Излезе невероятната истина за Петър I Велики

ЧАС ПИК

Излезе невероятната истина за Петър I Велики

73178
на 13.08.2023
Излезе невероятната истина за Петър I Велики
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Сензационната книга Личният живот на Петър I Великиот поредицата на „Милениум“ за интимните тайни на великите владетели вече е на пазара.

препоръчано

Любопитният том с автор Ростислав Ботев е първото българско изследване върху личността на Петър I Велики (1682-1725), смятан за най-великия владетел в руската история. Той стъпва върху богата документална база и съчетава разказа за неговия живот с преглед на особената социокултурна среда, в рамките на която се оформя като личност, а впоследствие налага грандиозните си управленски идеи.

В края на XVII век руското царско семейство преживява серия от драматични събития, които предопределят последвалите размирици в страната и оставят трайни следи в неукрепналата душевност на младия Петър. Той е коронясан едва на 10-годишна възраст, но бързо си спечелва авторитет благодарение на своята желязна воля и непоколебимост. Много от действията му се отличават с жестокост, която няма как да бъде разбрана от гледна точка на съвременните критерии за хуманност. Още повече че царят не проявява милост дори към своите най-близки като сестра си София и първородния си син Алексей – тя е изпратена на заточение, а той е осъден на смърт.

Петър е известен най-вече със своето мащабно реформено дело, засягащо държавното устройство, обществените порядки и икономиката на Русия. В това отношение заимства от най-добрите западноевропейски практики. С тях самодържецът се запознава лично по време на своите обиколки из Стария континент, където усилено изучава достиженията на модерната цивилизация в стопанството, архитектурата, образованието и др. Венецът на неговото управление обаче е триумфът във Великата северна война (1700-1721), в която руският владетел разгромява могъщия шведски крал Карл XII и печели значително териториално разширение за страната си. След тази победа Петър Велики превръща Русия в истинска империя и очертава основните жалони на нейното вътрешно- и външнополитическо развитие, които през следващите столетия я правят неизменен фактор в международните отношения.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК