Вход
София
Времето в София 6 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Парламентът ври и кипи! Решават съдбата на АЕЦ "Белене" - ГЕРБ взе превес (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Парламентът ври и кипи! Решават съдбата на АЕЦ "Белене" - ГЕРБ взе превес (ОБНОВЕНА)

на 07.06.2018
88824
12
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Парламентът ври и кипи! Решават съдбата на АЕЦ "Белене" - ГЕРБ взе превес (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
07.06.2018
12
88824

Народното събрание разгледа две решения за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“. Едното, внесено от "БСП за България" - за отмяна на мораториума, а другото на ГЕРБ и Обединени патриоти - за възобновяване на действията по търсене на инвеститор. "Воля" подкрепи второто и така удари рамо на управляващите в парламента, които имат мнозинство.

Трайчо Трайков скочи срещу "Белене" и се усъмни, че може някой да е обещал да затвори АЕЦ "Козлодуй"

Трайчо Трайков скочи срещу "Белене" и се усъмни, че може някой да е обещал да затвори АЕЦ "Козлодуй"

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков се изказа остро...

на 06.06.2018

ДПС обяви, че няма да подкрепи нито едното, нито другото, защото са политически и отклоняват общественото внимание от истински важните теми в момента. "Нека премиерът дойде да каже какво смята да прави с АЕЦ "Белене". Да каже поне на кратко какво са си говорили с Путин", заяви в кулоарите преди заседанието Рамадан Аталай. От ГЕРБ разкриха, че Бойко Борисов няма да присъства на днешното обсъждане

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че два са възможните сценарии за АЕЦ „Белене”. Единият – предвижда изграждането със стратегически инвеститор и минимум 34% дялово участие на страната ( в това число са включени активите, пасивите и площадката в Белене).

Другият вариант е да се строи със заем по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”, а именно Русия отпуска заем и строи централата, като в замяна получава приходите от продажбата на тока до изплащане на заема. По думите на Петкова възможно най-лошият вариант е централата да не бъде построена, защото Националната електрическа компания дължи за проекта 1,1 млрд. лева. Средствата трябва да ги върне в бюджета до 2023 г.

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпратиха няколко предложения, с които да се проведе честна процедура.

"Проектът остарява, оборудването също", назова най-сериозната причина за свалянето на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене" депутатът от БСП Таско Ерменков.

Теменужка Петкова с горещ коментар за възраждането на проекта "Белене"

Теменужка Петкова с горещ коментар за възраждането на проекта "Белене"

Лесно е да кажем, че няма да правим нищо с...

на 06.06.2018

От ГЕРБ изчетоха проект за решение на Народното събрание, в който да няма участие на държавата под никаква форма, а преговорите с потенциалните инвеститори да се водят от енергийния министър. "Министърът на енергетиката периодично да информира за водените преговори", прочете Александър Ненков. "Ситуацията, в която се намираме, е изключително отговорна. Решението, което ще вземем днес, не трябва да има никакви политически страсти. Трябва да се съобразим с обективните обстоятелства и да вземем най-обективното решение. То трябва да гарантира, че изграждането или неизграждането, няма да доведе до плащане от гражданите", продължи Ненков. "Най-негативното от всичко чуто е да не правим нищо. Нашата визия е, че това е най-грешният вариант от всички", каза депутатът.

"Има един много важен аргумент, по който никой не говори и се премълчава. Решенията, които бяха взети в Париж през миналата година за затварянето до 2030 г. на централите на въглища... Реалността е нужда от атомна енергия. Предложенията на ГЕРБ и БСП се различават в един пункт. Ние също сме за пазарна реализация на проекта. Държавата не трябва да изкупува електрическата енергия. За нас най-важното е единната позиция, която трябва да има Народното събрание, министерския съвет и големите политически сили, които ще участват в управлението на държавата", каза депутатът БСП Иван Генов при започналите дебати в залата.

