Вход
София
Времето в София 25 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Застрахователите в атака срещу падането на тавана на обезщетенията за катастрофи - ще скочи ли още гражданската отговорност (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Застрахователите в атака срещу падането на тавана на обезщетенията за катастрофи - ще скочи ли още гражданската отговорност (ОБНОВЕНА)

на 05.11.2018
24265
13
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Застрахователите в атака срещу падането на тавана на обезщетенията за катастрофи - ще скочи ли още гражданската отговорност (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
05.11.2018
13
24265

Асоциацията на българските застрахователи с мощна атака срещу падането на тавана за обезщетенията при катастрофи. Ще стане ли гражданската отговорност 1000 лева и колко застрахователни дружества ще оцелеят, ако безразборно раздават пари на роднини на пострадалите до девето коляно, включително и на комшиите им? Има ли опасност от срив на икономиката като при банкова криза, ако фалират дружествата?

Бойко Борисов е разпоредил на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Бойко Борисов е разпоредил на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Председателят на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов...

на 04.11.2018

От асоциацията предупредиха, че предстои драстично увеличение на "Гражданска отговорност", която ще стане непосилна за социално слаби и пенсионери.

"Разчетената нова цена от 1000 лева ще надхвърли трикратно застраховката. Това означава, че един пенсионер, който има автомобил, ще трябва да заделя три от пенсиите си за тази застраховка... На практика ще бъдат засегнати всички автомобили в страната. Защо се случва това? Това не са спекулации и за да застанем тук пред вас, това е защото изобщо не са спекулации, а грозната реалност, а от нас се очаква да съберем от българското общество между 800 милиона и 1 милиард и 300 за изплащане на обезщетения за вече случили се инциденти", отбеляза Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Експертите твърдят, че обезщетение за преки роднини на загинал при ПТП са скочили за две седмици от 50 хиляди на 70 хиляди лева. 

"Самият среден размер за "Болки и страдания" в България е много по-висок в сравнение с такива обезщетения в Европа, отбелязаха още от агенцията.

От там отбелязаха, че в Европа средното обезщетение се движи от 5 до 25 000 евро на лице. В България това обезщетение е нараснало трайно през последните години. "Друг е въпросът, че голяма част от тези средства не достигат до обезщетените лица... Призовавам да проучите какво се случва с едно бедно семейство от гето, което получи 200 000 лева обезщетение. Отидете след две години и вижте дали тази сума е променила стандарта му на живот", заяви още експертът.

"Представете си, че някой нареди от утре на хлебарите хлябът да стане 20 лева. Мислите ли, че някой ще се зарадва на това?!... Като общество сме изправени пред избор - "Гражданска отговорност" е с ниска цена, а в същото време сме с най-високата смъртност в Европа. Нужна е политическа отговорност, за да бъде взето правилното решение", заяви Несторова.

Тя отбеляза, че има адвокати, които са "първите съветници" на предполагаемите НПО-та, които се борят в момента имената на застрахователите да бъдат изтрити от становищата. Същите адвокати имали практика да дават по 5000 лева на близки на пострадали, след което с пълномощно отивали и взимали цялата сума по обезщетението.

На въпрос на репортер на ПИК TV кои са тези "адвокатски кантори", печелещи от смърт, Кирил Бошов, зам.-председател на асоциацията, отговори: "В сектора те се знаят. Те са около девет броя, които правят бизнес със страданието и незнанието на хората. Най-големите болки и страдания се намират сред хората, които са необразовани и с нисък социален статус. Като тенденция, точно от там идват най-големите претенции".

"А имат ли тези 9 кантори някаква връзка с ВКС?", попита репортерът на медията ни, но от асоциацията не пожелаха да конкретизират. 

Застрахователите посочиха, че е изключително важно да бъде оценен рискът. "Ние в момента сме в ситуация, в която е невъзможно да бъде оценен рискът. Такава ситуация няма в нито една европейска страна", заяви Бошов.

"Ние още не ниво претенции трябва да заделим резерви... Индустрията вече понася финансов удар от това решение", посочиха от асоциацията.

Въпрос на ПИК дали от там подозират целенасочена атака към сектора, отговорът бе: "Това е обществен проблем, а не дребен, локален застрахователен проблем. Става въпрос за стабилността на една държава".

От асоциацията отбелязаха че се надяват в законодателния процес здравият разум да надделее. "Цената на "Гражданска отговорност" не е политическа, а математическа величина, затова се надяваме да бъде постигната предвидимост, която да овладее този процес", заяви Светла Несторова.

