И в Русе вече може да се дарява кръвна плазма за лечение на COVID-19

Региони

И в Русе вече може да се дарява кръвна плазма за лечение на COVID-19

7642
на 10.12.2020
И в Русе вече може да се дарява кръвна плазма за лечение на COVID-19
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В Русе вече ще може да се дарява кръв за извличане на плазма за лечение на болни с COVID-19, съобщи БНТ.

препоръчано

Всеки, който е преболедувал коронавируса, може да се обади в отделението по Траснсфузионна хематология в Университетска болница "Канев", за да разбере кога може да дари.

В отделението по Траснсфузионна хематология са започнали набирането на доброволци, които искат да дарят кръв за извличане на реконвалесцентна плазма. Вече са получили няколко запитвания при какви условия могат да го направят.

 „Дарителите трябва да имат документ, това е изискване на центъра в Плевен, PCR-тест документиран, т.е. на хартия, въпреки че и в системата виждаме, че има резултат от PCR. Да са минали 40 дни от този PCR, да нямат симптоми в момента”, разяснява доктор Биляна Цветанова началник на отделение Трансфузионна хематология.

Антителата в кръвната плазма се изследват в Районния център по трансфузионна хематология в Плевен.

Доброволците трябва да се обаждат предварително в Кръвния център в Русе, за да им бъде определен ден и час. Причината е, че кръвта трябва да бъде транспортирана до центъра в Плевен в същия ден.

Преди 5 седмици Ангел Калчев се е разболял – имал главоболие, високо кръвно, температура, кашлица. Направил си PCR-тест, който излязъл положителен.

„Бих дарил кръв, защото по тоя начин бих спасил някой. Мисля, че всички трябва да го направят, които могат, защото, както виждаме и от новините , единственото нещо, което чуваме е: смърт, смърт, смърт. Защо да не го преустановим това. И ако можем да помогнем хора да живеят, защо да не го направим”, споделя Ангел.

Може да се дарява и за конкретен човек, но не е сигурно, че доброволецът ще има антитела в кръвта си. Лекарите смятат, че рано или късно ще се започне и търговия с кръвна плазма.

 „В сайтовете, които наблюдавам, има хора, които обявят, че ще кръводарят плазма в еди-кой си център и търсят на кого да я подарят – казва доктор Биляна Цветанова. - Сега това подаряване …Всеки може да си направи някакви изводи. Разбира се, не можем да обидим хората, които са повечето с чисти намерения, но когато има повишено търсене, а има малко предлагане, предполагам, че ще се появи такъв проблем”.

 

В Русе лекарите вече имат опит с преливане на реконвалесцентна плазма. През ноември с нея са лекувани десетина души.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК