Вход
София
Времето в София 18 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Застрахователите в атака срещу падането на тавана на обезщетенията за катастрофи - ще скочи ли още гражданската отговорност (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Застрахователите в атака срещу падането на тавана на обезщетенията за катастрофи - ще скочи ли още гражданската отговорност (ОБНОВЕНА)

на 05.11.2018
25285
13
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Застрахователите в атака срещу падането на тавана на обезщетенията за катастрофи - ще скочи ли още гражданската отговорност (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
05.11.2018
13
25285

Асоциацията на българските застрахователи с мощна атака срещу падането на тавана за обезщетенията при катастрофи. Ще стане ли гражданската отговорност 1000 лева и колко застрахователни дружества ще оцелеят, ако безразборно раздават пари на роднини на пострадалите до девето коляно, включително и на комшиите им? Има ли опасност от срив на икономиката като при банкова криза, ако фалират дружествата?

Бойко Борисов е разпоредил на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Бойко Борисов е разпоредил на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Председателят на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов...

на 04.11.2018

От асоциацията предупредиха, че предстои драстично увеличение на "Гражданска отговорност", която ще стане непосилна за социално слаби и пенсионери.

"Разчетената нова цена от 1000 лева ще надхвърли трикратно застраховката. Това означава, че един пенсионер, който има автомобил, ще трябва да заделя три от пенсиите си за тази застраховка... На практика ще бъдат засегнати всички автомобили в страната. Защо се случва това? Това не са спекулации и за да застанем тук пред вас, това е защото изобщо не са спекулации, а грозната реалност, а от нас се очаква да съберем от българското общество между 800 милиона и 1 милиард и 300 за изплащане на обезщетения за вече случили се инциденти", отбеляза Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Експертите твърдят, че обезщетение за преки роднини на загинал при ПТП са скочили за две седмици от 50 хиляди на 70 хиляди лева. 

"Самият среден размер за "Болки и страдания" в България е много по-висок в сравнение с такива обезщетения в Европа, отбелязаха още от агенцията.

От там отбелязаха, че в Европа средното обезщетение се движи от 5 до 25 000 евро на лице. В България това обезщетение е нараснало трайно през последните години. "Друг е въпросът, че голяма част от тези средства не достигат до обезщетените лица... Призовавам да проучите какво се случва с едно бедно семейство от гето, което получи 200 000 лева обезщетение. Отидете след две години и вижте дали тази сума е променила стандарта му на живот", заяви още експертът.

"Представете си, че някой нареди от утре на хлебарите хлябът да стане 20 лева. Мислите ли, че някой ще се зарадва на това?!... Като общество сме изправени пред избор - "Гражданска отговорност" е с ниска цена, а в същото време сме с най-високата смъртност в Европа. Нужна е политическа отговорност, за да бъде взето правилното решение", заяви Несторова.

Тя отбеляза, че има адвокати, които са "първите съветници" на предполагаемите НПО-та, които се борят в момента имената на застрахователите да бъдат изтрити от становищата. Същите адвокати имали практика да дават по 5000 лева на близки на пострадали, след което с пълномощно отивали и взимали цялата сума по обезщетението.

На въпрос на репортер на ПИК TV кои са тези "адвокатски кантори", печелещи от смърт, Кирил Бошов, зам.-председател на асоциацията, отговори: "В сектора те се знаят. Те са около девет броя, които правят бизнес със страданието и незнанието на хората. Най-големите болки и страдания се намират сред хората, които са необразовани и с нисък социален статус. Като тенденция, точно от там идват най-големите претенции".

"А имат ли тези 9 кантори някаква връзка с ВКС?", попита репортерът на медията ни, но от асоциацията не пожелаха да конкретизират. 

Застрахователите посочиха, че е изключително важно да бъде оценен рискът. "Ние в момента сме в ситуация, в която е невъзможно да бъде оценен рискът. Такава ситуация няма в нито една европейска страна", заяви Бошов.

"Ние още не ниво претенции трябва да заделим резерви... Индустрията вече понася финансов удар от това решение", посочиха от асоциацията.

Въпрос на ПИК дали от там подозират целенасочена атака към сектора, отговорът бе: "Това е обществен проблем, а не дребен, локален застрахователен проблем. Става въпрос за стабилността на една държава".

От асоциацията отбелязаха че се надяват в законодателния процес здравият разум да надделее. "Цената на "Гражданска отговорност" не е политическа, а математическа величина, затова се надяваме да бъде постигната предвидимост, която да овладее този процес", заяви Светла Несторова.

След пресконференцията специално пред ПИК TV Константин Велев, зам.-председател на асоциацията и изпълнителен директор на "Армеец", заяви ексклузивно пред камерата ни: "Факт е решението на ВКС, взето през юни тази година. Знаете колко е трудно един законопроект за стане закон.. Реално погледнато, това решение, което беше взето, има икономически обществен ефект, който не е бил преценен".

Темата за "ромското присъствие" също не бе подмината: "Те искат чрез адвокати. Нахъсват ги, консултират ги. Ние се стремим всяка една преписка да е преценена максимално обективно - такъв е нашият стремеж като застрахователи. Проучваме максимално обстоятелства и документация. Но е факт, че след решението на ВКС и разширяването на обхвата на лицата, които имат право да претендират, за нас нещата стават изключително трудни".

"Това, което ние предлагаме, е именно - изместване на фокуса най-вече към обезщетяване на имуществена вреда, а емоционалното обезщетение да бъде допълнително... Разликата е, че първите се плащат върху ясни документи и ясни калкулации, докато вторите подлежат на една субективна оценка", заяви още Константин Велев.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 12065
архив

Млада двойка на 14 февруари в ресторант:
- Келнер, още една бутилка вино!
- Ама, мило, днес има и друг празник...
- Верно! Келнер... и порция панирани сърчица!

няма нови новини
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
сега
3312
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов посрещнат с възгласи "Бойко": Народът е с вас! Никаква оставка - да дойдат тези от жълтите павета да видят как правите пътища в скалите (ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците изпадат в крайности, успешни начинания за Раците, Скорпионите да не прекаляват с изискванията си
x