ИЗВЪНРЕДНО ОТ ВОЙНАТА! Украйна отстъпва на Донецкия фронт

Европа

ИЗВЪНРЕДНО ОТ ВОЙНАТА! Украйна отстъпва на Донецкия фронт

39655
преди 5 часа
ИЗВЪНРЕДНО ОТ ВОЙНАТА! Украйна отстъпва на Донецкия фронт
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Руските сили навлязоха в покрайнините на фронтовия град Торецк в Източна Украйна, съобщиха днес украинските военни, по-малко от седмица след като падна и град Угледар.

препоръчано

За Украйна Торецк е фронтови град от 10 години насам след преврата през 2014 г. Оттогава досега той се превърна в опора за властта в Киев. За Москва завземането на града, известен до 2016 г. като Дзержинск, би доближило Владимир Путин до завладяването на Донбас, отбелязва Ройтерс.

Русия, която в момента контролира малко под една пета от украинската територия, настъпва към град Торецк от август насам, завземайки село след село с пехота, подпомагана от все по-масираното използване на силно разрушителни управляеми бомби, припомня още агенцията.

“Ситуацията е изключително нестабилна, водят се тежки улични боеве, коментира пред украинската телевизия Анастасия Бобовникова, говорител на оперативно-тактическата група “Луганск”. По думите ѝ руснаците са навлезли единствено в източните покрайнини на града.

В същото време руските военни канали пишат, че руските въоръжени сили отдавна действат в източните сектори, докато сега боевете се водели в западната и централната части на града.

По последни данни няколко украински части, действащи в Торецк, след като са претърпели значителни загуби, са напуснали позициите си в града и се оттеглят на запад, като по време на отстъплението си са попаднали под контрастрелба от западните предградия на Торецк.

Украинската агенция УНИАН пък пише, че по време на ожесточените боеве за Угледар преди седмица, ранени украински войници са останали в града, тъй като не могли да се евакуират.

“За съжаление, не успяхме изведем всички, евакуационните групи понякога дори не стигаха до точката на евакуация”, казва Александър Охрименко, командир на 72-ра механизирана бригада, по-известна като “Черните запорожци”, която до последно защитаваше твърдината.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи във вторник за превземането на селата Зоряное Первое, и Золотая Нива. “Военните от гупировката войски “Юг” продължиха настъплението си и освободиха село Зоряное Первое в Донецк”, казва ведомството. Според изявлението войските от “Изток” са поели контрол и над Золотая Нива, западно от Угледар.
 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 8 октомври: Везните да не пътуват, сексът е препоръчителен за Близнаците и Девите, но Овните да не си го и помислят САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 8 октомври: Везните да не пътуват, сексът е препоръчителен за Близнаците и Девите, но Овните да не си го и помислят
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за подготовката на изборите - без секции в Израел и Ливан заради ситуацията там (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за подготовката на изборите - без секции в Израел и Ливан заради ситуацията там (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК