Вход
София
Времето в София -2 o C

Изхвърлянията, че Борислав Игнатов от “Да, България” е голям архитект и специалист

Изхвърлянията, че Борислав Игнатов от “Да, България” е голям архитект и специалист

на 18.08.2019
159476
42
Изхвърлянията, че Борислав Игнатов от “Да, България” е голям архитект и специалист
18.08.2019
42
159476

Партията на проваления правосъден министър Христо Иванов е решила да издига кандидатура за кмет на София. Въпреки, че резултатите от няколко поредни избори ясно показаха, че обществото им няма доверие, Иванов не се отказва да се излага и да отнася удар след удар.

Поредният такъв ще получи с кандидата си за столичен градоначалник на предстоящия местен вот, тъй като от "Да, България" решиха да заложат на Борислав Игнатов, който в последните месеци се скъсва да се рекламира в ролята си на председател на съюза на архитектите.

Във фейсбук обаче бе разобличен - Александър Алексиев дава и подробна справка за житието на Игнатов, от която става ясно, че този път разгрома за Иванов и присъдружните му ще е още по-голям. Ето какво написа Алексиев:

СТИГА ЛЪЖИ!

Много ми е неприятно, но да започнеш с лъжи, влизайки в светлината на прожекторите на обществената сцена, не е никак подходящо – меко казано.

Става дума за варненеца Борислав Игнатов, когото трипартийната коалиция ДБ се надява да пробута за кмет на София.

Представят ни го като известен архитект с престижно образование, ценен опит и носител на големи награди. Страшно подходящ кандидат за кмет на столицата – особено на фона на „учителката по руски“, както обичат да наричат Йорданка Фандъкова политическите опоненти на ГЕРБ.

Обаче има една тънкост - ако искате да се убедите в истинността на нечии претенции за образование и професионален опит, намерете човека в сайта Linkedin.

Там няма лъжа и измама, защото ако някой го потърси за работа и той не може да докаже с документи твърденията си, яка му душа. 

От този сайт научих някои не особено лицеприятни подробности. 

Там Игнатов се е представил така: 

„I am an architect interested in and practicing contemporary energy efficient design.“ (Аз съм архитект, който се интересува и практикува съвременен енергийно ефективен дизайн.)

Само че при представянето му за кмет за енергийна ефективност изобщо не стана дума – по-скоро се опитаха да ни внушат, че той ще се заеме да създаде нов архитектурен облик на столицата. 

Тук ще повторя отново - за един кмет най-важни са организационните умения, способността да създава екипи и да работи с тях, без да създава конфликти – както имахме скорошен неприятен опит с младостката община.

И - с извинение - на 47 години все още да нямаш (и да не си имал) семейство не е препоръка за заемане на обществен пост. 

Но да видим какво ни казва професионалният му опит, който е описан така (хронологията е обратна):

1. Owner and Lead Architect

Ignatov Architects

April 2007 – Present 12 years 5 months

(Собственик на архитектурно бюро от м. април 2007 г. до днес – 12 години и 5 месеца.)

2. Consultant

Robert A.M. Stern Architects

January 2006 – February 2006 - 2 months

(Консултант – 2 месеца.)

3. Consultant

HLW International

January 2004 – June 2005 - 1 year 6 months

(Консултант – година и половина.)

4. Architectural designer

Perkins+Will

2002 – 2004 - 2 years

(Архитектурен дизайнер – 2 години.)

5. Architectural designer

SPEC

May 2000 – May 2002 - 2 years 1 month

(Архитектурен дизайнер – 2 години и 1 месец.)

6. Consultant

William Rawn Architects

September 1999 – May 2000 - 9 months

(Консултант – 9 месеца.)

Да обобщим – трудовият опит на кандидата като служител в чужди фирми е отпреди 13 години и с прекалено чести прекъсвания. 

От септември 1999 г. до януари 2006 г. – за 6 години - е успял да смени 5 местоработи! Най-напред 9 месеца, после 2 години и месец, две години, година и половина, две години. 

Едно време на това му викахме текучество и беше ясен знак, че има нещо, което не е съвсем в реда на нещата.

Интересно е, че само часове след обявяването на кандидата, в Уикипедия се е появила обширна статия за него. Там разгледах наградите,които е получил:

От САБ 2010 – за къща-дърво – екологична архитектура;

пак от САБ през 2012 – за къща на равноденствието – енергоефективна сграда; наградата от Министерството на културата „Златен век“ през 2013 г. е всъщност диплом – най-ниския ранг; наградата „Архитект на годината“ за 2010 г. е на вестник “Строителство имоти”; „Сталкер“ – на световно неизвестното варненско студио за графичен дизайн "Сталкер Холдинг", а последната "Живoтвopнa cвeтлинa" от 2017 e caмo зa apxитeĸтypни пpoeĸти c пoĸpивни пpoзopци.

Доста пресилено и хибридно представяне – и нито една „голяма награда“, както пишат в Уикипедия.

Не искам да бъда разбран погрешно - момчето може и да е добър архитект в тесните сфери, към които се е насочил. 

Но е интересно защо след като е завършил специалността „Градоустройство“, не се е занимавал през изтеклите 24 години с градоустройство? 

Това доста убива надеждите на коалиция ДБ да ни внуши, че архитектурата на столицата ще попадне в надеждни ръце. Освен това никой кмет няма правомощия да решава еднолично, всички проекти се явяват на конкурси.

Не намерих и никакви данни за участия на Игнатов в конкурсите, обявявани от Столична община, даже напротив – повечето му проекти са реализирани във Варна, което говори, че той никак не е на „ти“ със София, за да може да я управлява. Отделен е въпросът дали софиянци ще се съгласят да ги управлява варненец. 

Изхвърлянията на издигащите кандидатурата и по отношение на образованието на кандидата му нанасят само вреда.

Защото - нека видим какво е учил кандидатът на ДБ в Колумбийския университет през 2005 – 2006г.?

При влизане в сайта на университета научаваме, че става дума за кратък курс, в който занимаващите се с архитектурен дизайн биват обучавани на различни странични неща, като например как да защитават по-разбираемо и убедително проектите си. В продължение на три семестъра водели експериментални диалози в позитивни дискусии. Цената на целия курс е 75 долара. 

Ха-ха-ха!

„The Advanced Design Studios work as laboratories of discussion and practice of new ways of mobilizing architectural ingredients, concepts, programs, tools and methods to connect design with thought and action. Themes and programs both carry an educational objective and present an opportunity for critics and students to jointly develop the capacity and the authority to intervene specific layers of the everyday.

The Advanced Design Studios are part of an experimental pedagogical ecosystem based on dialogues and positive discussions between different ways of thinking: students learn to build, defend, and rectify their arguments in a dialectical practice that is inseparable from their design endeavors.“

Хайде по-полека, умни красавци, това дори и специализация не е. Как сте се хванали, дето уж сте знаели много езици, да го представяте като едва ли не завършил второ образование по архитектура в Колумбийския университет, ум не ми побира…

Вариантите са два – или самите „умни“ са много прости, или разчитат на това, че ние сме прости и ще ни преметнат. Но никой от двата варианта не е приемлив за почтените хора!

Нищо ново в похватите ви, другари „нема лево, нема десно“. При вас има само лъжи!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6519
архив

Две жени си разговаряли и едната попитала:
- Какво ти подари мъжът ти за рождения ден?
Жената отговорила:
- Виждаш ли онова сребристо ферари пред нас?
- Да!
- Същият цвят тенджера.

няма нови новини
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
сега
2662
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Любопитни суеверия, свързани с парите
x