Вход
София
Времето в София 7 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Цветанов и МВР нищят миграцията и евроизборите - страната ни с успехи в охраната външната граница на ЕС (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Цветанов и МВР нищят миграцията и евроизборите - страната ни с успехи в охраната външната граница на ЕС (ОБНОВЕНА)

на 12.03.2019
10060
8
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Цветанов и МВР нищят миграцията и евроизборите - страната ни с успехи в охраната външната граница на ЕС (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
12.03.2019
8
10060

Шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и еврокомисарят Мария Габриел разискват проблемите на миграционната политика в контекста на евроизборите на кръгла маса в парламента.

Цветан Цветанов говори за енергийни източници с посланика на Словакия

Цветан Цветанов говори за енергийни източници с посланика на Словакия

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и...

на 01.03.2019

"В предизборната кампания и след евровота политиците трябва да сме отговорни по темата миграция, а не да гледаме бързия политически дивидент", каза Цветанов. 

„Благодаря, че присъстват представителите от ДПС и от „Воля“. Не виждам представители от БСП. Ние знаем, че те в момента не посещават българския парламент. Искам да благодаря на всички посланици, които са тук, защото смятам, че с тяхната подкрепа можем да направим тази кръгла маса много по-полезна“, каза Цветанов. По думите му темата за миграцията дава възможност на националпопулистките течения в Европа да създадат допълнителни проблеми както по време на европейските избори, така също и след приключването им.

Цветанов отчете, че при разговорите за ЕК, за Съвет за европейски парламент темата за миграцията ще бъде много актуална. „Ще бъде за бъдещето на ЕС и тук искам специално да благодаря на всички държави, които днес изпратиха своите посланици. Искам да благодаря на посланика на Турция, защото знаем, че България граничи с нашите съседи от Турция“, каза Цветанов.

Той отчете, че България изпълнява своя ангажимент по охрана на външната граница на ЕС. „Ние го показахме както с национално финансиране за изграждане на възпиращото съоръжение, но оценяваме целевата помощ в размер на 160 млн. евро“, подчерта Цветан Цветанов. По думите му в рамките на три години страната ни е успяла да усвои тези средства и да надгради капацитета си. Той отчете, че всичко направено се оценява от европейските ни партньори.

„Чрез агенция „Фронтекс“ по всички инициативи и мисии, които бяха направени, 1040 служители от държави членки на ЕС да бъдат част от охраната на външната граница“, посочи Цветанов.

По думите му последните две години има почти нулев миграционен натиск към страната ни. „Когато идват по-топлите месеци, метеорологичните условия позволяват да има засилване на миграционния поток, който вече се забелязва като увеличен през последната една година в Гърция с над 30%. В момента в Турция също така има вече около 200 хил. афгаинстанци, които са потърсили своето бъдеще в момента на територията на Турция, които са тръгнали от Иран“, обърна внимание Цветанов. 

"133 лица са осъдени за трафик на хора през 2018 г. Можем да кажем, че правим много ясна политика за тези, които трафикират хора“, каза още Цветанов. Той обърна внимание на изградените контактни центрове и даде за пример тристранния контактен център, който в момента функционира на ГКПП „Капитан Андреево“ между Гърция, Турция и България. Цветанов отбеляза, че през 2018 г. са образувани 181 досъдебни производства за трафик на хора и са осъдени 133 лица. 

"2851 са задържаните граждани от трети страни на вход-изход и във вътрешността на страната през изминалата година, което е с 5% по-малко в сравнение с 2017 г.", каза Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи. Той направи кратка статистика за изминалата година. „Задържаните граждани на трети страни, установени на вход-изход или във вътрешността на страната през изминалата година са 2851, което е с 5% по-малко в сравнение с 2017 г.

Намалението на задържаните чужденци на вход е със 7% от 743 на 689 лица. Задържаните на вход са предимно граждани на Афганистан - 28%, Ирак - 20% и Сирия – 15%. Прави впечатление, че през изминалата година за първи път от началото на миграционната криза броя на задържаните лица на вход от страна на Гърция е почти равен на този от Турция. На вход от страна на Гърция са били задържани 293 лица, а на вход от Турция – 346 лица. Задържаните лица на изход са 634, което е със 74% по-малко, отколкото е броят им през 2017 г. – 2413“, допълни Ципов. Той обърна внимание, че задържаните на изход, които нямат предишна регистрация са с 21% по-малко. „353 през 2018 г. срещу 445 от 2017 г.

Осъществяваме активно и резултатно сътрудничество с всички съседни държави. През изминалата година сме осъществили съвместни патрули по охраната на границата със съседни държави, както следва: 452 с Румъния, 387 със Сърбия и 117 с Македония. В тристранния център, за който стана дума преди малко са обработени над 710 запитвания за различни престъпления и нарушения.

Най-много запитвания са от страна на българските компетентни органи – 420, като са обработени 2435 уведомления за опити за незаконно преминаване на границата“, допълни Ципов. По думите му в резултат на този обмен само българската страна е регистрирала 104 случая, при които на турска и на гръцка територия са били задържани 842 лица. „От края на септември 2017 г. в София работи офицер за връзка на европейската агенция за гранична и брегова охрана, което помага много координацията на общите работи“, допълни още заместник-министърът. 

Цветан Цветанов отива на конференция по киберсигурност

Цветан Цветанов отива на конференция по киберсигурност

Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по...

на 10.03.2019

В момента миграционната обстановка в страната е спокойна и предвидима. Мога да потвърдя, че към момента сме свидетели на съществено намаление на интезивността на миграционния натиск, в сравнение с пиковите години 2013-2014 г. и 2015 г. В момента миграционната обстановка в страната е спокойна и предвидима“, каза той.

