ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с извънреден брифинг за мистериозните 100 хиляди избиратели разлика в списъците за първи и втори тур

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с извънреден брифинг за мистериозните 100 хиляди избиратели разлика в списъците за първи и втори тур

126746
на 04.11.2019
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с извънреден брифинг за мистериозните 100 хиляди избиратели разлика в списъците за първи и втори тур
Автор:   ПИК

ЦИК дава извънреден брифинг, за да обясни откъде идва мистериозната разлика от 100 хиляди гласоподаватели на първи и втори тур. 

препоръчано

ПИК съобщи по-рано днес за това и публикува обяснение от експерта проф. Михаил Константинов.

Разминаването е видно в сайта на ЦИК, откъдето става ясно, че за балотажа базата за имащите право на глас е изчислена различно.

На първи тур имащите право на глас са отбелязани като 1 165 955 столичани, от които са го упражнили 455 936, или 39,10% избирателна активност. 

На втори тур е отбелязано, че имащите право на глас са 1 064 772 столичани, от които са го упражнили 354 906, или 33,33% избирателна активност.

Това няма отношение към броя на гласовете за един или друг кандидат, а само към избирателната активност, обясни Константинов.

Тогава, когато говорим за графиката на страницата на ЦИК за гласоподаватели трябва да визираме регистрираните в секциите избиратели. Тази информация се получава в ЦИК от два канала - областната администрация, която от ГРАО взима информация, и второ, от ощинската избирателна комисия, която има данни от секциите, обясни Александър Андреев, говорител на ЦИК. 

Информацията за първи тур е различна, уточни той. Първоначалното число като брой избиратели е базирано на евроизборите и местните избори преди време. След това е изпратено и подадено в ЦИК вярното число. 1064705 е второто число и се получава разлика от 100 000 избиратели, това не са загубени гласове, а избиратели, които са включени в избирателните списъци, посочи той.

Не можем да говорим за резултати от изборите, тъй като те се отчитат на основата на подадените гласове, заяви още той.

В тази връзка ЦИК ще промени данните от 27 октомври 2019 г. и там, където има 1165959 то ще бъде променено на 1064705, подчерта говорителят на ЦИК.

Доста запитвания имаше по отношение на изирателната активност в Плевен. Има информация от председателя на ОИК и той ни е предоставил правилната информация. Има разлика между данните от областната администрация и ОИК-Плевен. Областната администрация е изпратила, че в 10-те общини е подадена вярна информация за 115 300 избиратели и ние сме ползвали тази информация. От 196 общински избирателни комисии до 16 часа са присгигнали 150. Най-късно до утре очакваме те да предадат своите протоколи заедно с протоколите от СИК, каза още Андреев. 

Обжалването на резултатите е пред Административен съд и всеки от кандидатите може да подаде жалба, като изложи твърденията си и защо смята, че са незаконосъобразни. Съдът ще прецени дали има основание за отмяна на избора, било то за кмет на община, район, кметства, обясни процедурата за касиране на вота Андреев. 

 

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Тези храни се справят безпроблемно с изпотяването Тези храни се справят безпроблемно с изпотяването
ПИК TV x
Явор Куюмджиев пред ПИК TV: Танкерите на Кирил Петков са химера! Има оферта, а не договор - няма къде да разтоварим втечнения газ Явор Куюмджиев пред ПИК TV: Танкерите на Кирил Петков са химера! Има оферта, а не договор - няма къде да разтоварим втечнения газ
ново
Днес: 84
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това