Имунологът доц. Чорбанов разкри: Кой е най-смъртоносен - ебола, свински грип или коронавирус

Здраве

Имунологът доц. Чорбанов разкри: Кой е най-смъртоносен - ебола, свински грип или коронавирус

45404
на 28.05.2020
Имунологът доц. Чорбанов разкри: Кой е най-смъртоносен - ебола, свински грип или коронавирус
Автор:   ПИК

Тук можеш да откриеш игрите на efbet, в които се крие Extra Bonus (18+)

Коронавирусът, еболата и свинският грип си приличат по това, че са причинени от вирусни инфекции. Те се различават страшно много. И коронавирусът не е най-смъртоносният. Това коментира доц. Андрей Чорбанов от Лаборатория по експериментална имунология към БАН.

препоръчано

"Най-много жертви е взела пандемията от ХИВ. Но тъй като там не е като под смисъла, който влагаме като пандемия, бавно и монотонно убива огромен брой хора, най-вече в целия свят“, заяви той пред БНТ.

Доц. Чорбанов напомни, че в богатите страни е намерен начин хората с ХИВ да живеят с вируса, те не се излекуват, но запазват нормалния си живот.

А за да има пандемия, болестта трябва да се развие поне на 3 големи географски района. Ученият от БАН подчерта, че ебола е била много смъртоносна и се е развивала бързо, но е била физически ограничена.

"Природата прави някакъв баланс – тези вируси, които са най-смъртоносни, се разпространяват по-малко“, каза доц. Чорбанов.

Свинският грип също е по-опасен от коронавируса.

Доц. Чорбанов не скри, че е горещ привърженик на шведския модел от самото начало.

"Едни ваксини, които се създават, винаги целта на авторите е да са актуални, а не просто да се прави ваксина за нещо“, каза той на въпрос за ваксината за COVID-19.

На същото мнение е и епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Отбелязано беше , че коронавирисът е засегнал 5 милиона в целия свят, а свинският грип – 1,5 милиарда души. Проф. Кожухарова каза, че за пръв път интересът на хората е бил толкова голям.

"За пръв път виждам такъв огромен интерес за неща, които не влизат в техните познания“, каза Кожухарова.

И каза, че не приема твърденията за променя в живота на хората, като например да не се поздравяват или прегръщат. По думите й не трябва да се изпада в паника. На финала проф. Кожухарова каза, че грипна ваксина ще има и през този сезон.

И двамата специалисти са против носенето на маски и прекалената дезинфекция.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 март - Близнаците могат да изгубят част от спестяванията си, емоцията е водеща за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 март - Близнаците могат да изгубят част от спестяванията си, емоцията е водеща за Скорпионите
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът Мира Радева: Бойко Борисов е с най-голям политически опит, разбирам защо не е обичан, но алтернативата е едни вдетинени 40-годишни мъже (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Социологът Мира Радева: Бойко Борисов е с най-голям политически опит, разбирам защо не е обичан, но алтернативата е едни вдетинени 40-годишни мъже (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК