Вход
София
Времето в София -4 o C

Йорданка Фандъкова: Не очаквах, че лъжата ще измести от фокуса проблемите за София, г-жа Манолова не е предложила нито едно решение за града

Йорданка Фандъкова: Не очаквах, че лъжата ще измести от фокуса проблемите за София, г-жа Манолова не е предложила нито едно решение за града

на 20.10.2019
37990
47
Йорданка Фандъкова: Не очаквах, че лъжата ще измести от фокуса проблемите за София, г-жа Манолова не е предложила нито едно решение за града
Автор: ПИК
20.10.2019
47
37990

Не очактвах, че в тази предизборна кампания лъжгата ще измести фокуса от проблемите за София. Това заяви пред Нова телевизия кандидатът за нов мандат като кмет на столицата Йорданка Фандъкова.

„Тиражира се непрекъснато лъжа, че обществени поръчки трябва да приключат до изборите – коментнира Йорданка Фандъкова. - Обяснявах непрекъснато по студия, че това не е вярно, но това продължава да се тиражира. Обществените поръчки ще приключат до края на годината или в началото на следващата. Така че новият кмет ще има правото да ги приеме. А тезди поръчски са наистина важни за града  - процедури за закупуване на нови трамваи, електробуси и тролейбуси, за мерки за подобряване качеството на въздуха и транспортното обслужване в кварталите”.

Йорданка Фандъкова призна, че е притеснена от начина, по който опонентите й водят предизборните си кампании.

„Притеснява ме начина, по който се провежда кампанията – вадят се пликове в студията, затварят се – коментира Фандъкова. – Мая Манолова повтаря за много сигнали за нарушения в прокуратурата. Оказва се обаче, че няма такива. Извади сигнал, който обаче лично аз съм подала и се прави проверка. Не става дума за билбордовете, а за лъжата. Мая Манолова каза, че няма нейни билбордове в София, но всички ги виждахме. След това, по метода: „Нпадението е най-добрата здащита”, започна да брои моите. Билбордове, плакати и транспаранти са нормалните начини за водене на кампанията. Въпросът е кой плаща. Моите се плащат от субсидиите на партиите, които ме подкрепят – ГЕРБ и СДС. Кой плаща обаче билбордовете и шатрата на Мая Манолова?”

Йорданка Фандъкова взе отношение и по обвиненията, че не тя управлява София, а премиера Бойко Борисов.

„Мантрата, че не аз управлявам София се повтаря непрекъснато – коментира тя. - Тази плоча се е въртяла и в други кампании. Не е нова. Със сигурност, явно Мая Манолова има неуредени отношения с Бойко Борисов. Нека намерят място и време да си ги уредят. Това е кампания за кмет – хората очакват да чуят решение на проблемите, конкретни проекти и тази мантра едва ли помага за това. Под всяко решение за града си слагам подписа. Това е огромна отговорност, която само човек, който е управлявал знае какво означава. Лично поканих в листата си хора от гражданската квота и съм им много благодарна. Проф. Иво Петров, арх. Николов, директора на 119-о училище – все авторитетни хора. Партиите трябва да отварят листите си за хора, представители на гражданите, които застават с лицата си и носят отговорност. Има и хора, които са работили досега и са допринесли за промяната на града. Факт е че листата ми се прие без каквато и да е промяна.

Иначе е вредно за града всяко решение да се взима с договорки и на тъмно. Имам много ясна политическа подкрепа от колаицията на ГЕРБ и СДС и със сигурност в новия Общински съвет трябва да се търсят такива партньор, които ясно трябва да застанат за проектите.

Това е основната разлика между мен и Мая Манолова. Защото криеки се зад много партии и фразата „граждани” не се знае кой носи отговорността. Мая Манолова твърди, че тя ще носи отговрностра. При първия момент, в който имаше проблем – билбордовете, тя побърза да се скри зад партията и каза, че те така са решили.

От всички граждани, които искат промяната да продължи очаквам подкрепа. Факт е, че София се промени в последните години и съм убедена, че хората искат това да става с по-бързи темпове. Заставам с готови проекти.  Ясни са пропуските и грешките, от които съм си извадила ясна поука и мога да предложа решения на тези проблеми. В програмата ми има най-сериозните промени, които предлагам. Както в пътя на развитие, така и в екипа. Във всички области предлагам конкретни проекти, с конкретни срокове. Качествена е промяната със строителството на метрото. Престои пускане на 12 километрова линия от Трета линия. Подготвяме защита и финансиране на две нови линии. Метрото променя града и дава ново качество. Не само защото е най-удобния транспор, но и най-екологичен. Качествена е промяната, която носи довеждащия транспорт, този който помага да хората да стигнат до метрото и до друг вид транспорт.

