Вход
София
Времето в София -8 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Партиите останаха с 0 лева субсидии след воплите на БСП за увеличение и контрата на ГЕРБ (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Партиите останаха с 0 лева субсидии след воплите на БСП за увеличение и контрата на ГЕРБ (ОБНОВЕНА)

на 05.12.2019
38586
14
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Партиите останаха с 0 лева субсидии след воплите на БСП за увеличение и контрата на ГЕРБ (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
05.12.2019
14
38586

Депутатите останаха без субсидии след като мнозинството гласува срещу предложението на БСП за 8 лева и срещу това на ГЕРБ за 1 лев. В момента там текат консултации с финансовия министър Владислав Горанов.  

Става дума за законодателен парадокс - 0 лв. за глас и според коментарите в кулоарите на парламента вариантът оттук нататък е актуализация на бюджета, след като той бъде публикуван в Държавен вестник.

В Закона за политическите партии е разписано, че партиите се финансират от бюджета, но в самия закон не фигурира сума. Тя се определя в държавния бюджет всяка година. Субсидията до това лято беше 11 лв. Взе се решение и тя беше намалена драстично на 1 лв. за спечелен глас. Междувременно стана ясно, че партии имат да връщат пари, получавани в периоди назад във времето.

Предложението на БСП бе единият лев да стане 8 лв. на глас. В същото време ДПС заподозряха договорка между БСП и ГЕРБ за увеличаване на субсидиите за партиите.

Финансовият министър Владислав Горанов остава на мнението, че субсидията не бива да се вдига и постави под въпрос съществуването на договорка между ГЕРБ и БСП. Държавата спести над 14 млн. лв. през тази година за месеците с намалена субсидия.

По-рано депутатът от БСП Кристиян Вигенин призова управляващите да проявят разум, а не популизъм по отношение на държавните субсидии, които бяха орязани и БСП остана с минимални средства. Искането на левицата за вдигане на партийната субсидия, която бе намалена до 1 лев на глас, бе предизвестено и дори предизвика спекулации.

Тази сутрин пък председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди, че лидерите на ГЕРБ и ДПС са се договорили да прокарат увеличаване на партийната субсидия на 8 лева на глас. В проекта за бюджет за 2020 г., който в момента се гласува окончателно от Народното събрание, е предвидено партийната субсидия догодина да бъде 1 лев на глас. Между двете четения обаче БСП поиска субсидията да бъде 8 лева на глас, но предложението беше отхвърлено от ресорната комисия.

„Не ми е известна такава договорка. Нека да мине гласуването, за да видим дали тези подозрения на г-н Карадйъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена“, контрира финансовият министър Владислав Горанов.

В зала преди минути Йордан Цонев от ДПС коментира, че финансирането на партиите се е случило преди години с активното участие на депутите от ДПС. Наша е заслугата за достигането на 12 лева на глас.Ние никога не сме били за друго финансиране, отсече той. Ние не се страхуваме и по време на референдума казвахме, че това е глупост, но вие се страхувахте и премълчахте, г-жо Нинова, оставихте над 2 мвилиона души да вземат неинформирано решение. И ние оставихме да си носите последиците. Колкото и да сте прави, не приемам воплите ви. Те трябваше да са предшествани от разумни решения. Нашият електорат не подкрепи референдума, а вашият не, отсече Цонев, обръщайки се към левицата. 

Ние бяхме авторите на забраната за друго финансиране, лично аз го внесох, по време на тройната коалиция, така че нека да помним и всеки каквото е правил, да си носи отговорността, каза още той.

Кожгато ГЕРБ внесоха предложението за 1 лев, ние направихме консултации. Ние казахме, че това ще е временна мярка до провеждане на дебат. Но такъв дебат не се състоя. Нинова се опита да предизвика такъв дебат, управляващото мнозинство не се отзова, ние няма какво да правим в тази ситуация, посочи още той. 

Готови сме на диалог, но не по това време. Ние няма да подкрепим предложението, а ще гласуваме субсидията  да остане 1 лев, но отворени да водим дебат, дебат с разумни аргументи, а не като шоу програма, заявиха от ГЕРБ.

Участието във властта на ГЕРБ от 13 години не идва нито с терор, нито с преврат, нито с пари. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебатите по предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия.

„Участието на ГЕРБ във властта идва, защото българските граждани така са пожелали. Българските граждани- над 2, 5 млн. пожелаха и гласуваха на референдум субсидията за политическите партии да бъде 1 лв. Ние бяхме длъжни да се съобразим.“, каза още Десислава Атанасова.

„Учудвам се, че за първи път може би вие от БСП няма да молите нещо Борисов“, допълни още Атанасова.

По предложение на Йордан Цонев в залата започна поименна проверка, от която стана ясно, че има кворум.

Със 98 гласа "за", 119 "против" и 6 "въздържали се" депутатите отхвърлиха предложението за 8 лв. партийна субсидия за действително получен глас. Предложението бе направено между двете четения на Закона за държавния бюджет в преходни и заключителни разпоредби в Закона за политическите партии.

Народното събрание не прие и предложението за 1 лв. партийна субсидия. Предложението бе заложено в проекта на бюджет за следващата година от управляващите.

То бе гласувано два пъти. „За“ него първоначално гласуваха 103 народни представители, „Против“ – 120 и „въздържали се“ – 1, с което бе отхвърлено. От ГЕРБ поискаха прегласуване и то отново бе отхвърлено със 104 гласа „за“, 120 „против“ и 1 „въздържал се“.

В момента Владислав Горанов провежда среща с групата на Обединени патриоти, тъй като бе техните гласове субсидията ставала 0 лева, а възможността да се коригира била чак след обнародване в ДВ.

"Предварително разобличихме ГЕРБ и БСП в съглашателство и сега финансирането на партиите е еднакво и справедливо - 0 лв." Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти след като депутатите отхвърлиха предложенията за размер на партийни субсидии.

"С оглед на окончателното гласуване и прегласуване на чл. 64 окончателният резултат е 0 лв., т.е. справедливо, еднакво финансиране на всички политически партии. Това се получи в резултат на това, че днес предварително ги изобличихме в съглашателство и предотвратихме една огромна несправедливост. Това, което се предлагаше обслужва само големите партии ГЕРБ и БСП и ощетява всички по-малки и средни партии. Затова в момента е еднакво справедливо към всички - 0 лв", каза Карадайъ.

