Вход
София
Времето в София 5 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-главният прокурор Гешев: Ученикът е вербуван от "Ислямска държава"! Бомбата е с огромна мощност (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-главният прокурор Гешев: Ученикът е вербуван от "Ислямска държава"! Бомбата е с огромна мощност (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

на 08.06.2019
110872
34
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-главният прокурор Гешев: Ученикът е вербуван от "Ислямска държава"! Бомбата е с огромна мощност (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор: ПИК
08.06.2019
34
110872

Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС разкриват нови подробности около успешно осуетения готвен атентат в Пловдив.

ИЗВЪНРЕДНО: Терористичен акт бе предотвратен в Пловдив

ИЗВЪНРЕДНО: Терористичен акт бе предотвратен в Пловдив

Непълнолетен младеж, който е подготвял терористичен акт,...

на 08.06.2019

Както медията ни съобщи, е задържано 16-годишно момче, което страда от тежки психични проблеми и е взимало силни лекарства. Той е бил засечен от родните служби за връзка с радикализирани групи извън страната. Именно те са му давали указания как да сглоби самоделна бомба, с която той е планирал самоубийствен атентат в Пловдив.  

Зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни: "За пръв път, откакто говоря пред вас, в известна степен съм раздвоен. От една страна защото детето, а което ще говоря, е от същата гимназия, която завърши едната ми дъщеря в Пловдив. Така че се извинявам за емоциите, които вероятно ще покажа. На първо място става въпрос за жертва, е не толкова за извършител на едно доста сериозно престъпление. Става дума за лична трагедия, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери. Ние преценихме, че обществото трябва да знае в едни разумни граници за това, че някои проблеми, които считахме за латентни, вече са в България и те касаят всеки от нас, който е родител в тази страна. Тези проблеми трябва да бъдат решавани и на тях да бъде противодействано от обществото и цялата държава. Накратко става въпрос за непълнолетен български гражданин на 16 години. В сряда се получи сигнал, устен, неофициален, от близки на това дете. Колегите от ДАНС веднага ни уведомиха за това, че става въпрос за ученик, дете, който се е радикализирал. В резултат към Пловдив отидоха екипи на Специализирана прокуратура, организирахме взаимодействие с полицията от Пловдив, с колегите от ДАНС, отдела за борба с тероризма".

Гешев отбеляза, че в помещенията, в които са навлезли специализираните органи, са намерени самоделни заготовки, вкл. самоделно устройство в процес на изготвяне: "В него е имало много пирони за вероятно най-голям поразяващ ефект. 14,5 кг е теглото на взривяващото вещество. Такова е било използвано при атентата в Сарафово, където обаче теглото на взривното вещество е било едва 2 кг". 

Зам.-главният прокурор отбеляза, че в резултат на проведените действие и събраните доказателства е установено, че ученикът е обект на вербовка от "Ислямска държава". "Установено е, че това е някакъв класически случай на вербуване и радикализиране на определено лице - в случая непълнолетно лице. Т.нар- вербовчици са най-ценният капитал на една терористична организация, те "струват" повече от 200-300 бойци". Младежът е въвлечен от опитните вербовчици и те му внушават, че трябва да извърши атентат. Ученикът е приел ислям, вероятно с церемония чрез видео контакт. В дома му е намерено и знаме на "Ислямска държава".

"Преценихме, че на това дете трябва да му бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда", отбеляза още Гешев и допълни, че с детето са започнали работа специалисти психолози и психиатри.

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Разбра се кой е атентаторът от Пловдив

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Разбра се кой е атентаторът от Пловдив

Ученик от една от елитните гимназии в града е подготвял...

на 08.06.2019

Взета е мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая. "Това е до известна степен грешка. Лесно е да се каже, защото става дума и за фактическа трагедия и за една евентуална такава".

