Вход
София
Времето в София 13 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: СЕМ стартира процедура за сваляне на шефа на БНР с три гласа "за" - Бетина Жотева и Галина Георгиева се въздържаха (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: СЕМ стартира процедура за сваляне на шефа на БНР с три гласа "за" - Бетина Жотева и Галина Георгиева се въздържаха (ОБНОВЕНА)

на 09.10.2019
63991
17
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: СЕМ стартира процедура за сваляне на шефа на БНР с три гласа "за" - Бетина Жотева и Галина Георгиева се въздържаха (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
09.10.2019
17
63991

Членовете на СЕМ правят пореден опит да свалят шефа на БНР Светослав Костов в угода на соросоидната клика около спасената от премиера Борисов репортерка Силвия Великова, която прибира най-тлъстите хонорари от националното радио за сметка на останалите журналисти и служители в него, както ПИК разкри.

СЕМ-каджийките използват предлога за спрения радиосигнал на 13 септември, макар до този момент да не е установено дали това е станали на територията на радиото или на друго място, тъй като програмата на "Хоризонт" се е излъчвала през часовете, в които не е достигала до слушателите. 

Костов определи това като "саботаж", а след повторен опит от страна на НУРТС да спре сигнала, този път за цял ден на 4 отктомври - отново петък, както ПИК разкри, вече е убеден в злонамерените действия на заинтересовани от отстраняването му лица.

СЕМ постави ултиматум на шефа на БНР да подаде оставка до миналия петък, но той категорично отказа да го направи. Междувременно глоби националното радио с 27 000 лева, макар макар решението на единия от органите, които налагат наказанието - КРС, да е нелигитимно, тъй като неговите членове са с изтекъл мандат. Наказанието ще бъде обжалвано от БНР.

Срещу освобождаването на Светослав Костов от поста генерален директор на БНР протестираха пред СЕМ синдикатите и служители в националното радио. Шефката на СЕМ София Владимирова тенденциозно определи това като "натиск". Ултимативни писма до СЕМ за отстраняването на Костов пък написа кликата около оскандалената репортерка Силвия Великова.

СЕМ бърза час по-скоро да вземе решението за прекратяването на мандата на сегашния шеф на националното радио преди да са се произнесли разследващите органи, Сметната палата и депутатската комисия за спирането на сигнала на БНР, където утре по случая ще бъде изслушан и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Ще бъде открито административно производство за прекратяване на мандата на Светослав Костов, съгласно разпоредбите на административно-процесуалния процес и на Костов ще бъде изпратено писмо, след което може да даде възражения или становище до 7 дни. След това съветът ще пристъпи към вземане на мотивирано решение", обясниха от СЕМ. 

Според юристите на органа те имат основания за предсрочно прекратяване на мандата заради спирането на радиото, въпреки, че не са влезли в сила наказателни постановления. Ивелина Димитрова установи, че нарушението е свързано с националната сигурност и затова според нея е тежко. "Близо 5 часа не са направени опити да се възстанови сигнала и до момента не е установено защо това е така. Макар да е едно нарушението на директора, то е грубо и затова смятам, че има основания да се иска прекратяване на мандата му. Опитите да се изместват темите, нямат отношение, защото ние гледаме само  този казус, а не колко хора подкрепят или не подкрепят радиото", заяви Димитрова.

Бетина Жотева заяви, че ще се въздържи от гласуване, тъй като има нужда от още време да установи каква е истината. "Разделението в БНР е голямо и дали Костов ще остане, или ще се махне, положението в радиото е на предела. На мен ми трябва още информация, преди да взема решение. Смятам, че по този член, по който можем да започнем процедурата ни липсват достатъчно основания на този етап. Сами сезирахме прокуратурата за проверка и искам първо да знам какво са открили те. Информацията, която получихме е много разнопосочна и не смятам, че в момента не можем да изберем меродавна позиция. За да дам гласа си, трябва да знам каква е фактологията и в момента смятам, че нямаме достатъчно законови основания", каза Жотева. 

Въздържал се заяви, че ще гласува и Галина Георгиева, която подкрепя мотивите на Бетина Жотева и е категорична, че няма достатъчно основания за стартиране на процедурата.