Вижне какво каза Карадайъ във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
Напиши коментар »
(14)
1
ТОВА БЕШЕ ИСКАНЕТО НА ПРОВЕЛИЯ СЕ РЕФЕРЕНДУМ!СУБСИДИИ ОТ 1/ЕДИН/ ЛЕВ НА ПОЛОЖИТЕЛЕН ГЛАС ЗА ДАДЕНА ПАРТИЯ,120 ДЕПУТАТА И МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ!СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ СЕ ДАВАТ ВСЯКА ГОДИНА ЗА ИЗДЪРЖАНЕ НА ПАРТИИТЕ!ОТ ТОВА СЛЕДВА,ЧЕ Е ПРАВИЛНО НЕИЗРАЗХОДЕНИТЕ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ ЗА ВСЯКА ГОДИНА,ЗАЕДНО С ОТЧЕТА ПРЕД СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА СЕ ВРЪЩАТ В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!НЕИЗРАЗХОДВАНИТЕ СУБСИДИИ ДА СЕ ТРУПАТ НА ВЛОГ В БАНКИТЕ НЕ Е ПРАВИЛНО И НАЙ-МАЛКОТО Е МОРАЛНО!ТОВА ГО ИСКАМЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!ИМАТЕ ВРЕМЕ Г-ДА ДЕПУТАТИ ДО СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА!НАПРАВЕТЕ СИ ЗАКОНИТЕ И СИ НАПРАВИТЕ НОВ ИЗБОРЕН КОДЕКС ТАКА,КАКТО ГО ГЛАСУВАХА ПОЛОЖИТЕЛНО 2,5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ НА РЕФЕРЕНДУМА!
2
ДОКАТО ЗАСПАЛИЯ МАТРИАЛ НЕ СЕ ДИГНЕ ПОД ЗНАМЕНАТА НА БОЙКО ВЕЛИКИ И НЕ ЗАЛИЧИ С ОГЪН И МЕЧ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА -ПРОТЕСТЪРСКАТА ХОМОМАФИЯ НА ЛИЗАН ПАНОВ,КАЛПАКЧКИЯТА,РАМАДАН И ЗЕЛЕНИТЕ ЕКОГЕЮЕВЕ, В МНОГСТРАДАЛНА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА ДОБРУВАНЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА НАРОДА!!
3
Браво бе, значи неизразходваните пари да се "връщали в бюджета"! Давай тогава всички да харчат и фалират като Корнела, и да не се пазят никакви пари за следващите избори! Тъпотиите на Дългия Чалгар ...
4
Каквооо ???!!! Осем лева ли ??? По осем тояги на голо за всеки глас даден за БСП трябва да получат др. Нинова (и "другарите' и) ,защото когато Слави правеше т.нар. референдум ,те всячески го подкрепяха и се лигавеха заедно с него !!! Така че - един лев (и той ви е много ) "другари" - това е положението.
6
Абе ,тия луди ли са ? Ми добре знаем ,че и осем хиляди лева на глас да стане субсидията ,БСП пак няма да има пари в касата ,защото Корни пак ще ги гепи всичките.
7
АМИ ГЕРБ СИ ПЕЧЕЛЯТ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ БЕЗ ДА ХАРЧАТ МИЛИОНИ КАКТО БСПЕЕРАСИТЕ. ДЕБИЛИТЕ ХЕМ ИЗДУХВАТ ВСИЧКО, ХЕМ ГУБЯТ? ПОСЛЕ " КОЙ МИ СР.А В ГАЩИТЕ"? АКО Е 1 ЛВ. КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ОБИРДЖИИТЕ НА МАНДРИ В ПАРЛАМЕНТА? КОЙ ЩЕ ВРЪЩА НАДВЗЕТИТЕ МИЛИОНИ?
8
Веднъж през 1924 със Закона за защита на държавата и втори път през 2001г., а те още в парламента седят, та и пари искат.
9
Ама от най малко 60 години насам има телевизия.Защо не извадят материалите с Г,жа Импексова,когато си дра п.ката да се прави на“ загрижена “ за “народа“ и се тръшкаше в популистки транс играейки кючека на Славуца Трифонова,че видите ли ГЕРБ забогатявали от партийната субсидия на гърбът на бедния електорат на БСП!!Ами прав е Йордан Цонев! Сърбай си популистката попара дрогарко К,урвелия и се клати на Бойковия да му правиш кефа,защото той от години ти повтаряше,че ще ти го начука до сливиците и за всеобща радост и твоя мъка,така и стана!! А сега червените вълци вийте и си ближете м,ъдите за сол,а и мислете от къде ще връщате окрадените от собствената ви каса субсидии!! И много поздрави с букет от червени рози на приятелчето ти популист Славчо Учиндолски!!
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Парите на Кауня и Импексовата Курабия са в банката на Москва.
12
Защо Нинова не каза когато се организира референдума че махането на субсидиите не е правилно и това ше доведе до зависимости на партиите а си мълчеше като риба, за да излезе че ГЕРБ не иска да ги махне и това да доведе до отлив на избиратели за ГЕРБ.След като ГЕРБ изпълни разпореждането на народа тогава БСП започна да вие като хималайска мечка.
13
Amendment 2 Конгреса на САЩ не може да забранява или ограничава СВОБОДАТА на словото и ПЕЧАТА.
14
ТРЯБВА ПРОМЯНА В ЗАКОНИТЕ. Уволнен работник или служител 20 заплати, а не 1 или 3. Срамота е
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 4506
архив

Колко е висок най-високият евреин? 
- Два метра пламък.

няма нови новини
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
сега
3238
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Заговорникът Александър Велев пак се пробва да продължи далаверите като шеф на БНР (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
Китай премахва пластмасата
x