Вход
София
Времето в София 28 o C

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК! Сотир Цацаров внесе в парламента концепцията си за управление на КПКОНПИ: Надграждане на постигнатото, но при значително по-активна роля в борбата с корупцията

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК! Сотир Цацаров внесе в парламента концепцията си за управление на КПКОНПИ: Надграждане на постигнатото, но при значително по-активна роля в борбата с корупцията

на 26.11.2019
28267
11
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК! Сотир Цацаров внесе в парламента концепцията си за управление на КПКОНПИ: Надграждане на постигнатото, но при значително по-активна роля в борбата с корупцията
Автор: ПИК
26.11.2019
11
28267

Концепция за работата си като председател на КП КОНПИ внесе в Народното събрание досегашният главен прокурор Сотир Цацаров, който бе номиниран за поста от ПГ на ГЕРБ и Обединени патриоти. Той бе предложен, след като за неговото място бе издигната и гласувана от ВСС номинацията на заместника му Иван Гешев, а днес президентът Румен Радев подписа и указ за назначението му. 

Надграждане на оставеното от Пламен Георгиев, но при значително по-активна роля както в борбата с корупцията, така и в обществения дебат – така най-кратко може да се опише концепцията на Сотир Цацаров за управление на антикорупционната комисия. В документа действащият главен прокурор и кандидат за поста началник на КПКОНПИ в подробности излага идеите си за развитие на органа.

Някои от основните моменти в нея носят белега на промените, които Цацаров направи в поведението на държавното обвинение по време на своя мандат. Например, за последните 7 години ПРБ значително засили присъствието си в медиите, а комуникацията беше двустранна – журналистически разследвания нерядко се оказваха в основата на последващи действия на прокуратурата. 

„Необходимо е въвеждането на постоянен медиен мониторинг по отношение на публикации, съдържащи данни за корупция, при напълно равно третиране на всички медии като източник на информация”, посочва в концепцията си той.

В същото време той отбелязва и че „комисията се нуждае и от по-активна медийна политика. На медиите, при равен достъп, следва редовно да се предоставя актуална информация, както чрез прессъобщения, публикувани и на интернет страницата, така и пряко, от председателя и членове на комисията”.

По отношение на противодействието на корупцията, Цацаров предлага една по-солидна структурна промяна – създаване на териториални звена към дирекция „Противодействие на корупцията” в страната, тъй като в момента служителите на КПКОНПИ извън София имат правомощия само по линия на отнемането на незаконно придобито имущество.

Кандидатът за началник на КПКОНПИ ще иска „начален преглед” на всички започнати проверки за корупция по високите нива на властта и след това ежеседмичен отчет на свършеното по тях.

Сред другите дейности на комисията, които главният прокурор иска да реформира, е процесът по изготвяне на становища за корупционните рискове в предлагани законопроекти. „За да се формулират препоръки по представен законопроект е нужен силен правен екип и експертиза по конкретния предмет на законопроект”, подчертава Сотир Цацаров. 

Ексглавният прокурор изтъква, че концепцията следва закона, свързан с дейността на комисията и иска ясно и детайлно регламентиране на правомощията на всеки член на КП КОНПИ. Цацаров изтъква, че е необходимо преструктуриране на агенцията и създаване на поне една нова дирекция "Информационно обслужване и технологии". Според него закованата бройка от 482 служители на комисията трябва да се отмени, тъй като сега няма механизъм за свиване на щата с оглед на бюджета или обратното.  

Според ексглавния прокурор може да се възложи на Инспектората към КП КОНПИ да прави проверките за лоялност и почтеност на служителите. Сред предложенията на Цацаров е и това комисията да има своя обучителна програма, както и създаване на Консултативен съвет от експерти, който да изготвя проекти за становища до парламента. 

Необходимо е засилване на правомощието с отправянето на предложения за антикорупционни мерки, пише в концепцията си бившият обвинител № 1. 

Цацаров иска и мерки за защита на подателите на сигнали за корупция, които да бъдат разработени съвместно с МВР, както и промяната на формата на сигнала на сайта на комисията. 

В края на концепцията той предлага звената на КПКОНПИ, които са пръснати в няколко сгради из цяла София да бъдат събрани на едно място, като се помисли за едно седалище на комисия "Антикорупция". 

Цялата концепция на Цацаров можете да прочетете ТУК

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 7145
архив

След време днешните млади жени ще остареят и ще се хвалят на внучетата си: - Знаеш ли баба, аз каква бях като млада? На всяка снимка имах по сто лайка!"

няма нови новини
Днес: 246
hot
най-четени новини в момента
сега
3021
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов с голяма новина за България. Премиерът огорчен: С президента Радев трябваше да сме заедно, защо не проявихме малко мъдрост. Провокаторите на БСП опитват бунт, нападат полицаите (ОБНОВЕНА)
x
Как да се справите със съпруг "мамино синче"?
x