Розита Еленова заяви, че процедура може да се стартира при груби нарушения. "Спирането на БНР за близо 5 часа като с това се ограничи правото на информация на гражданите, представлява грубо нарушение на дейността на радиото. Независимо дали е извършено от директора или от други лица, но в неговия мандат, следва той да поеме отговорността", каза Еленова. Според нея Костов е трябвало да овладее кризата в радиото и да потърси пътища за справяне със ситуацията, но тъй като това не се е случило, според нея процедура за освобождаването трябва да стартира. 

СЛЕД РАЗКРИТИЕТО НА ПИК: Шефът на БНР потвърди за готвен саботаж в радиото

СЛЕД РАЗКРИТИЕТО НА ПИК: Шефът на БНР потвърди за готвен саботаж в радиото

Шефът на БНР Светослав Костов потвърди разкритието на...

на 08.10.2019

София Владимирова на свой ред каза, че не е имало обяснима причина за спиране на радиото. "Спирането на излъчването е отнело правото на информация и затова следва да бъде понесена отговорност от съответното длъжностно лице, което е директора, който е отговорен за управлението и цялата отговорност е негова. Затова подкрепям стартиране на процедура на отстраняване от длъжност на генералния директор", каза Владимирова.

Така гласовете "за" стартиране на процедурата станаха 3, а два бяха "въздържали се", което се оказа достатъчно за стартиране на процедурата. 

Бетина Жотева заяви, че ако съдът върне решението за отстраняване на директора, СЕМ трябва да подаде оставки.

"Утре искам да изчакам на комисията да чуем какво е открил главния прокурор. Но дори да е имало нарушение, пак не е достатъчно, защото трябва не едно, а три груби нарушения. 

Г-н Костов може да обжалва днешното решение и да даде СЕМ в съда. Притеснена съм, че тази сага може да продължи дълго. Ако той бъде отстранен през това време, трябва да бъде избран временно друг на длъжността. 

Но така или иначе ключовото е, че до момента не е ясно защо и кой е спрял сигнала", каза Жотева. 

Тя бе категорична, че едно нарушение, колкото и да е грубо, не е достатъчно законово, за да бъде отстранен директорът. 

"Получихме писмо от БНР за повторния опит за спиране на радиото и че те са отказали, за да не стане като първия път", разкри  още Жотева и призова да се отложи заседанието, докато не се произнесе прокуратурата. 

Тя обясни, че по процедура има 5 дни, през които генералният директор да даде своите възражения и след това ще има ново гласуване, след което, ако има отново същия брой гласове, той ще бъде отстранен. След това Костов ще може да обжалва в съда, където според нея е много възможно решението им да бъде обжалвано и оборено в съда, тъй като по нейно мнение мотивите не са достатъчни.

"Има административна процедура, която е по АПК и днес я стартирахме. Днес ще изпратим решението на генералния директор, който може писмено за 5 дни да изпрати възраженията си. След това ние ще се запознаем с тях и отново с гласуване ще бъде взето окончателното решение за прекратяване на мандата или не", каза София Владимирова.

Попитана какво ще направи СЕМ, ако решението им падне в съда, тя заяви, че когато стане факт, ще поемат необходимата отговорност.  Владимирова заяви, че няма никакъв натиск върху членовете на СЕМ, попитана от Ива Николова дали им е наредено да отстранят генералния директор. Тя все пак отговори положително на въпроса на ПИК TV дали има нужда от промяна на правилата на работата на СЕМ и на обществените медии. 

София Владимирова заяви, че публично ще бъдат номинирани временно изпълняващите длъжността, ако бъде отстранен Светослав Костов и гласуването също ще бъде прозрачно. 

 

Сподели:
свързани новини
Лъсна истината: Ето го доказателството за планирания преврат в БНР (ДОКУМЕНТ) Лъсна истината: Ето го доказателството за планирания преврат в БНР (ДОКУМЕНТ)
Нов опит да бъде спряно за часове БНР и така да бъде...
на 08.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29099
архив

Жените някога търсеха сред всички мъже поне един красавец. Сега търсят сред всички красавци поне един мъж

няма нови новини
Днес: 158
hot
най-четени новини в момента
сега
3280
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV: Емил Димитров разкрива проблеите с водоснабдяването в Шумен и обезвреждането на ненужните пестициди - гледайте НА ЖИВО
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп - успехи за Близнаците в последния работен ден, Скорпионите пълнят джобовете
x