ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Магданоз, копър, джоджен, риган, розмарин, босилек може да си отглеждате през зимата в няколко саксийки сред цветята на подходящо място в жилището.
Ако започнете сега и засявате по някоя и друга саксия на етапи до януари, ще имате тези пресни подправки под ръка чак докато станат готови другите, от лехите в градината. Не се колебайте, ако досега не сте го правили.
Много е лесно. Напълнете саксийката с градинска почва до 2 см под горния и ръб и леко я притъпчете. Положете семената така, че между тях да има около 2 см разстояние. Ако след поникването растенията се окажат нагъсто, ще трябва да изскубнете някое и друго от тях. Покрийте семената с почва, така че до ръба да остане половин до един сантиметър разстояние. Полейте добре и до поникването гледайте почвата да е все влажна.
Семената на магданоза и копъра никнат по-бавно. Ще ускорите покълването им, ако преди засяването ги киснете 1-2 денонощия в чаша вода, увити във вързопче от плат. Сменяйте водата през 8-10 часа.
Всичките тези подправки се развиват най-добре при температура около 18 градуса. Така че обитаваното жилище е чудесно място за тях.