Вход
София
Времето в София 6 o C

Историкът проф. Андрей Пантев: Защо няма протести пред офиси на олигарсите?

Историкът проф. Андрей Пантев: Защо няма протести пред офиси на олигарсите?

на 13.07.2013
31570
21
Историкът проф. Андрей Пантев: Защо няма протести пред офиси на олигарсите?
Автор: в-к "Ретро"
13.07.2013
21
31570

 - Завършва история в СУ „Св.Кл.Охридски”

 - Работи в Института по история, БАН

 - През 1975 г. е избран за доцент, а през 1985 г. - за професор в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

 - Президент е на Българската асоциация за американистика от 1990 г., а от 1999 г. е председател на гражданското обединение „Св. Георги Софийски“

 - Член-академик е на Световната академия „Платон“

 - Депутат в 39-то, 40-то  и 41-то Народно събрание 

 - Автор на над 300 публикации на български, английски, руски, испански, немски, както и на повече от 40 книги

Интервю на Зорница Веселинова

 - Как историкът проф. Андрей Пантев би охарактеризирал политическата ситуация в България?

- Бих я охарактеризирал като възпроизвеждане на предишен гняв. През 1913 г. страната ни бе сред победените в Първата световна война. Народът бе отчаян и ядосан. Тъй като победителите орязаха територията на България, се превърнахме в държавата-инвалид на Балканите. Държавата, където вечно се търсят виновниците, но всеки се взира в другите, а не гледа себе си.

- Преди няколко месеца казахте, че народът трябва да се почувства виновен за избора на мутри, визирайки Бойко Борисов и хората около него. Трябва ли след парламентарните избори на 12 май народът пак да се чувства виновен и за какво?

- Всички безобразия, срещу които се гневи народът, не идват нито от планетата Венера, нито от Нептун, нито от Сатурн, а чрез нашия вот. Всъщност имах предвид отговорност, а не вина. Това е отговорността на електората, който изпраща съответните хора в Народното събрание, в министерства, агенции и др. и впоследствие започва да им се ядосва.

- Голяма част от електората е на улицата. Каква е логиката на сегашните протести?

- Във всяко общество има хора, недоволни от живота си, от статута си, от реализацията си. Случващото се сега у нас е част от един грандиозен срив на това, което наричаме демокрация. Гневът на българите е основателен. Но не може да кажеш „отивам да протестирам”, без да имаш конкретни адреси и програми. Човек не може да протестира, защото тъщата или свекървата му го тормози. Исканията по време на протестите през 1990 бяха за смяна на политическата система. Сега хората скандират предимно за корекции на законодателството, отнасящи се до начина на избиране, на гласуване и др. Такива поправки може да приеме един парламент под натиск. Но пак се чуват и искания за смяна на системата. Това какво означава – да избираме между монархия или социализъм?  

- Справедливото недоволството на хората се отприщи след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Сега повечето протестиращи викат срещу олигарсите като него.

- Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е непростимо. Последва рядко за нашата политическа действителност извинение от български политик за сторената грешка. Хората с ведри и симпатични лица, които излязоха на улицата, искат промяна. Но промяната не е само отрицание, промяната е съзидание. Добре, ще махнем тези мумии, тези пионки и т.н. А после? Права сте: често се скандира против олигарсите. Обаче досега не видях на нито един плакат лице на олигарх, зачеркнато с червени или сини линии. Ако приемем, че сегашните политици са транслатори, сиреч пощенски гълъби, на мощна финансова олигархична воля, защо срещу офисите на тези милионери няма протести?! Има протести само пред офисите на изпълнителите, т.е. пред политическите централи. Да сте видели протест пред офиса на енергиен милионер например? Аз не съм виждал. Разбирам, че много от хората, излезли на улицата, са нещастни. Аз също не се смятам за погален от социалистическата и демократичната власт, моят статут не е много по-добър от техния. Едно е да отричаш нещо, друго е да си даваш ясна сметка какво идва след това. Нека припомня: и Хитлер, и Сталин идват на власт след справедлив народен гняв. Не правя аналогии със сегашната ситуация, но един сляп бунт срещу съвременното статукво може да продуцира още по-лоши перспективи.

- Политолози твърдят, че упадъкът е единствената перспектива за България в момента. Вашето мнение?

