Вход
София
Времето в София 15 o C

Инж. Желев, Топлофикация Русе: Осъзнаваме, че замяната на въглищата с по-екологични горива няма алтернатива и ще положим всички усилия, за да бъдем част от това енергийно бъдеще на България

Инж. Желев, Топлофикация Русе: Осъзнаваме, че замяната на въглищата с по-екологични горива няма алтернатива и ще положим всички усилия, за да бъдем част от това енергийно бъдеще на България

на 24.09.2020
3962
0
Инж. Желев, Топлофикация Русе: Осъзнаваме, че замяната на въглищата с по-екологични горива няма алтернатива и ще положим всички усилия, за да бъдем част от това енергийно бъдеще на България
Автор: ПИК
24.09.2020
0
3962

- Инж. Желев, отдавна обявихте, че заменяте част от въглищата с биомаса. Какво Ви накара да предприемете това начинание?

- Накратко. Европа ни накара. Но в израза „накара“, не влагам отрицателен смисъл. Влизането ни в Европейския съюз е едно от най-хубавите неща, които са се случвали на България ,в нейната история. Да спазваме европейските стандарти за производстово на енергия означава да споделяме най- добрия цивилизационен избор и за страната ни, и за всеки гражданин като цяло.

Всички знаят, че усилията на Европа са насочени към премахване на въглищата като гориво за производство на енергия. Топлофикация Русе произвежда енергия от въглища още от създаването си. Всички съоръжения са построени за работа на това изкопаемо гориво. Съзнаваме, че ерата на въглищата е към края си и обмисляме различни варианти, с които постепенно да ги премахнем като гориво в нашата производствена дейност. Целта ни е Топлофикация Русе да продължи работа и това ще бъде възможно именно чрез внедряването на горива, които са екологични. Пример за екологичен източник на енергия е биомасата, за която споменахте.

- Не мога да не Ви попитам. Как стои въпросът с разрешителните?

- За всяка дейност, която извършваме, имаме разрешително. А щом институциите са ни позволили реализирането на дадено инвестиционно намерение, както зложелателите, така и цялото общество, могат да бъдат спокойни, че не работим в разрез със законодателството или с изискванията на Европейския съюз. Правя тази препратка най-вече по отношение на нападките, които чувам, че замърсяваме въздуха. Нашата дейност подлежи на строг контрол и ако имахме нарушения, институциите щяха вече да са ги констатирали.

- Ще ни разкажете ли за биомасата?

- Биомасата е отлична суровина за получаване едновременно и на електрическа, и на топлинна енергия т.нар. когенерация. Биомасата е навсякъде около нас. В Топлофикация Русе използваме биомаса, представляваща отпадъци от земеделието. Тя е напълно екологичен продукт и когато я оползотворяваме не се генерират вредни вещества, както е при въглищата. Накратко, със замяната на все по-голямо количество въглища с биомаса, подобряваме във все по-голяма степен влиянието на Топлофикация Русе върху околната среда и всъщност подобряваме качеството на атмосферния въздух в нашия хубав град на брега на Дунав.

- Биомасата единственото гориво, с което ще замените въглищата ли е?

- Не. Искаме да направим богат горивен микс, с който не само ще подобрим екологичното си въздействие, но и ще оптимизираме разходите за производство на дружеството.

На този етап работим активно и по внедряване в работен режим и на мощности, които създават енергия от природен газ.

- Природният газ по-добър ли е от въглищата по отношение на изпусканите емисии?

- Природният газ също се е доказал като гориво, което е по-щадящо за околната среда в сравнение с въглищата. Но все пак държа да подчертая, че природният газ не е горивото на бъдещето. Той ще послужи по-скоро за осигуряване на по-плавен преход към напълно екологично производство на електрическа и топлинна енергия.

- Възможно ли е след години Топлофикация Русе да работи само на природен газ и биомаса?

- Разбира се. За да преустановим използването на въглища при производството на енергия, са необходими не само сериозни усилия и къртовски труд, но и огромни инвестиции. Това е нашата цел, но пътят, който трябва да извървим, крие подводни камъни.

В Топлофикация Русе осъзнаваме, че замяната на въглищата с по-екологични горива няма алтернатива и ние ще положим всички усилия, за да бъдем част от това енергийно бъдеще на България.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 31962
архив

- Генчо, арестуван си за производство на нелегален алкохол! - Но аз не произвеждам! - Ето - имаш казан за варене на ракия! - А за изнасилване ще ме арестувате ли? - Защо? - Щото и за изнасилване имам инструмент, та...

няма нови новини
Днес: 281
hot
най-четени новини в момента
сега
3191
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Медици чакат Румен Радев на летището след скандала в Естония - тестват за коронавирус президента и делегацията му и ги поставят под карантина (НА ЖИВО)
x
Геомагнитни бури удрят Земята тази седмица
x