Вход
София
Времето в София 17 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Спецсъдът реши - 20 години затвор за Десислава Иванчева и 15 за Биляна Петрова! Хората им нападнаха прокурорите с викове и клетви, двете отново са арестувани (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Спецсъдът реши - 20 години затвор за Десислава Иванчева и 15 за Биляна Петрова! Хората им нападнаха прокурорите с викове и клетви, двете отново са арестувани (ОБНОВЕНА)

на 15.04.2019
100444
61
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Спецсъдът реши - 20 години затвор за Десислава Иванчева и 15 за Биляна Петрова! Хората им нападнаха прокурорите с викове и клетви, двете отново са арестувани (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
15.04.2019
61
100444

20 години затвор постанови спецсъдът за арестуваната с подкуп и отстранена кметица на "Младост" Десислава Иванчева и 15 за заместничката й Биляна Петрова. 12 години е присъдата на Петко Дюлгеров на първа инстанция. Тримата имат срок от един месец, за да обжалват присъдите си пред Апелативния специализиран съд.

За Иванчева и Петрова е постановена от съда и пълна конфискация на имуществото, както и глоби от по 10 хил. лева. Дюлгеров трябва да плати глоба от 12 хил. лв. и му е постановена частична конфискация на имуществото.

Тримата няма да имат и право да заемат в бъдеще публични постове. 

След прочитане на присъдите пиарът на Иванчева Петър Кърджилов и други привърженици на двете осъдени нападнаха с клетви и викове прокурорите, крещейки "Господ да ви убие! Престъпници! Прокурорите в затвора!". Те бяха изведени от охранителите на спецсъда. 

"Делото имаше политически нюанс, но не е имало провокация към подкуп от страна на Ваклин", коментира накратко съдията Иво Хинов. Неговите мотиви ще бъдат готови до месец.

Точно преди година Иванчева и Петрова бяха арестувани на столичния бул. "Васил Левски". Арестът продължи часове наред, като всичко ставаше на живо пред камерите и минувачите. Именно там на пътя беше броен и подкупа, който според обвинението Иванчева е взела от строителен предприемач, за да не му спира документите.

В колата на Иванчева бяха намерени около 71 хиляди евро, като по-късно стана ясно, че сумата поискана от бившата кметица е над 250 хиля. евро. Малко след като вече бе зад решетките, хората събраха и смелост да разкажат какво са видели и чули за начина по който Иванчева работи. 

"В нейния кабинет се видях с един инвеститор, който си презентираше обекта. Обстановката беше брутална. Хората излязоха с имената и реномето си, а бяха обругани. Представители на "Зелена Младост" ги посрещнаха с викове, оплюване. Един дори ги заплаши, че ще пусне админастративна жалба", разказа тогава Елена Николова.

"На втората среща с Иванчева тя беше със заместничката си Биляна Петрова, а аз - със семейството си. Тя натискаше да заменим имота си и да се откажем от намеренията си да строим. Ние пуснахме официално писмо, че нямаме никакво намерение да правим това. Тогава Десислава Иванчева ни каза в прав текст, че никога няма да строим. Тя ни предложи да участваме в заменка със "Софийски имоти". Намеси дори името на Йорданка Фандъкова, която й била дала картбланш. Не й повярвах", продължи Николова.

Светлана Дементиенко също разказа своя случай. Тя поискала да направи подземни гаражи. Случаят е от 2016 г. последните внесени документи са от април 2017 г. Оттогава до момента преписката ни е при Иванчева."Тя каза, че няма да пусне преписката и ако искам да я съдя", разказа Дементиенко. Поиска да разменим имота си за друг, който проверих, че е на частно лице, а не на Община "Младост".

Сагата на Иванчева прерасна в хилави протести в нейна защита, главно от секретаря й, двете задържани пък не спираха да повтарят за условията, в които са поставени, как са принудени да живеят без дневна светлина, а тоалетната им не била на необходимото ниво. Битовите условия в следствения арест бяха поставени на първа линия, като това беше и основна тема около ареста на Иванчева.

Изнудваният инвеститор Александър Ваклин сподели как точно и по какъв начин му е поискана сумата. Основният свидетел и посредник в делото Петко Дюлгеров се отказа от своите първоначални показания, че е трябвало да предаде парите на Иванчева.

Въпреки това по делото имаше не едно и две СРС-та, които изтекога в медиите и ясно се, виждаше какво точно и как е искала Иванчева.

Вчера спецпрокурорите поискаха 15 години затвор за Биляна Петрова и 20 години за Иванчева, 12 години за Дюлгеров, както и по 20 хил. лева за двете и 12 хил. лв. за него. Обвинителите са поискали и конфискация на имуществото на Иванчева и Петрова. 

Днес съдът уважи всички искания на прокуратурата и делото ще се решава вероятно и на втора инстанция. 

Пред камерата на ПИК TV стана ясно, че между Иванчева и Ваклин е имало конфликт. "Според СРС-тата Иванчева му е казала: Документите ги пускаме, ако искате, ще направим едно дарение... Той просто искаше лично отмъщение и вендета. Това е една провокация, много добре замислена", заяви Петко Дюлгеров - човекът, заемал длъжността преди Иванчева. Той заяви, че му е бил оказан натиск и е действал така, защото е имал проблеми със зрението и му се е налагала операция.

От прокуратурата заявиха, че ще разгледат внимателно мотивите за присъдите. "Делото приключи в рамките на една година от момента на задържането на лицата с подкуп. Считам, че на господин Дюлгеров не е оказван натиск. За това той спомена малко преди съдебните премия, когато се опита да изведе дивидент от подобна позиция", коментираха от там.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова ще бъдат отведени в следствения арест, където ще бъдат задържани за постоянно, а Петко Дюлгеров ще бъде под домашен арест. 

Вижте какво казаха на влизане в спецсъда Иванчева и Петрова:

Вижте и какво се случи в съда след прочитане на присъдите и скандалните изстъпления на поддръжниците на Иванчева:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 3578
архив

Отидох да ловя риба, ей така… да разпусна малко. По едно време цигарите ми свършиха и се сетих, че синът ми вчера си забрави неговите в колата. Запалих си и като започна да кълве… акули, русалки, делфини, Лох Нес чудовища!!

 

x