Вход
София
Времето в София -2 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правителството актуализира бюджета заради сделката за F-16 и плащането 1,2 млрд. долара - парите ще се преведат на МО след гласуване в парламента (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правителството актуализира бюджета заради сделката за F-16 и плащането 1,2 млрд. долара - парите ще се преведат на МО след гласуване в парламента (ОБНОВЕНА)

на 15.07.2019
17264
20
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правителството актуализира бюджета заради сделката за F-16 и плащането 1,2 млрд. долара - парите ще се преведат на МО след гласуване в парламента (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
15.07.2019
20
17264

Правителството актуализира държавния бюджет на извънредно заседание на Министерския съвет заради сделката с изтребителите F-16. Актуализацията ще увеличи разходната част и ще осигури необходимото финансиране на проекта, както по-рано през миналата седмица обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Сумата по сделката е около 1,2 млрд. долара, които трябва да се платят наведнъж, но не са разчетени в закона за бюджета. Така очакваният бюджетен дефицит в края на годината ще бъде 2%

Министрите ще разгледат сключените договори за самолетите, а след това ще ги внесат за одобрение Народното събрание. 

Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов обяви, че е постигнато решение бюджетът да се актуализира и средствата за изтребителите да бъдат пренасочени към Министерството на отбраната. 

"Сумата по договора е 1,2 млрд. долара. Тя ще бъде преведена към бюджета на Министерството на отбраната в левове. Левовото изражение на сумата зависи от валутния курс за деня. Ще изчакаме решението на Народното събрание и тогава ще стане ясно как и кога ще се калкулират, защото първо трябва да има ратификация. След това Министерството на финансите ще вземе решение за превалутирането", заяви Запрянов. 

Той увери, че скрити разходи в сделката няма и всичко, което касае българската страна и модернизация на инфраструктурата зависи от България.

СКАНДАЛ: Медиите на подсъдимия Прокопиев трупат пачки от ЕК и от изтребителите F-16

СКАНДАЛ: Медиите на подсъдимия Прокопиев трупат пачки от ЕК и от изтребителите F-16

Изданията "Капитал" и "Дневник" на подсъдимия олигарх Иво...

на 09.07.2019

"Какъвто и самолет да изберем, инфраструктурата си остава наше задължение. Това не са скрити разходи", подчерта Запрянов. По думите му само конгресът на САЩ може да реши какви допълнителни бонуси по сделката ще има. Той заяви, че днес в Министерството на отбраната ще има среща с американската страна по сделката. 

"Американците са категорични, че всичко по сделката ще бъде изпълнено, така както е записано", каза зам.-министърът. 

Официалното решение на Министерския съвет от днес е за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

В изпълнение на Решение на Народното събрание от 16 януари 2019 г. и създадения със заповед на министър-председателя екип за общ контрол и финализиране на преговорите с правителството на Съединените американски щати, бяха проведени преговори по отделните области на доставката на самолетите и на свързаното оборудване, документация и услуги, и индустриално сътрудничество. На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, които подлежат на ратифициране от Народното събрание.

Съществен момент във финансовия модел на тези договори е начинът на плащане, който предвижда определената цена (стойност - estimated cost) да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Каракачанов подписа договорите за изтребителите F-16

Каракачанов подписа договорите за изтребителите F-16

На основание Решение на Министерския съвет №...

на 11.07.2019

Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него може да участва Българската народна банка като агент на държавата.

Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определи от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното правителство следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за 90 дни. Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Този финансов модел за реализиране на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените от Народното събрание със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., което налага изготвянето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева.

С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 година.

Същевременно със законопроекта се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е планираните в разчетите към ЗДБРБ за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.

Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Правителството прие днес и решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16” (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU- P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ (Sidewinder AIM 9Х Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Тези договори бяха подписани на 11 юли 2019 г. от българска страна въз основа на Решение на Министерския съвет № 398 от 10 юли 2019 г. С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение в изпълнение на Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 6 от 18.01.2019 г.) за започване на преговорен процес по придобиване на нов тип боен самолет и в изпълнение на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 51 от 2018 г.).