- Че кога държавата ни не е била в упадък?! Тя не е била много прекрасна и преди 9 септември 1944, и преди 10 ноември 1989. Ние живеем с представата, че София била най-красивата европейска столица, че българският лев бил най-стабилната валута. Хвалим се с геройствата си по всички бойни полета... Ако прочетете нашата преса преди 9 септември и преди 10 ноември, ще усетите едно ужасяващо чувство за неудовлетворение. Непрекъснато търсим духа на хан Аспарух и праха на цар Самуил, защото не можем нищо днес.

- Преди време споменахте, че интелектуалецът не е добър политик, понеже изпитва съмненията на Хамлет. Допускате ли, че някои интелектуалци в ръководството на БСП може да имат някакви съмнения? Те май се изживяват като много велики и незаменими.

- Аз не се смятам за интелектуалец и не съм от БСП. Но има такъв момент – ти получаваш удобствата от една партийна принадлежност, но се правиш, че нямаш нищо общо с нея. Това е доста неприятно. Във всички партии има хора, които се правят на различни, но когато става дума за удобства, са доста еднакви. В момента интелектуалците, както и преди, имат еднакви грехове към нашите всенародни нещастия и еднакви заслуги за нашия духовен облик. Интелигентният човек трябва да знае, че не е особена личност в това общество. В културата и науката няма демокрация. Когато някой е талантлив, получава признание. Но неговото гражданско поведение трябва да е достойно. Това се отнася за всички – за хората от село, за ромите и т.н.

- В политиката има достойни хора, но и тарикати и шушумиги. Сергей Станишев какъв е?

- Сергей Станишев е интелигентен и модерен политик. Мотивите за неговите решения – справедливи или не съвсем, са ми непознати.

- Мнозина го сочат като тарикат номер едно на БСП, който ще провали партията си. Споделяте ли това становище?

- Мнението ми за Сергей Станишев е отлично. Не бих казал, че е тарикат в битовия смисъл на това понятие. Да смениш пет партии не е ли по-голям тарикатлък?! Чух, че хора като Асен Агов се включват в гражданско движение. Защо се смята за нетарикатлък да пишеш години наред против американския империализъм и след това да станеш върл американофил? Седем осми от съвременните ултрасини политолози са продукт на катедрата по научен комунизъм на бившата Академия за обществени науки и социално управление. Това не е ли тарикатлък?! Голяма част от тези, които в момента спасяват България, знаят чужди езици благодарение на бащите си, които бяха командировани в чужбина. Иначе биха били най-обикновени шушумиги.

-Шушумиги ли са Станишев и Орешарски, които приеха неподходящи кандидатури за министри, наложени отвън?

- Не може да си шушумига само ти в една нешушумижка среда. Шушумижко е поведението на всички наши политици. В предишния ни национален химн имаше фраза „... с нас Москва е в мир и бой”. Преди 9 септември 1944 пък бяхме слуги на австрийците и германците. А сега от Брюксел ни казват ГЕРБ и другите парламентарно представени партии да се споразумеят. И това се приема едва ли не като висша мъдрост.

- ГЕРБ бойкотира парламента – какво мислите за това?

- Това е превантивен ход на стар картоиграч за спасение от катастрофа на предсрочни избори.

- Ще издържи ли на напъна правителството на Орешарски?

- Все още не е създадена олигархическа партия, в която да влязат видни мъченици на комунизма. Мисля, че кабинетът „Орешарски” няма да падне скоро, защото противниците му още не са готови да гепят властта.

- Написахте книга с исторически портрети – „Носът на Клеопатра”. Ако след време правите исторически портрет на Волен Сидеров, какво заглавие бихте сложили?

- Никога няма нито да говоря, нито да пиша за Волен Сидеров.

- Защо?

-Защото съм писал за Робеспиер, за Стамболов, за Кромуел, за Чърчил. Как да пиша за Волен Сидеров?!

- Как мислите: докога лидерът на „Атака” ще се държи като хулиган? Докога ще му бъде позволено това?

- Волен Сидеров е отражение на част от българския народ – на тези, които приличат на него. Не упреквам никого, но той все пак не е пратен в Народното събрание от жителите на остров Сахалин. Тогава какво да говорим?

- Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, може ли да не се възпроизведе сегашното статукво?

- Може, ако от небето паднат някакви нови спасители и пророци. 

