ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър емоционално в парламента: Време е за обединение. Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем! (ОБНОВЕНА)

Здраве

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър емоционално в парламента: Време е за обединение. Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем! (ОБНОВЕНА)

53861
на 12.11.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър емоционално в парламента: Време е за обединение.  Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем! (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър Костадин Ангелов дава последна информация пред депутатите за мерките, които държавата е предприела срещу вършеещата зараза. Той чете доклад за всичко, което държавата е предприела за борбата с вируса.

препоръчано

"Още в началото на епидецията през март, бяха определени болници в страната за пациенти с ковид. За ограничаването на вируса бяха отменени профилактичните прегледи, ваксинации, плановите операции", припомни на депутатите министър Ангелов.

Той припомни, че през лятото е бил изготвен и план за действие, както и създаването на адекватна организация за ограничаване на разпространението на заразата. Там били разиграни и различни сценарии за действие при епидемиологичната обстановка.

"Тези сценарий са при 14-дневна заболяемост", отчете министър Ангелов.

Имало и четвърти сценарий, който включвал триажни фургони, увеличаване на болничния капацитет с 20% и определянето на лечебни заведения, които да отделят минимум 50% за лечение на заразени с ковид пациенти. 

"За лечението на пациенти, които не са заразени, се определя лечение в т.нар. чисти болници", допълни той.

"Въвеждането на мерките може да става на териториален принцип или на национален. Това става със заповед на главния държавен здравен инспектор. Дейността на центровете на Спешна помощ се подпомага и координира с нарочно създадени центрове на местно ниво", припомни още министърът на здравеопазването.

"Към 12 ноември потвърдените случаи са 87 311, като от тях 58 699 са активни. 26 714 са излекуваните. В момента 4478 души са настанени в болница, от тях 276 в интензивни структури. 3459 е заболелият медицински персонал", съобщи актуалните данни проф. Ангелов.

Той съобщи и, че най-много са заразените в активна възраст между 30 и 69 години.

"В изпълнение на плана се предвижда да се предоставят 50 млн. лв. за лечебни заведения, които ще осигурят над 50% от капацитета си за лечение на коронавирусно инфектирани", припомни на депутатите здравният министър.

Допълнително са предоставени средства, с които ще се осигури закупуването на бързи антигенни тестове. Общата сума е 15 млн. лв. и е от бюджета на здравното министерство, допълни проф. Костадин Ангелов.

Той припомни на народните представители, че са осигурени средства и за допълнително възнаграждение на даващите извънредни дежурства служители, както и на тези, работещи на първа линия. Нетното възнаграждание е 1000 лв., изтъкна проф. Ангелов.

За поне 6 месеца системата е обезпечена със спирт, дезинфектанти и лични предпазни средства, направи важното съобщение министърът.

"В лечебните заведения в страната към 31 декември 2019 г. на трудов договор в системата на здравеопазването работят 125 549 души, а 26 612 са практикуващите лекари. Страната ни е с втория най-нисък дял на медицинските сестри в ЕС след Гърция по данни на Евростат", каза Костадин Ангелов.

Като мерки срещу вируса, държавата ще предприеме и действия за по-активното събиране на кръвна плазма. Към момента това става само на две места - във ВМА и в Националния център по трансфузионна хематология.

"ЦТХ-Варна има готовност за края на месец ноември, ЦТХ-Стара Загора очаква апаратура и започване на дейност в началото на декември, ЦТХ-Пловдив също очаква да стартира в края на ноември, началото на месец декември", съобщи проф. Ангелов за ситуацията в страната и кръвните центрове, където желаещите ще могат да дарят кръвна плазма.

"Няма да ви лъжа - време е за обедидение! Думите, които са написани под герба, не са просто някакви слова. Ако не вярвате на мен, повярвайте на девиза, който ни идентифицира като нация. Той ще ни надживее, но нека ние го изживеем. Положил съм клетва във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Затова искам да ви кажа, че ще направя дори и невъзможното, за да овладеем тази ситуция, но това зависи от общите ни сили. Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем! С малки крачки, спазвайки мерките всеки ден, ние ще спечелим битката с коронавируса", завърши гостът в залата с емоционално обръщение към депутатите.

Сподели:
Бомба x
Ето кое е най-доброто летище в Европа Ето кое е най-доброто летище в Европа
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 250
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това