След влизане в сила на закона за ратификация на договорите от Народното събрание, МВнР ще уведоми насрещната страна за изпълнение на националните процедури за това.

Сподели:
свързани новини
Елена Поптодорова: F-16 е началото за изграждане на едно ново качество на ВВС Елена Поптодорова: F-16 е началото за изграждане на едно ново качество на ВВС
Като пряк участник в разговорите за F-16, мога да кажа,...
на 14.07.2019
Напиши коментар »
(20)
1
За Питека няма закон за бюджета. Той е единствения представител на чуждите началници.
2
Бойко плаща. Все той плаща и за пътища и за метро, и за пенсии. Сега що да не плати за самолети, които хвърчат, но няма с какво да стрелят. Нали сме политически праведни, пък и за парад ще имаме самолети.
3
Ни срам, ни страх дори от всевишния! Окрадоха народа, поставиха го на дъното, последни сме по всичко, но първи по смъртност и изчезваща нация! Народа измря тези си купуват местенцата с милиардите за пенсии и заплати
4
Аз съм застраховане на повече от $ 12k чрез завършване на пряка онлайн дейност от дома си сам в моето допълнително време. Аз съм заместител на пълно работно време и при изпълнението на това 2-часово задължение спечелих $ 11,242 от тази работа през последния месец. Като общо правило, невероятна дейност. Всеки може да получи тази позиция и да започне да печели основно като следва нюансите тук. Посетете.....................>>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
5
БОЙКО ВЗИМА ВСЯКА ГОДИНА ПО 3-4 МИЛИАРДА ОТ РАЗНИ "БИЗНЕСМЕНИ" УКРИВАЩИ ДАНЪЦИ И АКЦИЗИ, КАКТО И ОТ КОНТРАБАНДА . НАП, МИТНИЦИ И ПРОКУРАТУРА ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА.
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Брав,о това е най доброто което може да се вземе за въоръжаване на авиацията ни, правителството на станишев закупи употребявани спартани и кугъри без никакво оборудване които не ставаха за защита на границите ни, но се платиха едни милиарди за които сега всички мълчат
8
Мачкайте БСП-едерасите. Нека газ пикаят
9
От военни неща не разбирам! Но .... гледам пак са тръгнали предизборно всеки ден по 20 лилави за фалшиви ТЕЛК пенсии! Пред ТЕЛК са само такива с едни маски на устите! Всички белодробно болни! Това е купуване на гласове с нашите пари за пенсии!!!! Проверките спряха предизборно!!!!!!
10
И всяко дете с увреждане и чакащо за трансплантация ще бъде повозено безплатно на Ф16 !! БРАВО, БОРИСОВ. ШУТЪТ НА БЪЛГАРИЯ. Ама трябва ти здрав ШУТ в дебелият Г-З !
11
перчене беше че плащането ще е на вноски.Финансовото недоразумение реши проблемите на пенсионерите и фалиралите болници и обяви че има парите да плати морално остарелите тенекета наведнъж-точно като при соца-даваш парите и чакаш с години-ако доживееш.Тук обаче най важно е да приберат комисионната!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Защо даваме на американците военни бази у нас за бед пари? Нека те сега да ни харизят самолетите.
