Вход
София
Времето в София 5 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Етичната комисия към ВСС за Иван Гешев: Той има всички качества да бъде главен прокурор (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Етичната комисия към ВСС за Иван Гешев: Той има всички качества да бъде главен прокурор (ОБНОВЕНА)

на 17.09.2019
19028
18
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Етичната комисия към ВСС за Иван Гешев: Той има всички качества да бъде главен прокурор (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
17.09.2019
18
19028

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Вчера тя беше обсъдена и единодушно одобрена от Комисията за атестиране и конкурси към съдебното правителство, а след това напълно подкрепена след едночасово заседание.

На 9 октомври докладите на двете комисии трябва да бъдат разгледани от ВСС, а на 24 октомври предстои изслушването и гласуването за кандидатурата на Гешев за обвинител № 1.

По отношение на Иван Гешев не са постъпвали сигнали. На заседание на 11 септември 2019 г. етичната комисия се запознала със съдържанието на интервю в сутрешен болк и не намерила нищо нередно.

По сигнал на интервю по БТВ комисията също не намерила нищо нередно в изказванията на прокурор Гешев. Цитираните от подателя на сигнала срещу него били извадени от контекста, според комисията. 

През последните 5 г. не са подавани сигнали за образуване на дисциплинарни производства, не са налице данни за нарушаване етиката, съобщиха от етичната комисия.

Прокурорската колегия във ВСС обсъжда кандидатурата на Иван Гешев

Прокурорската колегия във ВСС обсъжда кандидатурата на Иван Гешев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заседава...

на 16.09.2019

Общо 4 становища с несъгласие за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Комисията установила, че мотивите са неоснователни. 

Доказателствата за успешната кандидатура на Гешев са добрите резултати от неговата работа, казаха от комисията. Специализираният съд и специализираната прокуратура имат изключителни резултати според доклада на ЕК. 

Иван Стоименов Гешев отговаря на условията и не са налице предпоставки, че той е накърнил етиката. Липсват данни, които да поставят под съмнение неговата квалификация и етиката, според констатацията на етичната комисия. Изводът е, че той спазва изискванията, регламентирани от кодекса  и притежава качествата, изисквани за длъжността главен прокурор на Република България. 

"Едно мое интервю беше извадено от контекста. Каквото и да бях казал в това интервю, нещо щеше да бъде извадено. Това беше очаквано.

Държавната власт произтича от суверена, от народа. И тя се осъществува от три независими органа. Като обаче те се намират във взаимна връзка. И това на всеки юрист е ясно", каза Иван Гешев. Той уточни, че няма проблем с разделението на властите. Мнението му е, че трябва да се изграждат мостове, а не да се вдигат стени и именно на това е искал да акцентира в интервюто - в доброто взаимодействие на всички органи. 

Многото сигнали срещу Гешев се дължали на добрата работа на прокуратура и на засегнатите политически и чисто криминални интереси. 

Това е само началото. И ще бъдат още много сигнали, ще има медийни публикации. Това е очаквано. Той е един от начините за въздействие.

А гражданите и обществото имат право да изложат своята гледна точка. И всеки може да съпостави различните гледни точки.

Никой не ме е карал да участвам в тази процедура, нито да работя работата, която работя. Това, което се случва не е неочаквано", поясни Иван Гешев.  Част от атаките по думите му са срещу процедурата. "Това е една от най-откритите и най-демократичните процедури в ЕС. Това се посочва и сравнителен доклад на Отворено общество, които подробно са разгледали и анализирали процедури в различни страни. Според техният анализ тази процедура е напълно прозрачна", поясни Гешев. Той благодари и на тези, които са го подкрепили и подчерта отново, че не просто според него, а според определенията на Венецианската комисия, екипната работа и доброто взаимодействие на всички правоохранителни органи и съдебната система, е най-важно за ефективни резултати.  

Докладът на етичната комисия бе приет. Комисията излезе с извода - Иван Гешев спазва необхидимите етични изисквания и притежава качествата да бъде главен прокурор. 

Вижте изказванията на заседанието във видеото на живо на ПИК TV:

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 12419
архив

Разговор между поетеса и писател. Писателят: – Мъжете сме по-висши от жените, доказателството е в това, че Бог е създал първо мъжа. Поетесата: – Да, и аз винаги първо пиша на чернова...

няма нови новини
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
сега
3146
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов от Брюксел: Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция
x
Не се заблуждавайте! Не е любов, той иска просто секс
x