ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Здраве

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

18162
на 01.12.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Зам.-министърът по здравеопазването Жени Начева, д-р Николай Брънзалов и представители на "Информационно обслужване", показват старта на системата за издаване на електроно направление за PCR тестове.

препоръчано

Именно днес започва дългоочакваното електронно издаване на направления за PCR от личните лекари. По интегрирането на информационната система за електронните направления за PCR тестове от личните лекари работят 30 фирми.

След 20 години отлагане, можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване. Трябва да признаем, че пандемията ускори въвеждането на електронното направление, каза Жени Начева.

Тя благодари на всички, които са оказали своята подкрепа в процеса на работа. Държавата пък е осигурила софуеърния модул, към който всеки желаещ може да се включи. "Като опция остава хартиеният носител", уточни заместник-министърката.

"Към 11 часа близо 200 такива направления са издадени и около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност", съобщи тя.

Ако пациентът е самонасочил се или си прави сам тестовете, но в случая, когато е насочен, то касата плаща, направи важно уточнение кой плаща тестовете в лабораториите.

"Ние въведохме направлението като първа стъпка от електронното здравеопазване и първоначално за пациенти, които имат поне два симптома и имат нужда от наблюдение", изтъкна още д-р Начева. По този начин се оказвало помощ и на болниците.

"Разбирам, че имаме очаквания да заработи всичко от първия ден безпроблемно, личните лекари също ще имат нужда от консултации с техните софуеърни фирми, затова не елеминираме и хартиения носител. Поставяме началото на този процес за първи път след 20 години. Хартиените направления ще отпаднат напълно, след като се убедим, че електронното здравеопазване работи безпроблемно", коментира още тя.

"Надявам се в най-скоро време всички процеси в нашата система да бъдат елктронизирани и дигитализирани. Това е от помощ най-вече за пациентите. Вчера не беше редно да се издават, защото нещата бяха в процес на проба. Някой може и е успял да го направи, но нещата са възможни от днес. На нас ни е ясно, че с първите стъпки ще има трудности. Адмирирам всички, които се включиха в този процес и днес да имаме този резултат", заяви от своя страна д-р Николай Брънзалов.

Проблемът с антигенните тестове излиза извън настоящата тема. Ние искахме да бъдат въведени и пускани по електронен път. С въвеждането на антигенен тест се изменя статистиката, защото с положителен тест, не им се прави PCR тест и те си ходят напред-назад, обясни още д-р Брънзалов.

"По-редно е, познавам много малко колеги, който да обърне снемането на анамнезата, за да пусне този тест. За съжаление по-голямата част от сипмтопите са индивидуални. Апелирам пациентите да не ни лъжат, за да получат този безплатен тест. Само ще се натовари системата като времеви и човешки ресурс. Много трудно беше да се въведе безплатен тест, нека да не злоупотребяваме и извиваме ръцете на системата", обърна се към гражданите д-р Николай Брънзалов.

Валентин Мондров от "Информационно обслужване" заяви, че спецификациите са отпреди около 1 месец, а тестовата постановка от 3 седмици. Освен това измами нямало да могат да се правят. Заявките за направленията се записвали и не било лесно по един или друг начин да се получи информация единствено и само по ЕГН.

Колегата му Александър Станев обясни, че направеното не цели да се преразпредели пазара за медицински софтуеър. Това, което тази система прави, е всички да бъдат поставени на равни начала за работа, изтъкна той.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това