Вход
София
Времето в София 15 o C

Изкуствоведът и художник проф. Свилен Стефанов възмутен: Яра Бубнова не е учен, не е изследовател, не е известна и няма основание да управлява Националната галерия

Изкуствоведът и художник проф. Свилен Стефанов възмутен: Яра Бубнова не е учен, не е изследовател, не е известна и няма основание да управлява Националната галерия

на 03.12.2018
39339
13
Изкуствоведът и художник проф. Свилен Стефанов възмутен: Яра Бубнова не е учен, не е изследовател, не е известна и няма основание да управлява Националната галерия
Автор: ПИК
03.12.2018
13
39339

Разразилият се скандал около скромната изложба на т.н. Ода Жон в Националната художествена галерия – Дворрецът, който стана известен като „Голямото плюскане” заради саламената вакханалия във формата на полегнали жени на маси в балната зала, поглъщани от 100 души, не спира да възмущава творците. И то не точно със самото плюскане, колкото с опитите то да бъде представено като авангардно изкуство. Най-възмутени от всички именно авангардните творци.

Представяме ви мнението на изкуствоведа, критик, куратор и художник проф. Свилен Стефанов, автор на първото цялостно изследване на концептуалното изкуство в България между 70-те и край на 90-те години в България и ръководител на Катедра „Изкуствознание” в Националната художествена галерия.

То е публикувано в сайта за изкуство „Фикусарт” под заглавието „Националната галерия по наклона на личните зависимости и груповите интереси”. Ето и пълният му текст:

Ще започна този текст с думи на проф. Чавдар Попов от наскоро публикувана статия (Култура - Брой 32, 08 ноември 2018), посветена на нашата Национална галерия (НГ): “Какво друго впрочем да очакваме в една обществена среда, при която обликът на Националната галерия вместо от съвременните универсални музеологични стандарти се определя от клиентелизма, от личните зависимости и от груповите интереси, а професионализмът е изтласкан в задния двор за сметка на художествената самодейност?“

За съжаление е прав Ч. Попов и тъжен факт е, че сборът от лични зависимости и художествена самодейност (авторитаризмът се изрази в ненужни сливания на галерии, а самодейността в създаването на чудати музейни експозиции) доведе до поредното недоразумение в Националната галерия – този път под формата на директорско назначение (до конкурс).

Бях решил да не обръщам внимание, тъй като все още гледам на българското общество като на работещ организъм, който би се справил със случайни или умишлено предизвикани инфекции. Така или иначе вниманието ми беше привлечено от скандал в социалните мрежи, предизвикан може би от пърформанс, а може би от сбъркани представи за светски стил. Става въпрос за трапезата с русалките от меса.

Самото злощастно угощение не ме възмути особено, доколкото въобще не ме интересува дали присъстващите са се наяли, или са правили пърформанс. Също така ще кажа, че харесвам работите на Ода Жон и имам най-високо мнение за професионализма на куратора на изложбата Надежда Джакова.

По мое мнение (може и да греша, разбира се) публикуваните фотографии показват лица на хора, които най-простодушно ядат, очевидно без да подозират, че са участници в пърформанс, в който жената бива (и символично, и съвсем реално) изядена. Но колкото и човек да се автосугестира с посланията на този появил се постфактум (впрочем също отчаяно простодушен) феминизъм, все пак неизбежно допуска, че под повърхността на добилата медийна популярност случка се крият и по-сериозни проблеми.

На преден план излизат въпроси. И тъй като те едва ли ще се харесат на мнозина, веднага искам да кажа, че ни най-малко не ме интересува националността на изпълняващата длъжността на директор Бубнова, нито пък чудните пътища, по които се е озовала на поста в Националната галерия. Мисловният ми хоризонт принципно надхвърля подобна тематика и ако някой си прави сметка да ме обвини в национализъм или русофобия, то просто не е познал. Имам великолепни приятели сред руските художници, а миналата година имах и самостоятелна изложба в Москва.

Първо, питам се, защо се допуска до възможността да бъде директор на НГ човек, за когото не съществуват дори косвени данни да е специалист по българско изкуство. Не бих приел възражение от типа, че проектодиректорката живее тук отдавна и че между другото го е изучила. Ако е така, къде са научните резултати – публикациите, изследователските изложби, участието в научни форуми. Има ли Бубнова поне една книга, посветена на някакъв важен проблем, отнасящ се до българското изкуство?

Частично отговорът на подобни въпроси е свързан с факта, че новата директорка от средата на 90-те насам е основател на частния Институт за съвременно изкуство (ИСИ). Той се състои от не особено широк кръг от автори, с чието куриране до голяма степен се изчерпват и интересите на Бубнова към съвременното българско изкуство.

И така, Бубнова е лидер в частна организация, с която безспорно е реализирала множество изложби, включително с международно участие и в чужбина. Това обаче далеч не означава, че можем да говорим дори за зачатъци на изследователски подход към далеч по-сложните тенденции и процеси, които протекоха и протичат в българското изкуство от началото на 90-те насам.

Има ли нужда НГ от човек, който до този момент е разигравал на художественото поле подчертано диференциращи стратегии, без изключение подчинени на строго конкретен групов интерес? Също така силно се съмнявам, че личностната самооценка на Бубнова поне малко съвпада с образа, изграден през десетилетията в оценъчната система на професионалното съсловие на българските художници. Там тя е, директно казано, непопулярна.

И се питам, дали тези отговорни фактори, които предполагат, че назначението на Бубнова е удачно за НГ, имат ясна представа за нейното реално влияние извън вече споменатия художнически кръг. Както и за характера на институцията, в центъра на която я поставят. Нужно ли е да се напомня, че още Народният музей в София е създаден от видни учени с огромен принос тъкмо в изучаването на българското изкуство. Бубнова не е учен. Тя не е изследовател. Както стана ясно, в най-добрия случай се е занимавала с кураторски практики, но тъкмо техния сепаратистки характер ни най-малко не подсказва за желание и възможности за осмисляне на далеч по-сложната и често противоречива картина на съвременното българско изкуство. Повече от възможно е НГ да бъде неправомерно обременена с интересите на ИСИ.

Също ми е интересно дали отговорните дори за временното назначаване на Бубнова са се огледали (дори само в рамките на НГ) за съществуването на личности, чиито научни и изследователски постижения биха отговаряли на този пост. Най-бърза справка показва, че в структурата на НГ и сега работят хора с реални научни приноси. Впрочем има и професори и доктори по изкуствознание. Интересно как при подобни дадености се е стигнало точно до идеята за Бубнова?

На преден план на публичния интерес стои и въпросът с откупките с прочутите „дарени милиони“. В интервю изпълняващата длъжността директор спомена за откупуване на работа на Кристо. Естествено, за много пари. В този ред на мисли, тук отново проличава, че Бубнова няма отношение към българското изкуство и към реално работещите у нас творци. С малките изключения, за които вече стана дума.

Подобно предложение означава, че художниците, които създадоха българското изкуство след 1989 г., и то напук на икономическите несгоди на прехода, отново ще останат извън колекцията на НГ. Тях ги няма там, защото поради липса на средства, с десетилетия техни творби не са откупувани. Както е тръгнало, липсите от изкуство от 90-те (и нататък) пак няма да бъдат попълнени. Огромна е вероятността творците от близкото минало и настоящето отново да бъдат пренебрегнати, а в резултат българското изкуство да отбележи странен хиатус в слоевете на историческото си развитие. Отново с някои лесно предвидими изключения.

Поради всичко гореказано и особено поради последната песимистична хипотеза, силно се надявам отговорните държавни мъже и жени да насочат футурологичните си прозорливости в посока на опитни музейни работници, с научна дейност и достатъчно култура, предпазваща ги от изпадане в гранични хипостази в балната зала на Двореца. Пък после да се налага да ги оправдават с измислици от типа, че всичко било като в акция на „Флуксус“. Впрочем, покойният критик Руен Руенов съвсем удачно определяше подобни случки като „постмодернизъм от естествен произход“.

Сподели:
свързани новини
Ода Жон и шефката на НХГ Яра Бубнова нагло се изгавриха с паметта на Апостола на свободата Ода Жон и шефката на НХГ Яра Бубнова нагло се изгавриха с паметта на Апостола на свободата
Раблезианското пиршество в сградата на някогашния турски...
на 01.12.2018
Напиши коментар »
(13)
1
Яра Бубнова е рускиня, следователно може да прави каквото си иска в България, защото ние сме васали на Русия и вече 74 години сме управлявани от руски граждани или от русофили, пълзящи на колене пред руските си господари.
2
Ода Жон и Яра Бубнова нагло се изгавриха и с паметта на Апостола на свободата! Раблезианското пиршество в сградата на някогашния софийски конак, в която е бил съден Васил Левски, е истинско кощунство и дръзко, цинично посегателство върху националната ни идентичност и традиции, смятат в Гражданско сдружение „Православна младеж – Св. Петка Търновска“. Скандалният коктейл под формата на „пърформанс” в балната зала на Националната галерия, на който „културтрегери” се гощаваха със свински филета, шунки, луканки, салами и дебели пластове пастърма, оформени като полегнали голи женски фигури, а междувременно се черпеха и с марков алкохол, съвсем справедливо предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, но тя не бива да отшуми като всяко чудо за три дни, защото не е само проява на лош вкус, категорични са членовете на Сдружение „Православна младеж – Св. Петка Търновска“. Най-потресаващото в случая е, че пошлият банкет с отрупаните с десетки килограми месо дълги софри се случва именно в Княжеския дворец, който всъщност е някогашният конак, припомнят от неправителствената организация. От старата сграда на конака, в който е бил разпитван и съден Васил Левски, са запазени каменните основи, върху които е изграден Княжеският дворец, и частично фасадата. Знае се по документи и свидетелства на съвременници, че в основите на конака са и занданите, в които са били затваряни поборници, революционери, комитетски хора. По време на разпитите, преди да бъде изпратен на бесилото, Левски е бил затворен в една от мрачните килии под конака. Но може би най-възмутителното е, че вулгарният „коктейл-пърформанс” на Михаела Дановска, по-известна като Ода Жон, се провежда тъкмо в годината, в която отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски!
3
Започнаха да ме наболяват костите на ръцете. Ръцете на майка ми са на страшни буци, всичките пръсти са «разкривени». Страх ме е историята да не се повтори, купих си крема. Няма болки, дискомфорта премина.https://bit.ly/2qaijq3
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
А небръснатото леке си мълчи ли,мълчи.То бива антифейс,но небръснатия няма стигане.
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Стискам палци на ПИК да уволнят и Бубнова и брадатото недоразумение.
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Този тюфлек Боил Банов кой го назначи за министър на културата?
10
Този Банов въобще не е на мястото си!Има вид на наркоман и идиот.След такъв гаф,просташки бих казал и двамата,заедно с рускинята да се махат!Хората трябва да се бунтуват за такива ненормални неща,а не за горивото!
11
Kam PIK ! Molia izbiraite za komentar POPULIARNI LICHNOSTI imasti izvestnost v kulturnite sredi,a ne takiva kato gornia gospodin ,koito se polzuva s populiarna neizvestnost? Ako JARA BUBNOVA e nepodhodiasta,koi e po podhodiast -toi ili SLAVA?
12
Максимално отслабване за мързеливите: до -21 кг на месец, гарантирано!http://bit.ly/2kqNpXz
13
Боже мой, в тая държава наистина е бъкано със слепи дебили! Не проумяхте ли, че това е сатанински ритуален канибализъм. Вместо целодневно да гледате порно, поровете малко из мрежата и вижте вековните оргии на черната аристокрация. Ако някои от дебелогъзите чревоугодници около масите не са били наясно поради слабоумие, то организаторите няма как да не са били в час. Боже пази България!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 9353
архив

– Сине, едно птиченце ми каза, че пушиш трева. Това е много лошо! – Мамо, ти явно си на нещо по-силно, щом птичките ти говорят…

 

няма нови новини
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
сега
1371
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Полицаи продължават търсенето на човешки останки край Негован (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
6 знака, че сте в токсична връзка
x