Ципов отчете, че през последните няколко години сме инвестирали значителни средства за повишаване сигурността на границата. „Изградихме и модернизирахме инфраструктурата, оборудването и техническите средства, надградихме информационните и комуникационните системи. Тук за пореден път е необходимо да благодарим на ЕК за помощта, която беше отпусната в края на 2016 г. Следва да заявим, че за един период от малко повече от две години приближаваме 80% усвояемост на отпуснатите 160 млн. евро в края на 2016 г. Осъществяваме също така активно и резултатно сътрудничество с всички съседни държави, като прилагаме съвременните форми на взаимодействие като смесени патрули по общите ни граници, обмен на информация в съвместните контактни центрове с всички съседни страни, сформиране на съвместни екипи за разследвания и други. Специално бих искал да отбележа работата на тристранния контактен център с Гърция и Турция“, заяви заместник-министър Ципов.

„Следва да отчетем и много успешното взаимодействие с европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“. Само през 2018 г. в операции на „Фронтекс“ в България са участвали общо 1042 гост служители от държавите членки, асоциираните държави с необходимото техническо оборудване, както и 13 наблюдатели от трети страни, каквито се явяват Северна Македония, Грузия, Косово, Украйна. Отделяме специално внимание на противодействието на каналджийството и трафика на хората в сътрудничество с „Европол“ и на двустранно ниво“, допълни Ципов.

През 2017 и 2018 г. за първи път броят на върнатите лица е много по-голям от този на незаконно влезлите на територията на страната. Само преди седмица ЕК публикува своя последен доклад за напредъка за изпълнението на европейската програма по миграцията. Той също потвърждава тенденцията за значителен спад на миграционния натиск на ЕС с 25% за изминалата година, което е най-ниското ниво за последните пет години. Какво всъщност означава това? Дали ЕС не е толкова привлекателно и притегателно място за търсещите убежище или всъщност сме положили достатъчно усилия и сме работили последователно да постигнем такива резултати.

Едно нещо обаче е факт, миграцията продължава да бъде един нереален феномен със своята динамика и комплексен характер. Крайно време е да престанем да разглеждаме миграцията като криза. Следва да съсредоточим усилията си в намиране на едни дългосрочни устойчиви решения в трите основни направления – вътрешно измерение, външно измерение и силни граници“, каза още Ципов.

По думите му по отношение на вътрешното измерение ключова роля има предложения законодателен пакет за реформата на общата европейска система за убежище. „България постигна значителен напредък, но без намиране на решение по Дъблин държавите членки рискуват да станат уязвими и силно зависими от негативни развития в страните на произход и транзит. Продължаваме да бъдем оптимисти, че по Дъблин може да се намери решение, което да стъпи на правилен баланс, между отговорност и солидарност. Наясно сме, че въпросът е с висока политическа чувствителност, но това не трябва да ни спира да търсим стабилно решение за функционирането на целия механизъм като едно цяло.

Ограничаването на миграционните потоци към ЕК е в пряка зависимост от нивото на сътрудничество от държавите на произход и транзит на мигранти. Успешната външна политика на ЕС би могла да предотврати проблемите и трудностите във вътрешното измерение като увеличаване на миграционния натиск, загубата на живот по море и ниския ръст на ефективните връщания. В този ред на мисли външното измерение на миграцията трябва да продължи да бъде надграждано“, допълни още заместник-министърът. Той посочи, че е необходимо да стартира с картографиране на постигнатото по действащите инструменти, проекти и инициативи на ниво ЕС, както и на двустранна и многостранна основа. 

Сподели:
Напиши коментар »
(8)
1
Защо Цвък ще нищи миграцията, като той е една от основните причини за нея! Хората продължават да бягат заради него и шефа му, онзи високо интелигентен и образован чичка, наречен за по-кратко Тиквоча.
2
НЕКА ЗАСТАНЕМ ТВЬРДО ЗАД БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗАД РЕШЕНИЕТО ИМ ДА НЕ ДОПУСНАТ АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В БЪЛГАРИЯ
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Оли , не те знаем къде си живял досега, но като дойдоха ГЕРБ на власт, близо 2 млна вече си бяха били камшика от тази комунистическа клоака! Чрез пирамиди и обири на банки бяха обрани парите на българите, земята беше изкупена на безценица, икономиката разпределена за жълти стотинки, и дългогодишните заробващи енергийни договори вече бяха подписани, и младите нямаше какво да правят тука! Само една партия засега плаща за разпространяване на внушени и ...лъжи!
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Не съм фен на ЦЦ но просто ми е жал и се тревожа за него Кога почива този гений политик защото както чета в пресата той денонощно без почивка работи в ползу родино -- то закуски съвещания срещи с превържаници по 3-4 на ден откриване на форуми задължително изказване в НС срещи с чужди делегации и много други НЕ типични за шофьор на ГАЗка дейности Г-н ЦЦ пазете си здравето защото сте много ценен за нас ПИК ще ме изтриете ли
7
За 20 год избягали два милиона за 10 год -един милион !!! Каква е разликата бе тъп суджук !!!
8
SKUCHAI
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 16035
архив

Между блондинки: - Струва ми се - казва едната, - че бракът прилича на мираж в пустинята: с дворец, палми и камила. Първо изчезва дворецът, след това палмите...- И оставаш само с камилата! - допълва възмутено другата.

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1605
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Отложиха делото за мярката на Миню Стайков
x
Астрологът на Даяна разгада бъдещето на сина на Меган и Хари
x