ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Проф. Ангелов представи електронния регистър за ваксините - ето как да си запазите час (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Проф. Ангелов представи електронния регистър за ваксините - ето как да си запазите час (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

47067
на 04.03.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Проф. Ангелов представи електронния регистър за ваксините - ето как да си запазите час (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на "Информационно обслужване" направиха демонстрация на електронния регистър, в който гражданите ще могат да си запазят час за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Министърът Ангелов отговори и на въпроси по темата.

препоръчано

Първо се попълват личните данни, а като стъпка втора е предпочитаният тип ваксина. Ако има сгрешено ЕГН, то регистрация не може да се направи, казаха още създателите на програмата.

"Втората стъпка, за да може, от една страна, всеки гражданин да си избере вида на ваксината, даваме възможност всеки да избере вида на ваксината. Това е свързано само с желание", беше посочено още в кратките обяснения за работата на системата.

Ключовото нещо е, че може да си го добавите към вашия календар, завършиха презентацията.

"Системата работи с една седмица напред", подчерта още създателят на системата.

Една регистрация ще отнема между 2 и 3 минути, коментираха още от "Информационно обслужване". Самата система за резервиране ще започне да работи в 17 часа днес. Системата е само за ваксинационните центрове и не обхваща личните лекари.

"Много важно е за хората да го разберат - имате възможност да откажете даден час и да си запазите нов. Ако си запишете втори час автоматично освобождава първия. Нашата идея да стартираме масовата ваксинация, сега разбирате, защо искахме да стартира в началото на март. По една или друга причина, която не зависеше от нас, тези доставки не бяха изпълнени. Дори и днес има непридвидимост", заяви от своя страна проф. Ангелов. Той обясни, че тази непредвидимост се оказали хора от секционни избирателни комисии в София, които повече от половината не се явили да получат ваксина.

Във ВМА например имали капацитет от 480 ваксини на ден. Болницата разполагала с 10 стола, а на всеки стол, за 8 часа, имало възможност да се боцнат 48 души.

Спецификата на личните лекари е много различна на различните места. Някои са единично, други са на групови практики, има такива, които отговарят само за деца, други за възрастни, други - за деца и за възрастни, изтъкна проф. Ангелов, защо личните лекари не са включени в системата.

Очаква се ваксинирането на хората от първите две фази да приключи до края на другата седмица и след това може да се пристъпи и към първата фаза на масовата ваксинация.

Проф. Ангелов съобщи с видимо задоволство, че в България няма изхвърлена и една доза от която и да е ваксина, докато в Европа такова изхвърляне се наблюдавало масово.

"Опасяваме се и следното - антиваксъри да започнат да записват масово, но тук имаме лични данни, много трудно може да се противодейства на такъв тип неразумни постъпки. Хората са изключително богати в мислите и действията си. Много трудно може да предлополжим всеки един човек какво би могъл да направи", завърши здравният министър. 

Сподели:
Бомба x
Астролог: Денят е успешен само за оптимистите Астролог: Денят е успешен само за оптимистите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получават мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взима от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получават мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взима от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 208
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това