"За да сме наясно - в нашия проект за решение предлагаме пазарната верификация. Ние казваме да се промени пазарния принцип. За да не се въртим в този формален кръг, предлагаме да се осъществи такава процедура, при коята да се установи дали този проект е обоснован икономически, чист ли е. Търси се чистата икономическа стойност и жизненост на този проект", заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

"Добре е, че Народното събрание иска да постигне консенсус. Считам, че с този проект за решение се изразява недоверие към вас, г-жо министър. По същество се връзват ръцете на министерския съвет. Вие ми говорите проектът да бъде пазарен, отваряте едни скоби, после друго. Какво е това без корпоративна гаранция? Преговорите ще ги води вашето правителство, а не аз или Таско Ерменков. С първа точка вие връзвате ръцете на правителството. Всеки си говори без да чете и подвеждаме хората, че тук ще се рестартира нещо. Да дадеш мандат на министъра на енергетиката и да му вържеш ръцете, това е бламиране", с назидателен тон от трибуната, се обърна към колегите си Жельо Бойчев от БСП. 

"Това, което сме продложили е това, което е казано от министъра на енергетиката. Историческият прочит ни задължава да бъдем обективни. Тези решения са препоръчителни", отговори му Александър Ненков. "Трябва да ви кажа, че нашето решение е следствие на доклада на министъра. А това, което правите вие е извън доклада на г-жа Петкова. Това е липса на доверие. Ако му нямате доверие е друг въпрос", отвърна му социалистът Бойчев.

Рамадан Аталай обясни защо ДПС гласува против възобновяване строителството на АЕЦ "Белене"

Рамадан Аталай обясни защо ДПС гласува против възобновяване строителството на АЕЦ "Белене"

Има новина, но тя не е чак такава радостна новина. Има...

на 06.06.2018

"Партиите от "Обединени патриоти" за били част във всяка една кампания за ядрените мощности, като започнем срещу закриването на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй" и добавим към това поведението на нашите представители в Народното събрание. Ние гледаме на този проект чисто практично и деидеологизирано. Това трябва да е проект, който създава и носи ползи за страната ни", заяви Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

Според Красимир Янков от БСП, управляващите нямат достатъчно доверие на Теменужка Петкова. И се оплака, че премиерът Бойко Борисов не уважава Народното събрание и днес не е дошъл в парламента. "С изграждането на АЕЦ "Белене" в следващите до 10 години и изплащането на самия проект в следващите 20 години, когато се изчерпат мощностите на АЕЦ "Козлодуй", ние да имаме евтина електроенергия", уточни той.

"АЕЦ "Белене" отговаря на най-високите изисквания от международните договори. 20% от БВП може да загроби една държава, може да я направи държава с много голям дълг. Трябва да проследим какво ще се случи като сктруктуриране в тези преговори. Това е огромна отговорност. Това не е само енергийна сигурност - този проект е от национална сигурност. Ядрената енергетика е нови възможности, нови клъстери", каза Валентин Николов от ГЕРБ.

"Белене ще се построи, когато има обща политическа воля. Виждам, че след толкова години "за" и "против" в залата, в общи линии политическите сили имаме политическата воля. Трябва да вървим към строителството на Белене", заяви Славчо Атанасов от "Обединени патриоти.

"Защо не признаете, че българският народ понесе милиарди левове загуби? Когато една страна поизвежда повече кафе го изнася. България или ще изнася тока, или ще има клъстери, чрез които малките фирми ще работят. В света няма ядрена централа, която да е губеща", повиши назидателно тон Явор Гечев. "Няма страна, която да строи ядрена централа, за да изнася ток", репликира го Валентин Николов.

"Повтарям, за разлика от ограбващия българския народ, проектът за АЕЦ "Белене" е надграждащ и полезен, за разлика от проекта за самолетите. Ние сме най-много за проекта Белене. Ние няма как да сме повече от 100%", каза председателят на "Воля" Веселин Марешки. И обеща, че ще подкрепи решението на ГЕРБ за свалянето на мораторуима. 

"Защо ДПС са против? Ами защото това е против турския национален интерес. Сега там се строи АЕЦ "Аккую" с четири блока. Против са и онези, които вчера бяха пред Народното събрание, които бяха по-малко от барелефите на паметника на Цар Освободител", изказа се духовито Павел Шопов от "Атака". И заключи, че едните и другите служели на чужди интереси. И отново натърти, че това се правило с цел да се внася смут в парламентарния консенсус около строителството на АЕЦ "Белене".

"ДПС се грижи достатъчно за националния интерес на страната. ГЕРБ се постави редом с БСП по отношение на Възродителния процес. Знаете ли какви ще са последствията?", напълно встрани от темата се изказа депутатът Ерджан Ебатин. "Потвърди се, че ДПС пречи на проекта така, както са го замислили българските партии. Това беше казано от тази трибуна. Те нямат намерение да подкрепят проекта", отговори му Шопов. 

