ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Хората с увреждания в един глас: „Системата ни убива“ не е нашият глас! Против сме да ни ползват за политически цели (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Хората с увреждания в един глас: „Системата ни убива“ не е нашият глас! Против сме да ни ползват за политически цели (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

130228
на 02.08.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Хората с увреждания в един глас: „Системата ни убива“ не е нашият глас! Против сме да ни ползват за политически цели (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Важни новини за социалната ситуация в страната съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 

препоръчано

Сачева даде подробна информация за финансовата помощ, отпусната на хора в неравностойно положение, социално слаби и самотни майки.

Тя изтъкна, че това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. "Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни мерки и политики, които ние разработваме с тях".

"Въпреки деконструктивното поведение на госпожа Вера Иванова, тя има възможност активно да участва в изработването на политиките. Сами преценете дали това, което се случва навън, е протест на майки на деца с увреждания. Това са политически провокации. Неслучайно ние тук сме показали представители на хората с увреждания, които наистина работят за каузи", подчерта Деница Сачева.

Веска Събева, председател на националното сдружение на хората с увреждания заяви, че е "изключително притеснително, че отново за пореден път каузата на хората с увреждания се използва за противопоставяне на други хора с увреждания".

„Системата ни убива“ не е нашият глас! Против сме да ни ползват за политически цели", заяви още тя.

Васил Долапчиев от Съюза на слепите заяви на свой ред, че движението "Системата ни убива" представлява "малобройна група на майки на деца с увреждания". "Още тогава бившият министър на социалната политика и неговият екип направиха съществени промени в социалното законодателство на България. Подобни като мащаб и дълбочина промени в социалната сфера не са били извършени досега. Заложена е дълбока промяна, изработени са нов закон за хората с увреждания и закон за личната помощ", посочи той.

Николай Нинов от Съюза на глухите отбеляза, че е съгласен и приема всяко едно решение и правото на всеки гражданин в България да протестира и изказва своето мнение: "Но смятам, че трябва да се комуникира с мир. Тези действия минаха в друга насока, започнаха да настройват обществото, както и хора срещу хора. В България има много хора, които не разбират какво точно се случва. Това, което много ме притеснява е, че този хаос, който се създава в момента, ще създаде много негативна ситуация в България. Не бива да се фокусира вниманието само върху една определена група хора. И когато се работи, особено на държавно ниво, всички ние трябва да работим и мислим за всички хора с увреждания".

Павел Савов от БАРИС посочи на свой ред: "Протестът и законите, срещу които в момента се протестира, бяха приети във формата, в който участваха и госпожа Манолова, протестиращите, колегите ми и нашата организация. През 2018 г. бяхме подложени на нечовешки медиен натиск. Тогава се случи нещо много грозно. Излязоха хора с увреждания срещу хора без увреждания. Надявам се това да не се повтори. Има форми, има начини всеки да си изрази мнението. В някакъв момент всички ще преминат границата на добрия тон и тогава всичко ще бъде загубено като диалог".

Владислава Цолова, председател на асоциацията на родители на деца с аутизъм коментира: "Тук съм, защото през последните часове много родители на деца с аутизъм и на деца с всякакви увреждания, ми се обадиха и заявиха, че те не са майки от "Системата ни убива". Ние помним какво се случи с нас". Цолова посочи придобивките, които законово са регламентирани както за родители на деца с увреждания, така и за самите деца. "Системата ни убива" не са майки на деца с увреждания, а са няколко майки на деца с увреждания", подчерта тя.

В заключение Деница Сачева заяви: "Това, което мога да кажа със сигурност - не системата ни убива, омразата ни убива. Проблемите на хората с увреждания трябва да се решават отговорно. Имаме много работа, която ни чака".

Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на Пфайзер и Бионтех (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на "Пфайзер" и "Бионтех" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това