14
защо се плащат сега - преди изборите, при положение, че ще се доставят до 2022г или по-късно? Нека Владито и Боката да отговорят на този въпрос.
15
ЖУРНАЛИСТЪТ ОТ ,,НЕДЕЛНИК ,, по АЛФА и г-жа ТАШЕВА в ,,ОКОТО НА БУРЯТА ,, ВСЕКИ ПЪТ СЕ РОВИЧКАТ и ВАДЯТ ФИЛМИ - ФАКТИ ЗА ИСТИНАТА . ДРУГИТЕ МЕДИИ УСЛОЖЛИВО МЪЛЧАТ ... Ф-16 СА БОКЛУК . КАЗАХА ГО ОЦЕЛЕЛИ ПО ЧУДО ПИЛОТИ ... САМО В САЩ , от ГОДИНИ СА ПАДНАЛИ 510 Ф-16 .... В ИТАЛИЯ -6 , в НОРВЕГИЯ , ТУРЦИЯ , ТАЙЛАНТ /не можах да ги запомня / , но СБОРА БЕШЕ ОКОЛО 130 ПАДНАЛИ Ф-16 ... ВЪВ ФИЛМА - ГОРЯЩ ВЪВ ВЪЗДУХА САМОЛЕТ , ДРУГ СЕ ЗАПАЛИ НА ЛЕТИЩЕТО ПРИ ИЗЛИТАНЕ . ТРЕТИ /с 1 ДВИГАТЕЛ / , ПИЛОТЪТ УСПЯВА ДА КАПУЛТИРА .... ,,ПАТРИОТИТЕ ,, ЗАТОВА ЕЛИМИНИРАХА АТАКА , ЗАЩОТО СА ПРОТИВ СДЕЛКАТА , ЗАЩОТО СА ПРОТИВ ГЕЙ ПАРАДИТЕ , ЗАЩОТО ПОКАЗВАХА ВИСШ РОМСКИ ЛИДЕР И РАЗКАЗИТЕ МУ ЗА КУПЕНИТЕ ОТ ВМРО РОМИ ПО ГРАДОВЕ И СЕЛА . А СЕГА КАРАКАЧАНОВ ПОДПИСВА СМЪРТТА , ГЛАДУВАНЕТО НА ПОЛОВИН БГ. ПОЛИТИЦИ ОТ БСП , ДПС , АТАКА - НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗАРОБВАЩАТА НИ СДЕЛКА ЗА БОКЛУЦИТЕ Ф-16 . КОЛКО. ПИЛОТИ ЩЕ ЗАГУБЯТ ЖИВОТЪТ СИ С ТЯХ !!!!!!!
16
Abe cheta te i si mislia,malko e!Za takiva "samoleti",na baluzi kato tebe triabva ne po 2,2 miliarda,a po 4·5 ,vsiaka godina!!!!Ne se nauchihte da izpolzvate glavata za mislene,zatova tikva vmesto glava za vas;)
17
А КОЙ ще връща парите за Грипените А КОЙ.....матр'яла май.....????
18
KAKVI GRIPENI,BE!??Zdelkata e za F·ki.Spoko toia sus sinyata kaska NISTO niama da vrusta.i drugite kradlivi upravliavasti susto...,raport daden,raport priiet/vmesto raport,ti rushvet cheti/
19
отговор на коментар
Не само ГРИПЕНИ но и КОЛАЙДЕРИ
20
Ако югоизточната ни съседка, не дай си Боже вземе някакво решение което е в противовес на политиката ни на Балканите,айропланите на Каракачанов,може и да не ги използваме. Русия дебели мозъци,няма да си мръдне пръста,за да ни защити.Идиотско е,да издухате милиардите от държавната хазна за да си начешете егото,с което обричате пенсионерите и други прослойки от населението ни,което пъшка с мизерните си заплати. 5-6-7 хиляди,че и повече сгъвате всеки месец,а народа зорлем умира,защото не му стигат парите за елементарни лекарства.На първо място сме в Европа по ниска раждаемост и висока смъртност.Румъния и Северна Македония,ни "притискат"като в менгеме с двукратно по големите си заплати и пенсии.Дано Бог да ни пази!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24415
архив

Хубаво нещо е "легналият полицай" - и скоростта намалява, и да го прегазиш е приятно!

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1614
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Карадайъ гневен за партийните субсидии: Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП (ОБНОВЕНА)
x
ДОКАЗАХА: Човечеството съществува заради алкохола
x