Изложбата "Не/разказаните образи от един тефтер" предизвика огромен интерес (СНИМКИ)

ГОРЕЩО

Изложбата "Не/разказаните образи от един тефтер" предизвика огромен интерес (СНИМКИ)

13144
на 27.05.2021
Изложбата Не/разказаните образи от един тефтер предизвика огромен интерес (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Изложбата "Не/разказаните образи от един тефтер" на колекцинера и предприемач Красимир Дачев предизвика огромен интерес при официалното откриване в Галерия и Зала “Оборище 5” в София. Тя беше представена от нейния куратор Пламен В. Петров, който обяви, че е съпътствана с много текстове, защото ни връща към личностите и събитията на 1924 г. Тефтерът запечатва културата в София през тази година. Той дава много историческа информация, подчерта той.

препоръчано

„Моята работа е да събирам исторически артефакти. Ще продължавам да подкрепям родолюбиви инициативи. Изложбата е една провокация към всички изкуствоведи“, каза Красимир Дачев. „Това е поредна изложба на г-н Дачев и благодарим, че избра отново нашата галерия. Тя е със свободен достъп до 9 юни 2021 г. в двете зали“, заяви Деница Гергова, артистичен директор на Галерия и Зала “Оборище 5”. На откриването присъстваха посланикът на Италия в България Н.П. г-жа Джузепина Дзара, културни дейци, бизнесмени и много гости.

Изложбата "Не/разказаните образи от един тефтер" е посветена на един тефтер, новоразкрит артефакт от далечната 1924 г., който почти век след неговото създаване попада в колекцията на предприемача Красимир Дачев. Този на пръв поглед неугледен куп от страници, по които времето е оставило своите следи, е изпълнен с бързи скици и кратки записки от Александър Божинов, Борис Денев, Никола Танев, Миша Танева и арх. Атанас Донков. Съхранена е и една портретна рисунка на художника Александър Божинов от неговия син Любен, която е добавена години по-късно през 1953 г., когато карикатуристът е вече на 75 години.

В изложбата и придружаващото я печатно издание освен тефтера са включени и творби от колекцията на г-н Красимир Дачев, значителна част от които не са изследвани и предстои да бъдат проучени от изкуствоведи. В този смисъл проектът „Не/разказаните образи от един тефтер“ бива да бъде мислен като отваряне на една нова страница, върху която да бъдат вписани изследователските усилия на специалистите. Нещо повече – като вглеждане в една епоха, която не само продължава да ни впечатлява с разказите си, но и да се отразява осезаемо и дискретно в цялото сетнешно развитие на изкуството в страната ни, доказвайки за пореден път, че човечеството е дотолкова същото във всички времена, че историята не ни информира за нищо ново или странно в този момент.

Експозицията може да бъде разгледана до 9 юни, от 12:00 ч. до 18:30 ч. /неделя и понеделник - почивни дни/ в Галерия и Зала "Оборище 5".

За повече информация: Гергана Иванова, „Връзки с обществеността“, Галерия и Зала "Оборище 5" – тел. 0886 252655

 

Сподели:
Бомба x
Конгресмени от САЩ за НЛО: Става нещо, с което не можем да се справим Конгресмени от САЩ за НЛО: Става нещо, с което не можем да се справим
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 177
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това