Вход
София
Времето в София 21 o C

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Ставаме модерни и скоро ще бием градушките със самолет - ето как ще се пазим от ледени блокове и в градовете

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Ставаме модерни и скоро ще бием градушките със самолет - ето как ще се пазим от ледени блокове и в градовете

на 26.05.2017
1101
0
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Ставаме модерни и скоро ще бием градушките със самолет - ето как ще се пазим от ледени блокове и в градовете
26.05.2017
0
1101

Изпълнителната агенция за "Борба с градушките" се модернизира! Обмисля се взимането или оборудването на самолет, с който ще бием градушките, като с него ще може да се пазят и градове! Това съобщиха специално за ПИК от Министерството на земеделието.

Силна градушка удари Хасковско (снимка)

Силна градушка удари Хасковско (снимка)

Мощна буря с гръмотевици и градушки удариха...

на 30.05.2014

„В момента се следи обстановката в Съединение, Свиленград, Пловдив и Първомай. До неделя времето остава нестабилно. Ще вали на много места. В късните следобедни и вечерни часове в неделя валежите постепенно ще спират. От понеделник температурите постепенно ще се повишават. В края на следващата седмица отново е възможно лабилизиране на атмосферата и развитие на мощна купесто-дъждовна облачност. Но това е твърде дълъг период от време. По тази причина ежедневно на командните пунктове на Изпълнителна агенция по градушките се изготвя прогноза, свързана с развитие на градоопасни облаци“, съобщава специално за ПИК Цветелина Димитрова, Началник отдел Информационно обслужване в Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Ето какво споделят още пред ПИК от Агенцията във връзка с наше запитване:  

На базата на синоптични карти, числени модели и сателитни данни всеки ден от експерти на командните пунктове се изготвят прогнози за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност.

Тъй като местоположението и момента на развитие на градовите облаци е трудно прогнозируемо, радарите работят непрекъснато на 24 часов режим.

На командните пунктове се получава радарна информация денонощно на всеки 4 минути. По нея се наблюдава движението и развитието на конвективните процеси и се определя степента на градоопасност на всеки облак в защитаваната територия. От командните пунктове се определя и мястото в облака, където трябва да се осъществи засева (въздействието) и се подават команди към ракетните площадки за изстрелване на противоградовите ракети към градоопасните облаци.

От изключителна важност е въздействието да се осъществи в ранен стадий от развитие на облака, преди формирането на големи градови зърна в него.

Ефективността на оказваните въздействия е висока - от над 70 до 90%.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките” защитава територия от 17 милиона дка с интензивно земеделие, като 11 и половина милиона дка е земеделска земя в най-градобитните райони на страната.

Агенцията има 8 регионални дирекции със 199 ракетни площадки и 9 командни пункта.

Противоградовият сезон е открит на 27 април, а първото въздействие е на 28 април т.г.

Към днешна дата, 26 май, са проведени 36 въздействия с 1313 ракети, с които е въздействано върху градоопасни облаци.

Като сравнение може да се посочи, че към момента са проведени два пъти по-малко въздействия в сравнение със същия период от миналата година. (б.а.- към същата дата на 2016 г. въздействията са били 70.)

Максималният период, за който може да се предвиди развитието и на базата, на което се изготвят прогнози, е за около 10-15 дни напред. Най-достоверна е информацията за първите 5 дни от тях.

Агенцията „Борба с градушките” работи по програма за разширяване на територията, обхваната от противоградова защита. Това е залегнало като приоритетна задача в съвместната програма за управление на ГЕРБ и Обединените патриоти.

В тази насока през тази година се предвижда да продължат дейностите по изграждане на два командни пункта в Хасковска област и Подбалканската долина и над 60 нови ракетни площадки. Очаква се по план те да започнат работа през 2018 г., като това е първият етап от разширението.

На следващ етап е предвидено да бъдат обхванати и други територии от страната, като се предвижда включването на самолетен способ за въздействие. При спазване на плана за разширението се очаква той да влезе в действие след 2019 година. Чрез самолетния способ ще може да се осъществява и защита над градовете, тъй като ракетният способ напълно изключва стрелба към населени места и големи промишлени обекти.

По отношение сигурността Изпълнителна агенция „Борба с градушките” работи с общините за предоставяне на информация на фермерите и жителите на местата, където се извършва противоградова защита. За уведомяване на населението се раздават листовки от служителите на агенцията, в които се обяснява как да се процедира в случай на намерени отломки от ракетите в землищата им.

По отношение на старта на противоградовия сезон – най-важно е да се подчертае, че са осигурени ракети за настоящата година.

В случай на необходимост от допълнително количество ракети, такава възможност е предвидена по съответния ред чрез Министерство на земеделието, храните и горите, така че няма притеснения за обезпечаването на сезона.

На ракетните площадки има по трима стрелци на смяна, които работят денонощно по утвърдените и действащи графици.

Сподели:
свързани новини
КАПРИЗИТЕ НА ВРЕМЕТО! Поройни дъждове и градушка удариха страната (СНИМКИ) КАПРИЗИТЕ НА ВРЕМЕТО! Поройни дъждове и градушка удариха страната (СНИМКИ)
Поройни дъждове и градушки се изсипаха в страната, като...
на 05.05.2017
Градушка колкото грахово зърно очука Смолян Градушка колкото грахово зърно очука Смолян
Градушка, с големина на грахови зърна, вали в Смолян....
на 09.05.2017
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

През цялата нощ тя стенеше във възглавницата и изпитваше неистово желание. Прехапваше устните си, сънят й бе тревожен и накъсан... До края на пустата диетата оставаше само час и половина.

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1559
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Доц. Георги Рачев с горещи разкрития за летния сезон и времето до края на отпуските
x
10 правила при секса с нов партньор
x