Изплуваха още разкрития за неуспелия преврат в "Промяната". И Асен, и Кирчо били заложени на дръвника. Ето как Петков се спасил срещу озверелите метежници

Акценти

Изплуваха още разкрития за неуспелия преврат в "Промяната". И Асен, и Кирчо били заложени на дръвника. Ето как Петков се спасил срещу озверелите метежници

1222472
на 04.04.2023
Изплуваха още разкрития за неуспелия преврат в Промяната. И Асен, и Кирчо били заложени на дръвника. Ето как Петков се спасил срещу озверелите метежници

Последвайте ни в Google News Showcase

Вътрешният преврат, готвен в "Продължаваме промяната" преди няколко месеца, е имал за цел отстраняването и на двамата съпредседатели Кирил Петков и Асен Василев, научи ПИК.

препоръчано

За революцията, която в крайна сметка не е гръмнала, тъй като не е успяла да намери достатъчно съмишленици в редиците на харвардската формация, пръв заговори вчера бившият заместник-министър на земеделието и депутат в 48-ия парламент Иван Христанов.

Той се отдели от "Промяната" през февруари, а с днешна дата издаде, че една от причините са решението му е бил заговор за свалянето на ръководството на партията.

Вътрешното брожение срещу лидерите се е надигнало заради изборните резултати от парламентарните избори миналата есен. И тогава, както и сега, ГЕРБ бе първа политическа сила, следвана от "Продължаваме промяната".

"Имаше огромно напрежение по повод резултатите в изборите, нагнетено напрежение. Хората, от които дойде поканата за вътрешен преврат и която отхвърлих, са добри, почтени и читави. Изобщо не е било насочено към единия или към другия съпредседател. Към мен се спрягаха неща, свързани с генерално отстраняване на ръководството. И на двамата!

Категорично отказах да участвам и казах: "Разберете, това може да бъде само вредно и само разрушително. Няма да има печеливш в тази вътрешно-политическа игра. А моят отказ беше поради две причини - това би било страшно вредно и никой не може да си позволи подобно отношение - ние сме се борили да създадем това движение, и втората - това бе и изключително неморално", заяви по-рано днес в интервю пред БНР Иван Христанов. 

От тогава насам, вътрешно-партийните крамоли, за който той говори, са претърпели трансформация и метежниците вече са разделени на лагери - единият е на Асен Василев и Даниел Лорер, а другият - на Кирил Петков, чийто гръб със сигурност е подкрепян от неговата Лена и Радостин Василев. 

За разцеплението в партията на "почтените" призна в прав текст бившият им министър на транспорта Николай Събев. Куриерският бос вчера директно поиска оставките на Асен Василев и Лорер. 

"Събев отправи директен публичен призив, в който се споменава само единия лидер, не и други. Очевидно след онзи процес, в който се опитаха да въвлекат мен, а аз отказах, има допълнително наслагване. Сега явно вече са създадени лагери. Думите на Събев трябва да бъдат взети на сериозно, но не за да има оставки. Този процес има нужда от лечение - дали ще се изговори на национален съвет, на изпълнителен съвет или на лидерско ниво е без значение. Преди 5 месеца отказах да участвам в такъв процес. Оставки след неособено добрите избори сега, биха свалили доверието в партията още повече", смята бившият зам.-министър на "Промяната". 

По пътя на логиката в крайна сметка излиза, че преди 5 месеца Иван Христанов е предотвратил сигурен разпад на "Продължаваме промяната". Същият Христанов, когото Кирил Петков жертва като водач на листата в Плевен за изборите на 2 април, само и само, за да намести там протежето си Руди Гела, е "спасил кожата му", заставайки срещу метежниците.

След отделянето си от формацията, сега Иван Христанов се е посветил на свой политически проект, с който ще участва на местните избори през идната есен. Въпросния проект Христанов е подготвял още през 2020 г., но го е замразил заради вливането си в редиците на ПП. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 13 май - възможност за успешна изява за Близнаците, запознанство ще промени из основи живота на Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 13 май - възможност за успешна изява за Близнаците, запознанство ще промени из основи живота на Стрелците
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов подпука ППДБ от Самоков: Абе, Денков, ти си с 20 човека в Брюксел, ние сме с 2000 тука, на кой поставяш условия? (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов подпука ППДБ от Самоков: Абе, Денков, ти си с 20 човека в Брюксел, ние сме с 2000 тука, на кой поставяш условия? (ВИДЕО)
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК