Вход
София
Времето в София 0 o C

Календар на растениевъда за месец септември

Календар на растениевъда за месец септември

на 11.09.2013
4289
0
Календар на растениевъда за месец септември
Автор: ПИК
11.09.2013
0
4289

Складовете, в които ще се съхранява зърно трябва да се обеззаразят от земеделските производители. През септември привършва прибирането на слънчогледа и започва прибирането на царевицата и цвеклото. Започва прибирането и на картофите късно производство.

Продължава подготовката за засяване на площите, които са предназначени за есенници. При подходяща влажност на почвата през първата десетдневка на септември трябва да се извърши “подметка” на стърнищата с дискова брана. Това е много важно мероприятие, когато е предвидено повторно засяване на зимна житна култура.

Напомняме, че е забранено паленето на растителни остатъци на полето. За унищожаване на многогодишните плевели – балур от коренища, паламида, поветица и др. Преди основната обработка трябва да се направи третиране с тоталните хербициди. Изораването на третираните площи трябва да стане след две-три седмици, за да може системният тотален хербицид да проникне до кореновата система на плевелите.

При подходяща влажност през втората половина на месеца може да започне дълбоката оран на площите, които са определени за пролетни култури в сеитбообръщението. Препоръчваме дълбоката оран да се извършва с обръщателен плуг на дълбочина 25-35 см., в зависимост от дълбочината на орния слой. Площите, предвидени за есенници трябва веднага да се култивират, а за пролетниците се оставят да зимуват като черна угар.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15180
архив

- Здрасти, как е? Завърши ли висшето? - Завърших. С две дипломи съм вече - психология и публична администрация. - Браво! А по колко даваш марулите?

няма нови новини
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
сега
2289
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x