От БСП припомниха, че стойността за изграждането на централата при рестарта е бил 4 млрд. евро, а към 1990 г. е бил на стойност 1,1 млрд. "Ако гледаме назад кой, кога и как го е направил сигурно ще извадим аргументи за всяко едно правителство какво е направило в различна степен през годините това да не се случи. Ние винаги сме седели зад тази централа. При условие, че реакторите са руски, логично е, че ще има участие на руската страна", допълни Таско Ерменков. "Ще подкрепим проекта за решение на ГЕРБ въпреки, че той не е така пълен", завърши Ерменков.

"Всички изказвания не бяха по същество. Никъде в доклада на г-жа Петкова няма нищо за строителство. От ДПС поканихме премиера с ясната цел не да го унижим, а да разясни на народните представители какво се случи в Москва и какви договорености има или няма. От "Воля" - няма политическа воля. Няма политическа воля. Не може един човек да излезе тука и като види ДПС да се наежи. Г-н Шопов, ако двамата излезем по улицата и ни срещнат група турци, кой ще вземат за турчин?", заяви в края на дебатите Рамадан Аталай от ДПС. "В парламента има воля. Има воля и за изпълнение на проекта", отговори му Марешки. "Г-н Аталай, вие сте един малкото прилични люде в ДПС. Каузата на моя живот е да бъде разрушен Картаген. За мен кой какъв е си личи по делата и по думите, по каузите. Аз защитавам една национална кауза, зад която стои българският народ. Аз съм православен българин и нищо друго", отвърна Павел Шопов на нападките на Рамадан Аталай.

"Най-лошият вариант е нищо да не правим. Длъжни сме да проучим всяка една възможност. Истинският пазарен тест за този проект предстои", коментира след почивката Александър Ненков. "Нашето предложение е предпазливо. Ние посочваме ясни параметри, в които трябва да влязат следващите преговори", добави той.

"Днешният ден ние водим един дебат, който е свързан със съдбата на АЕЦ "Белене". И понеже имаше много обвинения към ГЕРБ за спирането на проекта мога да припомня една хронология, която е важна за всички присъстващи. Проектът е започнал 1981 година. В рамките на 47 години АЕЦ "Белене" все още е в кота 0. Ако вие обвинявате ГЕРБ за спирането на проекта, има ли сте 38 години да го направите, докато сте на власт", обърна се лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов към депутатите от опозицията.

"През 2006 година НЕК подписва споразумение, с което се отлага подписването на договор по възлагането и изработването на ядрените реактори. Защо тогава не се подписва този договор", попита той.

"През 2013 година имаше референдум и той показа много ясно, че българското общество не задължава парламента и правителството за изграждането на АЕЦ "Белене". Днес ние даваме възможност да няма държавни гаранции при изкупуването на тока. Нека всичко е на пазарен принцип. Комунизмът си отиде", добави Цветанов.

"Вие допускате да се говорят неистини. Ние сме осъдени, защото ГЕРБ спря проекта, при положение че бяха подписани и допълнителни споразумения", направи реплика Драгомир Стойнев от БСП.

Последно преди гласуването за отпадане на мораториума от парламентарната трибуна говори министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя благодари за конструктивния диалог и обясни защо чак сега е внесено предложението за отпадане на мораториума.

"Не виждам разлика между двете решения. Приветствам да подкпрепите предложението на партия ГЕРБ и Обединени патриоти, тъй като то в най-голяма степен защитава интересите на българските граждани. Утре, при разговори с потенциални инвеститори, ще покажа това предложение, което ви сте предложили", заключи Теменужка Петкова.