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
Браво! Кратко, точно и ясно - " Да сте видели протест пред офиса на енергиен милионер например? Аз не съм виждал." И аз!
2
Относно цитирам дословно въпроса- "Голяма част от електората е на улицата. Каква е логиката на сегашните протести?", моля авторката на статията да докаже с цифри това си изявление.В противен случай трябва ли да считаме,че така нареченият електорат е максимум тридесет хиляди души в страната,с което авторката извършва огромна манипулация на общественото мнение.Очаквам с нетърпение!!!
3
2) Колежке, никому не е по силите да преброи хората на улицата. Което не означава, че не сме свидетели на революция!!!
4
Трудно , много трудно , адски трудно е да опонираш на такъв ерудит!Думите му са като дялан камък -там където легнат не можеш ги помръдна ,но много жалко за България -малко са такива люде! Една мечта имам (като Мартин Лутър Кинг) да се изправи за диалог с вожда и учителя , гениалния мислител и ръководител на нашето време Бойко Методиев Борисов - тоя пък кой беше ,че се сетих за него? Ах да! Преди време досаждаше на хората всяка вечер от хладилника -извинявайте сбърках от телевизора!
5
Сатъре, това е все едно да изправиш флейтист срещу стереоуредба. Ще почне да се върти на мах едно: "магистрали, спортни зали, детски градини, южната дъга" и ще заглуши флейтиста.
6
3) Колега М.Станчова, да не си се объркала малко? Може би, си искала да кажеш "полюция" ?
7
Значи, номер 3, това, на което сме свидетели, не е революция! Има едни дебели книги по въпроса - първо ги прочети, тогава говори! Големият въпрос е КОЙ има интерес от това, което се случва /да го наречем протест, макар че си е хепънинг с елементи на маскарад/? ОТГОВОР: ГЕРБ, неуспялата десница и олигархичните кръгове, около тях! Разбира се, сред участниците има и немалко айлякчии, сеирджии, заблудени и по/У/влечени от потока. Дали могат да се преброят? Могат! Категорично! Ами навсякъде има камери вече, сладурче! При това ги преброяват много бързо - от 2-3 до 5-6 хиляди.Е, имаше 2-3 пика от 10-12 хиляди /в центъра на София/ и 3-4 хиляди в центъра на Пловдив. Забележително е освен това, че "протести" има само в старите "сини крепости" - София и Пловдив, където все още има критична маса автентични седесари. Толкоз! Поздрав!
8
Бах ти, катърите има, писали тука!?Същите като тоя, от когото е взето интервюто!Ами, казвате кои са олигарсите, пред офисите на които трябва да се протестира!?Това първо!Второ изброявате, кои са енергийните олигарси, като внимавате да не пропуснете на първото място на Р. Овчия!Трето!Тоя отровен и гнусен, нагъл тип, отровил мисленето на множество млади хора, на които е преподавал, със това, което е правил ще отправи тези и много други млади хора единствено към безнадежноста и изчезването и дано в последния си обществен момент всички те му отправят, жив или нежив, по една най-мръсна псувня!?
9
8) Кастрат, я по- кротко...
10
въпросът на Пантев има два толкова прости отговора, че е учудващо защо изобщо се коментира темата. Отговор 1: защото олигарсите не си избираме и не са под наш контрол. Министерски съвет и Народно събрание БИ ТРЯБВАЛО ДА СА! Ние тях си искаме обратно, а олигарсите да се оправят. Отгово 2: В момента МС и НС СА ОФИСИТЕ на олигарсите - ако ги няма техните слуги там, олигарсите остават без бизнес, без офиси, без нищо. Та затова там викаме. Ако историкът не разбира това, бих бил много учуден. Ами ако го разбира? Тогава защо ги приказва?
11
Уважаеми гос. професоре ако не друго то поне Георги Гергов ти е известен -класически пример на олигарх и монополист.замислял ли се си че в българия има само един мееждународен панаир и собственик му е въпросния свинар. Но не ти се правиш на умряла лисица и ни задаваш въпроси за олигарси. Сладко говориш,думите ги редиш като още един професор банкер/Тодор Вълчев/ но той ни докара до фалит та и ти си професор от същия сой.