"Към момента детето си е при родителите. В случай, че съдът не възприеме нашето виждане, което искрено казвам - може да не е най-правилният подход, ще трябва отговорността за ситуацията да бъде поета от семейството, училището и колегите от ОДМВР Пловдив в лицето на инспекторите на Детска педагогическа стая", заяви Гешев.

Той уточни, че прокуратурата и съответните служби за сигурност имат пълното съдействие на семейството: "Надявам се това съдействие да продължи, защото за нас това е единственият начин да се реши този проблем. Знам, че за вас това е информационно ценно, но искам да помоля - опитите да бъде снимано, издирвано това дете, семейството, съседите, училището му - има опасност да доведат до неприятен краен резултат - на първо място за детето, а също и да се попречи на хората, които работят с това дете".

"Взаимодействието между всички служби беше перфектно. Пак ще кажа - българските граждани могат да се гордеят със своите служби за сигурност и съответно с прокуратурата и следователите. Ако си зарием главата в пясъка, това не означава, че ще ни подминат проблемите или бурята. Тези проблеми са вече реалност в България - не само да попаднеш в мрежата на педофил или да ти продадат наркотик, а на радикализация или промиване на мозъци, за което всеки родител трябва да проявява оттук нататък доста сериозна активност и комуникация с децата си", коментира Иван Гешев.

Той изтъкна, че прокуратурата има подкрепата на правителството за въвеждането на добра практика за организирането на антитерористични центрове, които би трябвало в реално време да комулират цялата информация и да имат представители, които ръководят цялата структура, за да бъдат решени в реално време кризи: "Такъв проект е на финалната си права след посещението на нашите колеги в САЩ. Предстои правителството и премиерът да помогнат, за да се случат в кратък период едни дребни промени в Закона за противодействието на тероризма и нещата да се случат".

САМО В ПИК: Висш източник от МВР с потресаващи разкрития за готвения атентат в Пловдив

САМО В ПИК: Висш източник от МВР с потресаващи разкрития за готвения атентат в Пловдив

16-годишното момче, което бе задържано за подготвяне на...

на 08.06.2019

Иван Гешев отговори на въпрос и обясни, че веществата за самоделното взривно устройство са общодостъпни: "Става въпрос за интелигентно дете, което е успяло да сглоби самоделката за 7-8 дни. В началото то е обяснило, че има интереси към химията. "Психологът, работил с него, е обяснил, че с него е работил професионалист. Това до известна степен е объркано дете, но което се надявам да му бъде оказана помощ... Все пак може да бъде казано, че това е до известна степен е малкият дявол и нещата са овладяни". 

Вербовката на детето е станала през интернет, чатът е бил прехвърлен в Телеграм, в определени групи. "Пак ще кажа - става въпрос за едно суперинтелигентно дете от добро семейство. Ние като прокуратура сме уведомили училището, ОДМВР. Надяваме се семейството да съдейства за психологическа работа с това дете", заяви Иван Гешев.

Шефът на МВР - Пловдив комисар Атанас Илков отбеляза, че детето ще продължи да ходи на училище: "Имаме стратегия то да не се чувства изолирано и ние ще продължим да оказваме помощ в тази насока".