След пресконференцията специално пред ПИК TV Константин Велев, зам.-председател на асоциацията и изпълнителен директор на "Армеец", заяви ексклузивно пред камерата ни: "Факт е решението на ВКС, взето през юни тази година. Знаете колко е трудно един законопроект за стане закон.. Реално погледнато, това решение, което беше взето, има икономически обществен ефект, който не е бил преценен".

Темата за "ромското присъствие" също не бе подмината: "Те искат чрез адвокати. Нахъсват ги, консултират ги. Ние се стремим всяка една преписка да е преценена максимално обективно - такъв е нашият стремеж като застрахователи. Проучваме максимално обстоятелства и документация. Но е факт, че след решението на ВКС и разширяването на обхвата на лицата, които имат право да претендират, за нас нещата стават изключително трудни".

"Това, което ние предлагаме, е именно - изместване на фокуса най-вече към обезщетяване на имуществена вреда, а емоционалното обезщетение да бъде допълнително... Разликата е, че първите се плащат върху ясни документи и ясни калкулации, докато вторите подлежат на една субективна оценка", заяви още Константин Велев.

Сподели:
Напиши коментар »
(13)
1
Дано гражданската да стане 800 лв че най после този заспал народ да вземе тоягите !!!
2
АКО НЕМОЖЕТЕ ДА ИЗДЪРЖИТЕ ФАЛИРАЙТЕ НЕ ПРАВЕТЕ ЗАСТРАХОВКИ БЕ,КАК ТАКА ЩЕ ДАВАТЕ ТАВАН ЗА СМЪРТ,МИ ВЪРНЕТЕ НИ БЛИЗКИТЕ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ,ЩОМ МОЖЕ ДА ДАВАТЕ ОЦЕНКА ТРЯБВА И ТОВА ДА МОЖЕТЕ ИНАЧЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ГРАЖДАНСКА .КОЙТО НЕ МОЖЕ ФАЛИРА БЕ ТОВА Е НИЕ ДА ВИ ПЛАЩАМЕ МАСРАФА С НАШИТЕ ПАРИ НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВИЕ РАЗХОДКИ ИЗ СВЕТА АЙДЕ ЗАЕДНО С ЛЕЛЯ МЕНДА ЛОБИТО У ЛЕВО
3
800 лв,за гражданска- Вие мълчите! Винетки за 2 два дни( уикенд) мълчите! Три квартала ( най населените) със зелена зона- и за десерт предблокови пространства с/ у скромните 100 лв" абонамент,Вие търчите да плащате предварително.Утре ,как ще ви дойде гостенин,бе шушумиги робски? А деца,роднини ,къде ще паркират примерно,за цял месец ,да ви гледат ,ако сте оперирани,болни? Или ще снасят на Гр. Мобилност ежедневно,по 10 лв? Кой им даде право,да " изискват " оригинален Нотариален акт за собственост? Кой им дава право да проверят в" Агенция по вписванията" дали сте собственик? За какво е личната карта издадена от МВР- там има постоянен адрес. Ей,убедих се ,че сме племе робско,и " гнусаво" като казва гения Ботев. Няма по търпеливо до невъзможност робско сборище от Българина. Иначе,на масата със шише шлъокавица,или зад компа- няма по ербап население. Добре ви смъкват по 5 кожи месечно. Още,още давай фъндък мома! Частниците- от въздуха милиардери. В Робландия има 3,5 милиона коли. Получава се че застрахователите ще смучат почти 2,8 Милиарда лева! Но ви определиха и цена на Живота! Двадесет Бона! Е,ама нема такава дебилска пасмина никъде! Те го е.ш,То търчи да те целува!
4
Нормално е гражданската да се вдигне.Застраховка живот е друг продукт, а те ги смесват.Това е цялата схема.
5
Нагли , лъжливи оядени фирми !Предполагам , че на всеки се е случвало да се "сблъсква" и да чака някакви пари за щета от ПТП , срока е от 15 дни до........3 МЕСЕЦА , а при огледите всячески се стремят да омаловажат щетите , освен ако не ползваш "връзки" а застраховката е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА , ако изтече седмичен срок за да внесеш поредната вноска , застраховката става невалидна ,е а ти си чакай с месеци някакво обещетение , освен това застраховките нараснаха с около 35 процента , същото е и с хляба бил увеличен с 10 - тина 15 ст. лъжа нагла , масовият беше около 70 ст сега е 1,10 а това е над 50 процента всичко е лобизъм и "далавери", просто нагли мръсници , та колкото и да се дигат заплати и пенсии ние сме все на дъното , вадят от ръкавите като мистър Сенко , всякакви аргументи за увеличенията , а "бедните да го духат"
6
Поредно нелогично и недомислено решение на това правителство! Решение е взето без дори за секунда да помислят до какво ще доведе това падане на тавана на обезщетенията. Най-добре е да послушат експертите, за да нe допуснат тази огромна грешка.
7
и застрахователите да си намалят заплатите и бонусите!
8
Този материал от застрахователите ли е писан или само е поръчан?
9
Вдигай бат Бойко вдигай яко две хиляди я направи.Щом стадото те е избрало и ще те преизбира значи така иска.
10
3800 загинали през последните 5 години, умножено по средно 98000 (нека са 100000 за по лесни сметки) = 380 000 000 (380 милиона). Къде са 380 - 400 милиона, къде са 900 милиона. А пък нека да сметнем и друго "По данни на КАТ, към 30 юни 2016 г. в България са регистрирани 4 130 195 превозни средства". 4 130 195 превозни средства по средно 150 лева (до миналата година) правят 619 529 250 лева на година. За (хайде да оставим тази година, когато застраховките скочиха на срено 250 лева) 5 години = 3 097 646 250 лева. Та да обобщим - ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ СА ПРИБРАЛИ МАЛКО НА 3 МИЛИАРДА ЛЕВА, РЕАЛНО СА ИЗПЛАТИЛИ МАЛКО ПОД 400 МИЛИОНА. ПЛАЧАТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИЗПЛАЩАТ МАЛКО ПОД 1 МИЛИАРД ... ДОРИ И ДА Е ТАКА ПЕЧАЛБА от 200% Е ЕДНА МНОГО ДОБРА ПЕЧАЛБА СПОРЕД МЕН ... а според Вас???
11
го посочва правилно,както и Вие! Но хиените не са виновни.Хиената е хиена! Такава е природата и! Народа е робски търпелив! Защото му внушиха,че не еРоб! Како са го казали древните римляни. Няма нищо по жалко,от Роб който не признава че е такъв!" Абсолютно съм сигурен че и това ще бъде проспано от стадото слънчасало,което от десетилетия,го убеждават,че живее на райски поляни. Овчеглавите- пишман столичани- 90% приходящи цървули, безропотно приеха да им отнемат пред блока паркингите. С една табела за 20 лв пред входа от улицата,и Градска мобилност ( частна ли е,смесена Господ знае),вече прибира по 100 лв на калпак. Такава далавера,само при робска сбирщина е приложима.По груби изчисления ( лични) само от нашето каре, годишно със 22 табелки,Градска мобилност мобилност,ще прибира от нищото над 600 хиляди.Срещу нищо!A от цяла София? Така се става мултимилионер у нас. За чий ти трябва бизнес инвестиции, производство, да се бориш за пазара,за реализация? Няколко десетки колеца, десетина табели на цялата улица- и ето ти милионера
12
Не знам дали ще скочат вноските ,ама правителството ще скочи надолу1
13
мирите на картелно споразумение
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 9759
архив