12
протестите са точно на мястото си - пред ХС зщото там са олигарсите(Пеевски какъв е???) Как забогатява Кутев?Как се сдоби с ВЕЦ Корумбашев?) и пред къщата на банкянската маша на Златев. Ти по добре се кротни и не давай мнения ,защото някои помним как Маргарита Михнева те изобличи ,че над 10 год не беше плащал наем за дипломатическия имот в който живееше.Лъгал у крил, а ми се прави на честен.Нямаш моралното право да даваш оценки,!
13
Да направим тогава протести пред домовете и офисите им, а? Вие съфорумци, бихте ли участвали? Но пък от друга страна може само да клъцнем конците на политиците. Кое е по-лесно? Поне едно започнаха да признават всички: държавата принадлежи на олигарси.
14
НАБЛЮДАТЕЛЕН, казал си всичко, което исках да напиша, затова без да те повтарям ще пусна само линк към профила ми с олигархомедия, където метреса плевнелиевска жъне глави на инакомислещи като дрогирана ГЕРБерка- комбайнерка http://id.capital.bg/be_google Ще завърша с ДОЛУ ГЕРБЕРСКАТА ОЛИГАРХОМАФИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАДЯВАМ СЕ НИКОГА ВЕМЧЕ ДА НЯМАМЕ НАГЛО И КАЛИНКОВИДНО ПРАВИТЕЛСТВО КАТО НА БАНКЯНСКИЯТ ПРЕСТЪПЕН СИНДИКАТ! Убийци на свободата на словото!!!!!! Смятащи сажертвата на изгорелите хора за глупост......
15
ОЛИГАРХИЯТА ПЛАЩА,КАК ДА ОТИДАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ "РАБОТОДАТЕЛ"?ДАВА ИМ "ТРОХИ" ОТ ТОВА КОЕТО Е ОТКРАДНАЛ ОТ ТЯХ.НЯМА ПО-ПРОСТ,ПО-ЖАЛЪК,ПО-ГЛУПАВ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.СЯКАШ ЦЯЛАТА ЗЕМНА ПРОСТОТИЯ СЕ Е СЪБРАЛА НАКУП В ТАЯ ЖАЛКА ЗЕМЯ-БЪЛГАРИЯ.
16
"Това е отговорността на електората, който изпраща съответните хора в Народното събрание, а после се ядосва " С цялото ми уважение към Вас, професоре, но тук точно не сте прав и Вие добре го знаете.Така наречените лидери на партии с ограничен кръг приближени подреждат листите, слагат водачите, измислят гражданските квоти и тотално заблуждават елестората. Дори и Вас нима Ви избра електоратът? Предложи Ви лично Георги Първанов и Вие заехте избираело място във Варна. Така че много неща трябва да се променят. Затова Сульо и Пульо са в НС, но са близки на лидера или на жена му. СРАМ и ПОЗОР ! Поне Вие кажете истината.
17
как щи протистираме,а кой ша ни плащта,да ни сме луди!!
18
Бойко Борисов не е ли олигарх в сянка? Някой да го е чул да коментира тази тема?
19
цитат: : "През 1913 г. страната ни бе сред победените в Първата световна война." Това може да го твърди неподготвен кандидат-студент, но да го каже толкова мастит професор,и то комуняга, ми се струва пълна простотия.
20
отговор на коментар
Не го мисли ти, не ще да е негова грешката и не се взирай, мързеливите редактори на сайта не са сменили 3 с 8, иначе Проф си го знае това. Хайде коментирай по същество, не се прави на редактор. Можеш ли?
21
Според т.н. професор, винаги основната вина е на хората! Едва ли това е истината за България! Тук доминират други модуси: славянство, Балкански полуостров, исторически слагаеми...Колкото и да е читав народа ни, съдбата му е предначертана, ние сме в сянката на глобализма и перфидната демокрация! Кой ще ни постеле килим или подаде лукче? А много са мераците да ни бастисат, сринат и заличат от картата! На това не може да се противодейства само с добронамереност и колективен дух! Или с работа и скромност!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 15701
архив

Баща отива да прибере сина си от детската градина. - Кой е вашият?- пита възпитателката. - Няма значение. Нали утре пак ще ви го върна.

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1307
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Правителственият авиоотряд с разкрития за инцидента с "Фалкона" на Борисов - шефът Коджейков съветва да се купи нов самолет (ОБНОВЕНА)
x
ГРАДУСИТЕ СКАЧАТ: Бирата в Русия става... водка
x