Качествена промяна със строителството на нови детски градини, училища, детски площадки.  Качествена промяна в чистотата на въздуха.

София се развива и е нормално да има недостиг на детски градини. Младите хора с деца нарастват. Хората идват тук, защото има възможности за по-добра работа. Проблемът се решава със строителство на нови детски градини, отваряне на нови места. Има нужда и от модернизация на старите, на ремонт на стари училища. Инвестираме 80 млн. лв само тази година в детски градини, училища, детски площадки. В това включвам и модернизация. Мая Манолова иска 15 млн. лв. на година за това. Явно обаче са правили сметки на коляно. Споменах, че само за тази година 80 млн лв ще инвестираме. Мая Манолова твърди, че ще изкупува имоти за строеж на детски градини. То тези пари ще отидат само за изкупуването на имотите. Важно е да се каже, че намерихме терени за строителство в новите квартали. Където нямаше терени за строителство на детски градини и училища.

Трябва да подредим строителството, да спрем безразборното застрояване и презастрояване. Това очакват хората. По законен начин успяхме да спасим пространства за зелени площи и градинки. Последните в „Младост” с консенсус на Общиския съвет и моя заповед спасихме пет такива терена. Спасяваме зелени площи без да нарушаване правото на собствениците. Работим по тези планове в „Овчакупел” и „Обеля” с гражданите. Имаме предложения за увеличаване отстоянието между сградите, повече паркоместа. Това ще даде глътката въздух, която искат гражданите на София.

Програмата за кварталите е много важна и е един от основните ни приоритети заедно с борбата за чист въздух.

Имаме възможност по-целенасочено да работим по малките улички, междублоковите пространства. Вчера гледа в  „Подуяне” едно страхотно междублоково пространство, което е реновирано. Важно е паркирането и работим и в тази наксока.

Изпълняваме вече втора програма с конкретни мерки и проекти за чист въздух. Постигнали сме трайно намаляване на дните с превишение на прахови частици и особено голям проблем са пиковите стойности. Има дни и часове, в които проблемът е много сериозен. Заради това и ме радва, че всички мои опоненти припознават тези мерки за подобряване на качеството на въздуха. Голям проблем е отопляването на дърва и въглища. Там трябва да се работи за преминеване към отопляване с газ, електричество и пелети. До три години тези проекти трябва да бъдат завършени.

Като една от мерките е заложен и бял билет в Градския транспорт, освен зеления, който е прилаган вече два пъти. Двете мерки трябва да вървят заедно. Само с безплатен транспорт опитът в други световни градове показва, че намаляването е много малко. Ясно е, че това струва пари и само ден бял билет струва на Градски транспорт около половин милион лева. Това е строителство на една детска градина. Заради това и залагаме такава мярка само в дни със сериозно превишаване на нормите. Ясно е, че проблем има. Имаме сега системи за ранна прогноза, за предварително известяване на гражданите. Предстои въвеждането в експлотация на още 22 станции, които Общината монтира. Настоявам и за инкриминиране на мерките за горене на отпадъци”.

Йорданка Фандъкова отговори и дали би работила с Мая Манолова.

„В кампанията досега не съм чула предложения за решения за Софиая от госпожа Мая Манолова – коментира Йорданка Фандъкова. - Привличам и ще направя структурни промени с експерти, които могат да решават проблемите на града. Не мисля, че Мая Манолова би приела да работи в Общината, ако не е кмет. Иначе, живея в София от 13-годишна, когато кандидатствах и ме приеха в 35-та гимназия. Познавам добре града, живяла съм в много квартали и съм наясно с проблемите”.

 

Сподели:
свързани новини
ГЕРБ – София с остра позиция за неверни твърдения срещу Йорданка Фандъкова ГЕРБ – София с остра позиция за неверни твърдения срещу Йорданка Фандъкова
Остра позиция срещу разпрострянавана "невярна и...
на 18.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6485
архив

Някакъв тип черпи - спечелил на надбягванията. Разказва на приятелите си:
- Присъни ми се сън - шест седмици... Заложих на номер 49 и спечелих.
- Ама 6 по 7 е 42, не е 49.
- Ти, като разбираш толкова от математика, затова ходиш гол и бос.

няма нови новини
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
сега
2003
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Любопитни суеверия, свързани с парите
x