Сподели:
свързани новини
В Парламента ще решават за мораториума за строителството на АЕЦ "Белене" В Парламента ще решават за мораториума за строителството на АЕЦ "Белене"
Дали да падне мораториумът за строителството на АЕЦ...
на 07.06.2018
Напиши коментар »
(12)
1
Има ли...? Е няма...Както и негър скиор
2
Ако и този АЕЦ без държавни гаранции е като ремонтите и магистралите - не, благодаря, ако асфалтът се поправя, втори Чернобил не ни трябва. Нали беше гьол, нали нямахме пари, сега кой ще строи на пазарен принцип атомна централа, просто не е истина колко са безотговорни всички, които искат втора АЕЦ.
3
Ако и този АЕЦ без държавни гаранции е като ремонтите и магистралите - не, благодаря, ако асфалтът се поправя, втори Чернобил не ни трябва. Нали беше гьол, нали нямахме пари, сега кой ще строи на пазарен принцип атомна централа, просто не е истина колко са безотговорни всички, които искат втора АЕЦ.
4
Одобрявам любовта между БСП и БСП внуци(ГЕРБ)!Ще има АЕЦ, и ще се краде справедливо по братски!
5
аец в белене и на турска територия близо до бьлгария в такьв случаи колко ще ни струва тока за домакинството при толкова много източници защо непрекьснато цената се увеличава
6
Тези да се саморазпуснат и да се събират 2-3 пъти годишно и да работят БЕЗПЛАТНО за благото на народа.Колко народна пара ще спестят и колко по-добър живот ще има за народа.
7
#2,Вие сте черноглед и гаден комунист!БСП внуци(ГЕРБ) ни води към светлото демократично бъдеще,а главътъ на Цветанът е фарът, който ни осветява пътя по който да вървим!
8
Счетоводителката е направиха смешна в парламента.
9
...май е голям залък и никой не иска да опере пешкира! БСП хем твърдят че искат централа , ама друг да поеме отговорността за намесата на държавата! В началото твърдят,че струвала 4 млд,евро...хайде да припомним...2007 години,Тройната коалиция,5 млрда бюджетен излишък,2008 година...4 млрда излишък, а защо не я построиха? Ако питате Румен Петков ще ви каже,че именно Станишев спря проекта, а сега комунетата твърдят ,че винаги са искали централа! Искат, ама друг да зароби държавата с дълг за милиарди! И да не забравяме чии са фирмите за износ на ток!
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Kak п0 Бaй Тoшoвo вpeме се намepиха пapи за 6 рeakтора, а „дeмoкpaтична” Бългapия нe мoже да нaмери паpи за 2, но пъk зaтвори 4 ? Aми, тогaва по- мaлко се кpaдеше... Да напoмня, че сега цeната на тоkа от „Кoзл0дyй” е 4(чeтиpи) cтoтинки за килoватчаc.
12
ДО № 4 и 7 ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ ЩЕ ГЛЕДАШ " ФАРЪТ " НА ЦВЕТАНОВ И ГЕРБ . ЗАЩОТО ДЕБИЛИТЕ СА П..КИ . КОМУНИЗМА СИ ОТИДЕ . САМО ЕДИН ПРИМЕР ЩЕ ДАМ . КОЙ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ КОМУНИСТ -КАПИТАЛИСТ .? МИЛИОНЕР , ОЛИГАРХ . ПРИТЕЖАВА , ПЛОВДИВСКИЯ , ПАНАИР . ХОТЕЛ " САНКПЕТЕРБУРГ " ЦУМ - СФ. ПАРК ХОТЕЛИ " СЛЪНЧЕВ ДЕН " ВН. СТРОЙ. ФИРМА " ПЪТИЩА "АД . И ОЩЕ ИОЩЕ ......... ТОВА Е ОБЛАСНИЯ / ДО СКОРО И ГРАДСКИ / ПРЕДЦЕДАТЕЛ / НА БКП / БСП ПЛОВДИВ . КАЗВА СЕ Г . ГЕРГОВ / КОЧИНАТА / . БОРЕЦ ПРОТИВ КАПИТАЛИЗЪМА . С ГРИЖА ЗА БЕДНИТЕ ХОРА . ТАКИВА ДРУГАРИТЕ , НАЧЕЛО СЪС СИНЯТА ПРИВАТИЗАТОРКА ДР КУРНЕЛИЯ , НЕЙНИЯТ ЗАМЕСТНИК КИРЧО ДАЛАВЕРАТА И ПЛЕЯДАТА ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ ..
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Какво е мнението ви за протестите в България?
архив

По улицата минават празнично украсени коли за сватба, весело свирейки. Една баба коментира: - Ето, още една я откарват с музика да мие чиниите.

няма нови новини
Днес: 136
hot
най-четени новини в момента
сега
3441
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Тома Биков удари БСП: Фалирахте държавата, вашият президент щеше да купи незаконно военни самолети за милиони - гледайте на ЖИВО
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена вещае: Проблеми за Раците, нови перспективи за Близнаците
x