ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ даде на заден за дълговете на вероизповеданията - не ги опрощават, а само ги разсрочват (ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ даде на заден за дълговете на вероизповеданията - не ги опрощават, а само ги разсрочват (ОБНОВЕНА)

49811
на 13.03.2019
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ даде на заден за дълговете на вероизповеданията - не ги опрощават, а само ги разсрочват (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Депутатите от ГЕРБ излязоха с извънредно важно съобщение за опростените дългове на вероизповеданията. Партията на Борисов даде на заден и се отказа да опрощава дълговете, сред които и този на мюфтийството от 8 милиона лева, а реши сумите само да бъдат отсрочени. 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Агенция ПИК съобщи изпреварващо тази сутрин, че това ще се случи и ГЕРБ ще се откаже от събралото много негативи решение. 

През последните дни и месеци имаше една основна цел на закона и тя беше да се ограничи външното финансиране за вероизповеданията. това се прави като практика във всички европейски държави. На КСНС през 2017 и 2018 г. тази тема беше част от заседанията. Тогава се обединихме, че трябва да се приеме закон за вероизповеданията и да се ограничи възможността някой друг да плаща заплатите им. Затова предприехме този подход. Видяхме, че има много спекулации покрай опрощаване на задълженията. Видяхме, че темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания, а се говори само за мюфтийството, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Искам да заявя, че никой няма договорка, нито има извиване на ръце от страна на ДПС. Ние сме положили с Карадайъ подписи, за да се знае, че всички вероизповедания ще имат опростени задължения, допълни Цветанов.

Искам да кажа на всички политически сили, които се изказват, да си припомнят протоколното решение между България и Турция за това как България ще приема дарения от Турция и как дирекцията по вероизповеданията ще опрощава мита. Искам да споделя, че всяка една държава поддържа своите малцинства или религиите по света. Ние не правим заключение и предоставяме около 2 милиона лева за всички български църки, които са към православната църква по света, посочи той.  

Правим предложение между първо и второ четене за отсрочване на задълженията, натрупани към края на 2018 г., а не амнистиране, подчерта той. И допълни, че срокът на разсрочване ще бъде уточнен допълнително. 

Ние много ясно показваме, че търсим вариант за решение. Надяваме се да получим подкрепа от другите политически сили. И днес мога да заявя, че тези пари, ако бъдат опростени, всяко вероизповедание щеше да започне на чисто. И всяко вероизповедание щеше да може да си изплати възнагражденията от субсидиите. Имамите не могат да получат сега заплатите си, защото сметките им са запорирани, заяви Цветанов. 

Той благодари на финансовия министър Владислав Горанов, тъй като без неговата подкрепа нямало да се стигне дотук. 

Способът за отсрочка е познат, не е иновация. Чрез разсрочването ще може да се платят частично възнагражденията на имамите. През цялото време на разсрочването дълговете са обезпечени. Периодът ще е такъв, че да даде възможност годишно хем да се погасяват задълженията, хем да се плащат заплатите, каза Горанов. На въпрос за държавната субсидия той обясни, че тя няма да бъде блокирана изцяло и именно по този начин ще се обезпечават заплатите. 

Запитан дали премиерът е заповядал обрата в позицията на ГЕРБ Владислав Горанов посочи, че лидерът на партията участва във всички решения. А промяната в решението дошла на база на обществените реакции, като целта била законът да остане работещ. 

Премиерът се срещна вчера и с мюфтията, и с патриарха, чест му прави. Само политиците насаждат омраза. В ГЕРБ има всякакви хора - има протестанти, евангелисти, мюсюлмани, заяви още Цветанов. 

Запитан за Панайот Рейзи и дали ГЕРБ ще оттегли подкрепата си от кмета на Созопол, той отговори, че винаги мерят с един и същ аршин. Нека видим какви са резултатите от разследването, но сега говорим само за евроизборите, отсече той. 

 Вижте целия брифинг във видеото на живо на ПИК TV:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ПИК TV: Борисов на среща със симпатизанти: ППДБ са направили 200 метра път за 3 години, а до него дупки и жаби скачат. Засилва се усещането, че се връщаме на власт. Цял живот съм се имал за умен и красив и сега изведнъж се яви Христо....(ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV: Борисов на среща със симпатизанти: ППДБ са направили 200 метра път за 3 години, а до него дупки и жаби скачат. Засилва се усещането, че се връщаме на власт. Цял живот съм се имал за умен и красив и сега изведнъж се яви Христо....(ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК