Вход
София
Времето в София 2 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Проф. Атанас Семов и Данаил Кирилов откриват международна конференция за правата на човека - разкриха какво ще се случи с указа на Радев за назначаването на Иван Гешев (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Проф. Атанас Семов и Данаил Кирилов откриват международна конференция за правата на човека - разкриха какво ще се случи с указа на Радев за назначаването на Иван Гешев (ОБНОВЕНА)

на 22.11.2019
61936
23
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Проф. Атанас Семов и Данаил Кирилов откриват международна конференция за правата на човека - разкриха какво ще се случи с указа на Радев за назначаването на Иван Гешев (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
22.11.2019
23
61936

Екшънът на юристите в битката за места на международната конференция, организирана от конституционният съдия проф. Атанас Семов, започва. Както ПИК съобщи вчера, 250 магистрати напират да заемат места в залата за 100 души в резиденция "Бояна". 

Форумът се открива от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и посланиците на Гърция Димитриос Хронопулос и на Румъния проф. Йон Галеа.

Оценка за постигнатото по проекта, който се финансира с евросредства по програма "Правосъдие, ще споделят представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, председателят на Висшия адвокатски съвет адв. Ралица Негенцова и омбудсманът на България доц. Диана Ковачева.

"За първи път в България се провежда обучение на съдии от три държави по право на ЕС по важната проблематика с прилагането на Хартата на правата на ЕС", каза проф. Семов. Той уточни, че проектът се осъществява от 2 години и е финансиран от ЕС. Похвали се и с огромния интерес за участие във форума, който ще продължи до неделя. 

Гостенката Катлин Гутман изрази своето задоволство, че е поканена за участие в конференцията. "Фокусирала съм днес и утре моят доклад върху правата на човека и предизвикателствата, които седят пред тях и спазването им. Целта на днешните обсъждания е да се засегнат различни аспекти и въпроси върху хартата и приложението им", сподели още тя.

"Имаше подадени над 250 молби за участие. Не помня да се е случвало такова нещо, аз съм преподавател повече от 20 г.. Щастлив съм, че семинарът ще бъде открит от министър Данаил Кирилов и инициативата се подкрепя от омбудсманите на България, Гърция и Румъния", отчете още проф. Атанас Семов.

"Темата има политически измерения. Не би било редно да се ангажирам с какъвто и да било коментар от името на КС. Това, в което съм убеден е, че по който и въпрос да бъде сезиран Конституционният съд, той се произнася в разумен срок. Не бих могъл да навляза в по-задълбочен анализ, не би било редно и полезно", отговори проф. Атанас Семов, който е член на Конституционния съд, на въпрос на водещата на ПИК TV Ива Николова за това дали президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за това дали да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор. В лично качество той заяви, че процедурата според него я ясна и е спазена. 

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че няма юридически казус, по който президентът Румен Радев да пита Конституционния съд за процедурата по избор на Иван Гешев, а има само политически мотиви, с които се цели да се създаде напрежение. 

"Има конституционна практика, Конституционният съд е изследвал тази правна норма и процедура в дебатите във ВСС, няколко пъти основахме анализа на конституционно решение №2 от 2002 г. и смятам, че освен политическата публична претенция, от правна страна няма проблем с тълкуването на тази процедура. Не бих искал да влизам в дебати за пресилени ескалационни твърдения, които искат да създадат правна несигурност.

Знаете общото становище, че за неправилно поставен въпрос не може да се получи правилен отговор. В тази правна обстановка не може да се постави правно въпросът. Има подробни мотиви от 2002 г., аз не виждам каквато и да е причина да се води, да се очаква да има промяна ва Конституционния съд по този въпрос. На кого да се извиня? На тримата членове от ВСС, на които давах думата петкратно или да се извиня на другите 20 члена на ВСС, на които отнемах думата?

Ролята на председателстващият на един такъв дебат, е да бъде умерен, а не се да се търси проекция на изказванията. Ако трябва да се извиня на някой, възприемам се за внимателен човек. За този случай, въпросът е принципен. Ако трябва да повдигаме персонално въпроси, аз също поставих персонално въпрос към един от участниците, които той трикратно подмина. Задължение на всички членове на ВСС е да спазваме стриктно закона и процедурата", коментира правосъдният министър Данаил Кирилов.

"В един момент колеги започнаха да четат статии", върна се на дебатите за нов главен прокурор министър Кирилов.

"Дневният ред пристигна във вида на свикването на ВСС, пристигна в петък. В този ден нямаше декларации. Те се появиха когато вече бях подписал предложеният ми проект за дневния ред на ВСС. Той е основан на документите, които са получени към този момент. Законът предвижда, ако някой иска да включи нещо, той да го направи при началото на заседание. Не знам защо Лозан Панов не го е направил. Не знам Панов в какво качество препраща такова писмо, той синдикален лидер ли е?", попита министър Кирилов.

В откриващото си слово, Данаил Кирилов изтъкна, че практиката на българските съдебни органи, които се позовават на хартата, се отразява коректно и своевременно."В правилника на българския парламент, от 4 години, ежегодно, се изнася доклад. Ще се отклоня по въпрос, по който смятам, че е особено достижение на нашето правителство, който касае високия стандарт на спазването на човешките права. Това е дейността ни да се противодейства на расизма, престъпленията от омраза, обидите. Тук имаме множество инициативи, включително и на парламентарно ниво и на ниво министерство на външните работи", изтъкна той. Кирилов сподели още и, че от години страната ни работи успешно по въпросите на антисемитизма.

Проф. Семов благодари на министър Кирилов, но не пропусна да благодари за реализирането на проекта и на предшественичката му Цецка Цачева. 

