ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите с корекция в държавния бюджет, връщат старите текстове за неустойките при бързите кредити (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите с корекция в държавния бюджет, връщат старите текстове за неустойките при бързите кредити (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

21825
на 24.11.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите с корекция в държавния бюджет, връщат старите текстове за неустойките при бързите кредити (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси допълват държавния бюджет за 2021 г. с предложения преди разглеждането му в пленарна зала и окончателното му приемане. 

препоръчано

Депутатите решиха да премахнат измененията в Закона за потребителския кредит, които приеха миналата седмица през Закона за държавния бюджет. Така отпада таванът за неустойки при неизпълнение на задължения по бързи кредити. Оттеглянето на текстовете бе подкрепено единодушно по време на извънредно заседание на бюджетната комисия.  

Припомняме, че досега законът определяше някои неустойки за прекомерни, като те падаха в съда, когато се стигне до дело. С измененията се допуска тези неустойки при неизпълнение на задължения по договор с фирма за бързи кредити да достигат до двойния размер на главницата, без това да се счита за прекомерeн разход. Сега промените отпадат, като се връщат старите текстове в Закона за потребителския кредит.

“Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето мнението на засегнатите страни, и въпреки че в тях има положителни страни, смятаме, че е по-добре в този момент те да бъдат оттеглени”, каза председателят на ресорната комисия Менда Стоянова, като допълни, че причина за премахването е създаденото обществено напрежение и липсата на дебат.

“Връщайки старите текстове, размерът на неустойките, остава без таван, т.е. на пряко договаряне между потребителя и фирмата за финансови услуги”, поясни Стоянова. Румен Гечев от БСП посочи, че ще подкрепят отпадането, но заяви, че трябва да се мисли за някакъв нов общ вариант между управляващи и опозиция. “Това е един от случаите, в които трябва да се срамуваме целия парламент от това, което стана”, каза Гечев.

Малко след това Менда Стоянова помоли журналистите да напуснат залата, тъй като заседанието ще е закрито. 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 303
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това