Една вечер късоглед добър самарянин се прибирал вкъщи, когато срещнал пиян, опрял се на входа на жилищен блок.
- Тук ли живеете? - попитал добрият самарянин и се вторачил в него над дебелите си очила.
- Да - потвърдил пияният. - На втория етаж.
- Искате ли да ви помогна да се качите?
- Благодаря.
Самарянинът предпазливо завел пияния на втория етаж, но решил да не се сблъсква с разгневената му съпруга. Затова отворил първата врата, която видял, и блъснал пияния вътре.
След като извършил доброто си дело за деня, той слязъл долу, където за своя изненада заварил втори пиян. Този мъж също казал, че живее на втория етаж и добрият самарянин бавно го завел горе, блъснал го през същата врата и се върнал долу с намерението да се прибере вкъщи. Когато слязъл обаче, заварил трети пиян, който казал, че живее на втория етаж. Самарянинът го завел горе, блъснал го през същата врата и пак слязъл долу.
Там отново стоял пиян, облегнат на стената, който определено имал много по-лош вид. Но преди самарянинът да направи нещо, пияният се заклатушкал към един случайно минаващ полицай и казал:
- Господин полицай, спасете ме от онзи човек. Постоянно ме качва на втория етаж и ме блъска в асансьорната шахта!

 

няма нови новини
Днес: 256
hot
най-четени новини в момента
сега
2673
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов се среща с актива на ГЕРБ в Североизточна България - НА ЖИВО
x
Каква е твоята любовна орис според зодията
x