След това посланикът на Гърция изтъкна, че тази програма е успешна не само заради практиките, а и заради спазването на правата на човека не само на Балканите, а и в цяла Европа, защото правата на човека в Хартата на ЕС са фундаментални.

На завиден български език, румънският посланик заяви, че този проект обединява адвокати, съдии, професори по право. За него това била лична причина за радост, защото университетът в Букурещ, където той е бил преподавател, е партньор на програмата. "Вярваме, че съда на Люксембург, заедно с националните съдилища и системи на правосъдие, са гаранцията на основните ценности на върховенството на закона и правата на човека", изтъкна още посланик Йон Галеа. 

"Когато дипломат изнесе реч в тази зала на чист български език, той или е председател на Европейския съвет, или му предстои да стане", похвали го проф. Семов.

От името на българските адвокати, адвокат Ралица Негенцова заяви, че са изминали 10 г. от приемането на договора от Лисабон, а правото на ЕС е в почти всяка разпоредба. "Правото на ЕС не е панацея за всеки проблем", каза още тя.

"От името на ВСС изразявам своята благодарност да приветствам участниците в конференцията. Приемането на хартата е повратна точка в процеса на европейската интеграция. С нейното огласяване, ЕС пое отговорността да защити основните права на човека в светлината на развитието на обществото. Тя е създадена на основата на съдебната практика", заяви в приветственото си слово представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Омбудсманът Диана Ковачева похвали проф. Семов, че е значима фигура в правото от европейски мащаб, а хартата на ЕС - един от най-големите успехи на ЕС, защото регламентира права и свободи.

"Взимам думата с известно неудобство. В рамките на ЕС има специфичен протокол. За никого не е тайна, че катедрата за международно право в СУ има сериозно мотивиран екип. Отговорът на въпроса какво представляват основните права днес ще получи своя отговор. Значението на методологията на правните системи, основана на западната културна традиция, е безспорна. Идеологията на правата е особено важна", каза деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев.

Вижте какво заяви министър Данаил Кирилов във видеото на живо на ПИК TV:

Ето и какво разкри проф. Семов за конференцията и осъществения проект:

Вижте и официалното откриване на конференцията и изказванията на официалните гости: 

Сподели:
Напиши коментар »
(23)
1
ТОЗИ ПЪТ , ЧОРАПА НЯМА ДРУГ ХОД, ОСВЕН ДА ПОДПИШЕ.....
2
Даниел Кирилов е обида за българското право. Такива са всички кадри министри на ГЕРБ, начело с главатаря си.
3
СРАМНО Е ДА СИ КОМУНИСТ.....
4
„Ще уволня Бойко Борисов, защото е срам за моето гордо отечество", посочи кандидатът на РЗС за държавен глава. „Тръгнали сме не просто да сменяме провалените властници на България, а да променяме модела на държавата, да махнем месията, за да осигурим бъдещето", подчерта Атанас Семов. РЗС се заканват да изчистят политическата помия с нестандартни методи като кампанията „Ще уволня Бойко Борисов".
5
Не давате коментари под материалите с които се опитвате да промивате мозъци, ЗАТОВА си EБABAЙTE MAЙКИТЕ...БОКЛУЦИ.
6
Срамно е ДА СИ ЧЕРВЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА ТИКВА, като Боко.ГЕЙберастки МИРИ3ЛИВ ПОМИЯР. :-) хахаха.
7
..............НЕМА КАК А СЕ ИЗМЕРИ ДАЛБОЧИНАТА НА НЕШТАСТИЕТО НА ТЕЯ !........
8
Но по данни на „Алфа рисърч" от септември 2019 г., само 10% дават положителна оценка на прокуратурата. ++ Института за модерна политика, чийто основател Борислав Цеков оцени като „положителна" новината за номинирането на Цацаров за председател на КПКОНПИ, през 2016 г. публикува свое проучване, в което на въпроса: „Каква е оценката ви за ефективността на прокуратурата?", само 9% заявяват, че прокуратурата е ефективна.“ ++ Според ДПС: „Богатство е за всяка държава да използва потенциала на Цацаров.“ Тук ДПС са прави – потенциалът на Цацаров да закриля главоломно растящото лично богатство на Ахмед Доган и Делян Пеевски е безкраен.
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
............ ДИАР ПИКЕЗ.....ЧЕТИ КОМЕНТИТЕ И ША РААЗБЕРЕШ КВИ К.УРВИ СТЕ !.......
12
Да не забравяме геьовете на Бкп в прокуратурата и лизбийките от същата партия
13
Фалшиф пророк си с множество несбъднати пророчества , за герберастки трол ти отива Никнейма !
14
Барни тъпото откривал пресконференция и това е ТОП новина в този писквил! Недьоооо, копаеш надолу батко!
15
Радев - 52 %. Борисов - 33 %. Heдялко да види резултатите в собствената си анкета.
16
Мечтая си някой висш магистрат да ме плющи в задния двор .
17
⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫⚫
18
Гадове,нямате полезен ход каквото и да правите и никои не може да ви помогне. Обречени сте на безвластие докато изчезнете.
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Лъжете, перверзници ПИКливи, лъжете като дърти цигани! Нямаше нищо нецензурно, но имаше неудобни неща за мутрата, нали?
22
http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules aiv.tjxo.pik.bg.fva.gj http://mewkid.net/where-is-xena/
23
http://mewkid.net/where-is-xena/ - Buy Amoxicillin Buy Amoxicillin Online ljb.dtjx.pik.bg.fsu.zv http://mewkid.net/where-is-xena/
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 1679
архив

Сладка 14-годишна ученичка търси да се запознае със симпатичен господин за забавен видеочат. Моят мейл: operacia-lolita@mvr.bg

 

x