ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов и щабът за борба с коронавируса с последни данни за разпространението на COVID-19 и зелените коридори за ваксинации (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов и щабът за борба с коронавируса с последни данни за разпространението на COVID-19 и зелените коридори за ваксинации (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

45720
на 29.04.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов и щабът за борба с коронавируса с последни данни за разпространението на COVID-19 и зелените коридори за ваксинации (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, шефът на Агенцията по лекарствата маг. фар. Богнад Кирилов и други представители на здравните власти изнасят последна информация за разпространението на коронавируса в България и епидемичната обстановка, налагаща продължаване на извънредното положение до края на май.

препоръчано

Това, което постигнахме, показва правилния път, по който трябва да вървим заедно в битката срещу ковид. Постигнахме изключително много, сравнени с други държави, каза министър Ангелов. Много по-високи или сходни с нашите са данните от съседните ни държави. Германия и Италия с по-висок индекс на мерките не могат да постигнат това, което е у нас. Благодаря на в

14 038 са изселдваните проби за денонощието, 9, 9 процента са новите случаи. 54 години е средната възраст. 697 са настанени в интензивните структури, над 335 000 е общият брой на излекуваните, 96 са починалите. Над 13 000 са били заразените медици. Числата намалява, защото при лекарите достигнахме колективен имунитет, каза Ангелов. Два пъти повече са излекуваните от заразените.

На 18-о място сме в ЕС, каза Ангел Кунчев. На шесто място сме на Балканския полуостров. 21 на 100 000 сме в ЕС по смъртност, което ни отрежда второто място. Само 7 области са със заболеваемост над 500 на 10 000. Заболеваемостта спада и се движи под 10 процента от изседваните. Трябва да продължи отговорното поведение, каза доц. Ангел Кунчев.

Ген. Мутафчийски отчете, че на база две седмици смъртността е 16 на сто, а за седмица 11 процента. Във връзка със ситуацията в Индия той каза, че там има фалшива увереност и слухове, че там населението е резистентно. Втора причина е градското изселване. Собствениците на рикши се връщат по родните си места и те разнасят заразата. Падането на локдауна също е допринесло. Също и затишието след първата вълна. Сегашната вълна се причислявала за нов щам. Той е спорен в научната област. По-вероятен е обаче английският щам. В резултат здравната система в Индия е в колапс. Това кореспондира с нашата народопсихология. Затова казвам, че нищо не е свършило, каза проф. Мутафчийски.

Днес ще издадем днес нови заповеди, ще забраним влизането от Индия, каза Ангелов. Мой приятел повярва в пандемията, чак когато загуби свой близък, каза още министърът.

От утре ще отворят зелените коридори най-вече с ваксините на Пфайзер, идеята е максимално бързо да достигнем числата, до които се стремим, каза Ангелов. Той благодари на общопрактикуващите лекари в опита да се достигне 65 процента ваксинирани българи. В края на август ще постигнем колективен имунитет, ако се запазят темповете, а още в края на юни може, ако се увеличат темповете.

От 30 април до 9 май действат зелените коридори, припомни Ангелов на въпрос на ПИК.

Нямаме информация за лекарство на Пфайзер, но България е заявила участие за препарат с монокултерни антитела в ЕС. Когато е готов, ще го предложим на българските граждани, каза Ангелов.

Ако говорим за смъртността, тя не може да се скрие. Дълго говорихме, ние сме с най-високата смъртност в Европа. Това се дължи на липса на профилактика. Направени са стъпки, ще се види ефект след 20 години. Сърдечните заболявания са на първо място. Втората посока са онкологичните заболявания, където има добра медицина и по-слаба превенция. Заложени са действия, каза Ангелов. Към това се прибавя и смъртността от ковид. Липсва здравна култура, тя трябва да се култивира и в учебните заведения, каза Ангелов.

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това