Сподели:
свързани новини
В ПЛОВДИВ: Смут сред училищни шефове заради гимназиста-атентатор В ПЛОВДИВ: Смут сред училищни шефове заради гимназиста-атентатор
Новината, че непълнолетен радикализиран ученик от Пловдив...
на 08.06.2019
Напиши коментар »
(34)
1
Кое даскало паниката в Пловдив ще излухне ако се крие
2
Да правиш новина от 16 годишно дете, което е и психически болно е гнусно. Това са на наследниците на убийците от Ястребино.
3
Всеки Истински БЪЛГАРИН Трябва да Стане Терорист, Като Христо Ботев и Васил Левски ! Задунайския Болшевишки КЕНЕФ 75 Години се Управлява от Комунисти и Милиционери ! Тоест ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ и от Децата и Внуците на Тези ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ ! Срещу ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ се Действа Само със Средства на ТЕРОР и УБИЙСТВА ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
4
НЕ СЕ ЗНАЕ КОИ СА УБИЙЦИТЕ НА ДЕЦАТА ОТ ЯСТРИБИНО... МАЙ ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЧЕ И ТАМ СА КОМУНИСТИ ???
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Затворете Лукойл да ви е мирна главата!Наркомафията управлява училищата!
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Разбира се че комунисти убиха децата от Ястребино. Само комунистите са терористи. Те си запалиха партийния дом, за да изгорят документите, те си убиха АндрейЛуканов, защото си поиска парите, които им раздаде в куфарчета да му бъдат върнати. Комунист пари връща ли? Теглиха му коршума.
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Бла Бла пунта мара
12
Само продухан мозък на комунист или ислямист, може да стори това. Ние сме сложили началото на атентатите, когато Импексовата комуняги са взривили, стотици невинни жени и деца в църквата ”Света неделя” заради царя, с чийто син сега заедно крадоха и лапаха!!
13
В Сирия се видя кой всъщност е ислямска държава..
14
Хайде шушумигите от Циганскиат комитет и Закрила на копелетата да се намесят,а колко пари са му обещали и кой ще ги получи,всеки самоубииствен атентат струва 100000 $ който получават близките?
15
Този е искал да взриви гей-парадчето на Тиквето.Хвала на такива .
16
Щом едно 15-16 годишно момче може да си направи бомба с подръчни средства , какво остава за подготвени и организирани терористи ? Тогава ще може ли родната полиция да ни пази , както пееше стария герб-ов бард Веско ?
17
Тоя пак не си е пил хапчетата.
18
Пак ли полицията е използвала целия си капацитет , за да се справи с този единак - звяр ? Също като с предните престъпници и избягалите от затвора ? И как така не са го САМОубили досега ? Тежко ни и горко , ако положението стане по сериозно.
19
това ни чака
20
Да е--б--а и търотиите. Хептен ни подценяват като хомо сапиенс.
21
Гешев е напълно завършен клоун! Пиар на гърба на дете с психични проблеми!
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Какви са тия работи?! Той щял да взривява, да ни изпотрепе, ама видиш ли детето си било при родителите?! Ами тези родители къде са спали?! На 16 карат шофьорските курсове, ама видиш ли то детето! Хич не съм съгласна, да избие нашите деца!!!!!
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
Връзкарче! Изтъркан номер, сега ще го изкарват луд!
27
За какво дете говорите??? На 16 год. и подготвя атентат!? Прави всичко съзнателно. Стига се опитвахте да го оневините. Ами ако беше успял с бомбата??? Пак ли психолози щяха да се занимават с него? А ако беше по време на вашата дъщеря, г-н зам. гл. прокурор?!
28
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
29
Това" дете" на 16 трябва да получи наказание!!!!Каква е гаранцията ,че след работата на психолозите то ще промени намерението си?!Не трябва да стои при родителите си ,а там където му е мястото
30
Гешев е гей и гълтач на семенна течост.
31
Баджанака Гешев го е яд че този ученик е цепил футката на Детелина Ханчева.
32
Ще дам пример с Мосад! За тях няма ден и нощ! Няма почивен ден! Така трябва да сме ние!!!
33
алах вилик слет 5 года сви4ки 6те говори на6а изик алах акбар
34
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 18994
архив

Две блондинки си говорят на летището: 
- Марче, тия самолети как ги отвличат? Виж ги какви са големи! 
- О, ти си много глупава! Не знаеш ли, че като излетят, стават малки.

няма нови новини
Днес: 312
hot
най-четени новини в момента
сега
2531
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: И Патриотите застават зад Цацаров - обединили се около няколко точки за КПКОНПИ (ОБНОВЕНА)
x
САМО ЗА ЖЕНИ: Този бар в Дубай дава безплатно питие на всяка закръглена дама
x