ИМА ЛИ НАДЕЖДА? Проф. Тодор Кантарджиев с емоционален коментар за ситуацията с коронавируса: Мерките са правилни, трябва малко търпение и стоицизъм

Здраве

ИМА ЛИ НАДЕЖДА? Проф. Тодор Кантарджиев с емоционален коментар за ситуацията с коронавируса: Мерките са правилни, трябва малко търпение и стоицизъм

77866
на 03.04.2020
ИМА ЛИ НАДЕЖДА? Проф. Тодор Кантарджиев с емоционален коментар за ситуацията с коронавируса: Мерките са правилни, трябва малко търпение и стоицизъм
Автор:   ПИК

Наистина, хората имат нужда от доза успокоение. Но успокоението в такава ситуация трябва да е само истина.

препоръчано

Това заяви пред БНТ зам.-началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той коментира още: "Има някои данни, които не могат да се критикуват. Ние според математически установен модел забавяме както със заразените, така и със смъртните случаи. Това е добре. По-малко хора ще се разболеят едновременно, по-спокойно е обществото. Това според мен е много важно. Всеки ден е спечелен с това, че може би този вирус, подобно на роднините си, ще се държи много по-добре за нас през топлото време, когато всички зимни вируси намаляват или изчезват".

Проф. Кантарджиев отбеляза, че БЦЖ ваксината, както се твърди от няколко дни насам, оказва благоприятно превантивно въздействие върху хората и намалява заразените с коронавирус. "Ние, твърдя го от няколко дни насам, сме най-бецежираната нация. Господ ни помага", отбеляза той.

Специалистът посочи, че до сега са направени около 7000-8000 изследвания в страната. "Може би имаме някои слабости в тестуването. Но сега търсим активно дали има заразени сред медицински сестри, лекари, полицаи", отбеляза той.

Професорът посочи, че Варна и Стара Загора вече имат свои микробиологични лаборатории. Такива ще се открият в Пловдив и Плевен. "Няма да оставим народа без диагноза", подчерта медикът.

"Здравето на нацията е на първо място. Не може да рискуваме здравето и живота, защото виждате - не умират само възрастните, умират и млади, здрави хора. Мерките са правилни и мисля, че трябва малко търпение и стоицизъм. Националният идеал сега е да спасим живота на възрастните, да опазим здравето на младите, да не ги оставим без работа", коментира той. 

Според проф. Кантарджиев всяка епидемия е тест за морала на нацията: "Да изоставиш възрастните хора - които построиха тази държава и които изнесоха на гърба си цялата тежест на прехода... Нашите пенсионери нямат хубавата старост на западноевропееца. Ще ги пазим! И ще правим всичко възможно да работи икономиката".

"Критика може да има. Но те трябва да има критикарство. Вчера прочели за коронавируса и дават акъл. Дай Боже да нямат близки болни, защото тогава българинът минава в другата крайност... Викам и на колеги - чакайте, стегнете се! Всеки болен го гледаш като потенциален с коронавирус. Както през 70-те години ни учеха, че всеки пациент може да има СПИН", коментира той.

Той отбеляза обнадежден, че съпричастността, провокирана от извънредната ситуация, се проявява всеки ден. "Има потенциал в този народ!", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за мразовития понеделник - успешен ден за Близнаците, трудности за Водолеите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за мразовития понеделник - успешен ден за Близнаците, трудности за Водолеите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това