешки и отчете в момент, в който болниците се готвят за вълна от болни и се възмутиха, че парламента не е почивна станция, а стожер на демокрация и не може да се пилее времето на парламента, защото някой иска да го дават по телевизията. 

Александър Ненков от ГЕРБ започна изказването си с думите, че темата с разискването на депутатските заплати не може да донесе някакъв позитив, каквото и предложение да бъде направено, от която и да било парламентарна група.

Александър Ненков коментира и изказаните до момента в дебата тези. "Първата теза беше, че искаме да се харесаме на хората. Не, категорично не вярвам, че тази тема по някакъв начин може да допренесе до това да те харесват повече или не. Харесването става на базата на свършената работа, на отговорните решения. Още повече, когато се касае за извънредно положение и когато народното представителство трябва да намери най-доброто решение за максимално леко излизане от съществуващата пандемична и икономическа впоследствие и социална криза. Втората теза беше да не дразним хората. Не вярвам, че някъде в света или поне аз не съм наясно, хората с лека ръка безрезервно да обичат своите политици. Работата на политика е да прави верните неща според неговите усещания. Третата теза беше, че се губило пленарно време. Не мога да се съглася с това, че работата на народните представители и неговото възнаграждение трябва да бъде основана на това колко време работи или едва ли не трябва да спестим време, а само да гласуваме", заяви още Ненков.

"Защо нашето предложение не е популистко. Най-малкото депутатските заплати и средната работна заплата се преизчисляват на базата на предходното тримесечие. Само че ние вече сме в извънредно положение, което пряко ще окаже влияние върху средната работна заплата, но тя ще се преизчисли в месец април", каза още Ненков.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ обърна внимание, че след кризата заплатата ще се преизчисли и ще бъде значително по-ниска от нивата в момента.

Управляващите предлагат нов механизъм за финансиране на болниците в периода на кризата с COVID-19. Това стана ясно от изказването на финансовия министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна. Той взе думата по време на дебатите по актуализацията на бюджета.

„За този период финансирането се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори въобще, и от извънболничната помощ, и от денталната. Защо 85%? Защо не 100%? Направена е преценка, че лимитирането в дейността би следвало да доведе до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения”, каза финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов посочи, че новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз (БЛС) и предстои да бъде въведен след преподписване на Националния рамков договор (НРД). В момента темата се обсъжда и на заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„По този начин ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципа, на който обичайно функционират договорните партньори на НЗОК”, обясни Горанов.

Председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова оттегли своето предложение в Закона за държавния бюджет, свързано с Международния валутен фонд. 

"Г-н Гечев ме призова от тази трибуна да оттегля своето предложение по чл. 68а, аз го оттеглих официално на комисия. Потвърждавам го тук от тази трибуна. По отношение на дълга, това е буфера, който правителството поиска от нас за увеличение на лимита на дълга за 2020 г. със 7, 8 млрд. лв. Освен това във въпросния чл. 68, не този, който оттеглям, ние даваме възможност на допълнителен 2 млрд. евро лимит за изтегляне на дълг на международните пазари по глобалната средносрочна прогарама, която имаме разисквана и гласувана в този парламент през 2015 г. Така че министърът на финансите да има сериозна гъвкавост", каза още Менда Стоянова.

Тя заяви, че не е съгласна да оттегли възможността да се ползват заеми от други финансови институции, а именно Европейската инвестиционна банка и Банката на Съвета за Европа, с които се водят разговори за дългово и програмно финансиране. "Това е възможност, от която ние не трябва да лишаваме държавата и правителството", заяви още Стоянова.

"В работната група дебатът беше следният - първоначално се обхващаха три групи задължения. Първата е тази, която е по кредитни задължения. Приемахме, че тя е най-голямата на дългове. Вие твърдяхте, че банките едва ли не изпиват кръчицата на длъжника. Затова фокусът,  от който тръгнахме беше защита срещу банките. Третата група задължения бяха всички други задължения. В дебата в правната комисия на второ четене е надделяла универсалната, пълната теза, максималното покритие. След изявление на Филип попов в 17.30 ч. всичките двама представители на БСП напуснаха. какво стана след това? Текстът влезе в сила. Всички асоциации реагираха. Не стана ясно за тези две седмици имало ли е възражения, дами добросъвестният длъжник не продължава да си изпълнява. Но всички казваха - има такава опасност. По отношения на втората група задължения", каза правосъдният министър Данаил Кирилов. 

"Променя се чл.2 на закона, който трябваше да изпише всички ограничителни мерки, които МЗ налага върху разпространението на корнавируса. Но това така и не се случи - министърът издава една заповед сутринта и я отменя вечерта. Опозицията посочва онези грешки, които трябва да бъдат поправени и понякога вие се съобразявате. По отношение на защитата на гражданите имаше два важни текста - единият беше удължаването с един месец на извънредното положение. По силата на предишния текст, който далеч не беше перфектен, ако сте затворен вкъщи под карантина вследствие на заповед, загубили сте работата си и не можете да си платите, предишната редакция забраняваше на енергото да ви го спре. Сега то ще може да ви го спре. Много е ясна разликата тук между нашето виждане - вие дължите да защитите търговците, ние - хората", отвърна от трибуната депутатът Крум Зарков.

От ГЕРБ опонираха, че няма такова нещо. "Този проблем е уреден в преходните и заключителни разпоредби, в които се казва, че човекът може да удължи срока на своето заплащане на тока", поясни депутатът Анна Александрова. 

"Не става въпрос за опрощаване на задължения. длъжникът няма интерес да не плаща, защото ще му се натрупат задълженията. Тук става въпрос за тези, които не могат да плащат. Възможно ли е това да допринесе и за това някой недобросъвестен гражданин да се възползва. Затова трябва да внимаваме като удължаваме извънредното положение. Всичко, което правим с този закон, е да дадем плътност на извънредното положение", поясни Крум Зарков. 

"Националният оперативен щаб е създаден със заповед на премиера. Видно той е работна група и функциите му се извеждат до експертни предложения, той не може да бъде орган, който да разпорежда. Преди няколко дни видяхме, че ръководителят ген. Мутафчийски се ръководи от националния план при грипна пандемия. Но тъй като той е работна група при МС, той не може да издава никакво разпореждане. Препоръчвам му той да предостави този правилник на премиера да се ръководи и той от това законодателство.  Имя ясно разписани действия как се ръководия действията при грипна пандемия. Така, както сте направили предложението, сте приели, че щабът е орган. Той е работна група и нищо повече. Никакви такива възможности за разминавена на тази отговорност на министър-председателя, не може да има", каза Красимир Янков. 

Създаде се дискусия, когато едно лекарство го няма в аптечната мрежа, дали може да се продава с идентичен продукт, но произведен от друга компания. 

"При кризата в Перник Държавният резерв е отпуснал 1 млн. тона вода.  Когато всичко спре, тогава Държавният резерв се намесва. Леглата и шкафчетата, с която бяха оборудвани залите с помощта на армията, същото да от държавния резерв", каза Десислава Атанасова по време на дискесията. От БСП твърдят, че става дума "за груб, тежък лобизъм", защото личният лекар може да определи кое лекарство да предписва на пациента, а не аптекарят. 

"Да не допускаме търговците в аптеките. В Европа се депуска продажба на геренично лекарство, но ако е по-евтино", каза Тодор Байчев. "Сега кризата ще мине и ние ще бъдем конкритна промяна в тази посока, в която да може да се замества генеричен продект да бъде променен с по-евтин медиканемн", отвърна гневен Веселин Марешки.

"Смисълът на генеричната полотика е - поевтиняване, поевтиняване, поевтиняване", скочи Георги Колев.

Тази епидемия ще отмине. но смисълът е, когато го няма едно лекарство в аптеката, пациентът да не разказва, а да може да получи генеричния продукт", репликира марешки. Той предложи тези промени да останат и след извънредното положение. 

Вижте дебатите от 9 ч. сутринта до момента:

Сподели:
свързани новини
Депутатите заседават извънредно за второ гласуване на актуализацията на бюджета Депутатите заседават извънредно за второ гласуване на актуализацията на бюджета
Парламентът ще заседава извънредно в понеделник от 9.00...
на 06.04.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 10656
архив

- Защо искаш да се разделиш с жена ти? - Нямаме никакви общи интереси. Освен деветте деца...

няма нови новини
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
сега
1956
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с въздействаща реч на среща на високо равнище на ООН: Необходима е пълна мобилизация на международната общност (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Фурмите – храна за мъже
x