ИЗВЪНРЕДНО: Спецов изгърмя, сменя го човек на Радев, арестуван и съден за измами с ДДС

АВТОРСКИ НОВИНИ

ИЗВЪНРЕДНО: Спецов изгърмя, сменя го човек на Радев, арестуван и съден за измами с ДДС

166104
на 05.08.2022
ИЗВЪНРЕДНО: Спецов изгърмя, сменя го човек на Радев, арестуван и съден за измами с ДДС
Автор:   ПИК

Шефът на НАП Румен Спецов, близък до предишната власт и най-вече до бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев, ще бъде сменен. Това научи ПИК от свои източници в Министерски съвет.

препоръчано

По-рано днес Спецов е извикан на "Дондуков" 1 и е уведомен, че повече няма да разчитат на него начело на Националната агенция по приходите.

Изненадваща информацията за неговия заместник начело на приходната агенция. Това ще бъде бившият шеф на фонд "Земеделие" Борис Михайлов.

Припомняме, че преди година, когато Михайлов беше назначен начело на фонд "Земеделие", около него се разрази голям скандал. Тогава от ГЕРБ разкриха, че той е съден и арестуван за измами с ДДС.

Според справка в Държавен фонд "Земеделие", Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

В сайта обаче не са посочени други данни за новия изпълнителен директор на Фонда, както и няма друга информация за биографията му, както и дали е бил данъчен служител в район "Овча купел".

Справка на ПИК в Търговския регистър показва, че лице с имена Борис Давидов Михайлов е бил съдружник в три фирми "АЛБОР" ЕООД, "ФОРТЕКС ГРУП 2000" ЕООД и"НББ ГРУП 2000" ЕООД, като по-различно време назад във времето той е прехвърлил дяловете си на други лица. Фирмата "НББ ГРУП 2000" ЕООД е зличена от Търговския регистър, като през 2015 година Михайлов прехвърля дяловете си на жена със същата фамилия - Емилия Александрова Михайлова, която е родена през 1957 г. и към днешна дата е едноличен собственик на капитала на дружеството "АЛБОР" ЕООД Борис Давидов Михайлов е имал участие отново до 2015 г. Във фирмата "ФОРТЕКС ГРУП 2000" ЕООД Михайлов е заличен от съдружниците през 2009 г.

В интернет може да се открие и статия на несъществуващия днес в. "Пари", качена онлайн през 2004 г., разкрива подробности за обвинението срещу фабриката за ДДС. Според информацията с дата 4 октомври предстои да се извършат съдебно-счетоводни експертизи, проверка на данъчните досиета и обобщаване на уликите. Към тази дата, се очаква следователи да започнат изземване на данъчни досиета, предстои проверка на всяко платежно нареждане, чрез които е извършвана измамата.

"Това беше потвърдено и от данъчните. На въпрос ще има ли дисциплинарни производства срещу уличените, шефът на Главна данъчна дирекция Николай Попов отговори: Вие откъде знаете, че са уличени, чакаме материалите от МВР.

За сметка на това фабриката за ДДС, заради която 5-ма души са в ареста, ако се вярва на първоначалната информация, е източила 15 млн. лв. По данни на следствието 60 фиктивни фирми са използвани по три пъти за точене на ДДС за около 800 хил. лв. Престъпната мрежа беше разкрита в края на миналата седмица от НСБОП и прокуратурата. Обвиненията засега са насочени към бизнесмена Пламен Калчев и съпругата му Цветелина, Ивайло Колев и данъчния служител Борис Давидов от данъчната служба в Овча купел, които за около 9 месеца са издавали и използвали документи с невярно съдържание за незаконно възстановяване на ДДС. За престъплението се предвиждат от 10 до 20 години затвор. Ден след арестите на основната група беше задържан още един данъчен - Теодор Делчев от данъчна служба Триадица. Той сам се предаде на полицията в петък вечерта.

Цялото обвинение срещу фабриката се крепи на показанията на анонимен свидетел, който е разкрил схемата за източване на ДДС и посочил познанство на лицата помежду им. Данните се подкрепяли още от конфискувано тефтерче и подслушани разговори. В съдебната зала се разбра за използваните спецсредства по време на разследването. Подслушвани са били телефоните на Камишев и Михайлов и записани техни разговори с Калчев. В тефтерчето пък фигурирало името на Михайлов като получател на крупни суми от Калчев, срещу когото има дознание за отвличане. Като данъчен контактувам със стотици фирми, нямам нищо общо с това, в което ме обвиняват, заяви Марио Камишев. Чакат се още арести, а по информация на МВР в схемата са участвали общо 8 лица.

В системата Дакси срещу името Пламен Калчев и съвпадение на възрастта /34 г./ стоят фирмите Олинекс-6, Глобална Реклама България и Интер трейд. Нито един от обявените за фирмени телефони не е действащ, а фирмите не фигурират в списъка на фиктивните търговци на Главна данъчна дирекция. Зад името на Цветелина Калчева със 100% собственост са фирмите Тоницвет консулт и Дрона. Пред съда другият обвинен Ивайло Колев не успя да обясни с какво точно се занимава", пише още тогава изданието.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ: Защо е добре мъжът да... изневерява НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ: Защо е добре мъжът да... изневерява
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Властта бори водната криза в Своге със спешни мерки - пренасочват вода от Петрохан (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Властта бори водната криза в Своге със спешни мерки - пренасочват вода от Петрохан (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това