Вход
София
Времето в София 4 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кирил Ананиев на килимчето в парламента - депутатите го питат за заплатите на медицинските сестри (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кирил Ананиев на килимчето в парламента - депутатите го питат за заплатите на медицинските сестри (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

на 04.10.2019
10806
6
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Кирил Ананиев на килимчето в парламента - депутатите го питат за заплатите на медицинските сестри (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
04.10.2019
6
10806

Вицепремиерът Марияна Николова и здравният министър Кирил Ананиев отговарят на депутатски питания в деня за парламентарен контрол.

Кирил Ананиев представя проекта за нов здравноосигурителен модел</p><p>

Кирил Ананиев представя проекта за нов здравноосигурителен модел

Проектът за нов здравноосигурителен модел ще бъде...

на 15.07.2019

Безспорно, най-чакан е здравният министър Кирил Ананиев с оглед на проблемите, които възникнаха със заплатите на медицинските сестри. Той отново припомни, че министерството е образувало методика за изплащането на месечните възнаграждения в държавните и общински болници. По думите му, тази методика била справедлива, а в много болници, в зависимост от тяхното финансово състояние, вече са предприели стъпки за актуализиране на заплатите.

"Средната заплата за месец септември по последни отчетни данни е между 700 и 900 лв., а средната брутна - между 1100 и 1500 лв.", отчете Ананиев.

"Работодател на медицинските работници са управителите на болниците, но съм създал механизми и правила с методиката, работодателите да актуализират възнагражденията. Исканията на медицинските сестри са справедливи, но това може да стане постепенно и със съобразяването на финансовото състояние на здравното заведение", допълни той. Ананиев за пореден път заяви, че стъпките за увеличаване на парите за заплати на здравните и медицински работници, са ясно поет ангажимент от правителството и той се спазва, а НЗОК е самостоятелно учреждение и си има Надзорен съвет, който взима решенията за увеличението на цените на клиничните пътеки.

"Здравеопазването не е дюкян", заключиха от БСП, които съзряха поредната си възможност да яхнат нечие недоволство, за да го използват за лични дивиденти, а депутатът Георги Михайловсе опита да превърне заседанието в анархия.

Думата след това взе Корнелия Нинова. В типичен стил тя атакува министъра, както и правителството. "Не министърът трябва да е тук, но това е друга тема", изрече тя от трибуната, очевидно демонстрирайки тежката фиксация, която има към личността на Бойко Борисов.

ВАЖНИ РЕФОРМИ: Министър Кирил Ананиев с последни новини за промените в здравното осигуряване

ВАЖНИ РЕФОРМИ: Министър Кирил Ананиев с последни новини за промените в здравното осигуряване

Здравеопазването е сложна система, в която има много...

на 15.07.2019

Министър Ананиев й отговори, че отпуснатите пари са точно 86 млн. лв. Това не се хареса на Нинова, която се опита да прекъсне със злобни забележки изказването му. "Решението беше взето бързо и се предоставиха до 50 млн. Защо до 50 млн.? Защото трябваше да се видим дали не оказваме държавна помощ, щяхме да отидем на комисия за държавна помощ и затова се отпуснаха тези 6 млн. лв. Ние имаме договори с 147 лечебни заведения, няма как да подкрепим всички медицински сестри в държавата", обясни търпеливо той.

Ето какво ги питат народните представители:

I. Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДЕСИСЛАВ СЛАВОВ ЧУКОЛОВ относно рекордния брой извършени аборти у нас.

II. Кирил Ананиев, министър на здравеопазването ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ЙОРДАНОВ и ИЛИЯН АНГЕЛОВ ТИМЧЕВ относно повишаване на възнагражденията на медицинските специалисти по здравни грижи.

2. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МИХАЙЛОВ относно искания за повишаване на възнагражденията на медицинските сестри и здравните работници.

3. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ЙОРДАНОВ, ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МИХАЙЛОВ, ИЛИЯН АНГЕЛОВ ТИМЧЕВ и АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА КЛИСАРОВА относно проблеми с трансплантациите и донорството в Република България.

4. Въпрос от н.п. ВАЛЕНТИНА АЛЕКСАНДРОВА НАЙДЕНОВА относно съответствието на предлагания нов здравноосигурителен модел с актовете на вторичното право на ЕС и защита правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване.

5. Въпрос от н.п. ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ЙОРДАНОВ и ИЛИЯН АНГЕЛОВ ТИМЧЕВ относно европейско финансиране в областта на здравеопазването за следващия програмен период.

Гледайте на живо по ПИК TV!

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34064
архив

Попитали Радио Ереван: - Възможно ли е филмът да бъде с хепиенд, ако в края главният герой загива? Радиото отговорило: – Да. Ако главният герой е тъщата.

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
НЕОБИКНОВЕН ДЕН: Празнува най-мъдрото име - днес има и строги забрани, ето какви са те
x