BG EN

Какво трябва да знаем за агнешкото месо

ГОРЕЩО
Животът днес

Какво трябва да знаем за агнешкото месо

13478
на 20.04.2021
Какво трябва да знаем за агнешкото месо
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава характерен вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче трябва задължително да познаваме качествата на агнешкото. 

препоръчано

Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като агнешко.

Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне, обяснява "Фрагман".

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.

Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.

Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.

Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Сподели:
Бомба x
ИДВАТ ДЪЖДОВЕ! Слънцето пробива мъглите край Дунав, но следобед над планините се задават гръмотевици (КАРТИ) ИДВАТ ДЪЖДОВЕ! Слънцето пробива мъглите край Дунав, но следобед над планините се задават гръмотевици (КАРТИ)
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Росен Желязков с горещ коментар след аудиенцията при папа Лъв XIV: Един ангажиран проповедник, който все повече ще влиза в ролята на дипломат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Росен Желязков с горещ коментар след аудиенцията при папа Лъв XIV: Един ангажиран проповедник, който все повече ще влиза в ролята на дипломат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 91
hot
най-четени новини в момента
Сега
20610
четат ПИК